Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


США повинні ставити Росії ультиматум? - західні експерти про Сирію, ракети, Москву

Політика 39207 переглядів

Опубліковано - 8.10.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Пуск російської крилатої ракети
Пуск російської крилатої ракети
Все гучнішими та більш спантеличинами стають голоси західних оглядачів, які вважають, що влада США не адекватно реагує на військову кампанію Росії у Сирії.

"Росіяни обрали невірну стратегію. Вони продовжують бити по цілях, які не належать терористичному угрупуванню ІДІЛ. Ми вважаємо, що це їх фундаментальна помилка", - ця заява міністра оборони США Ештона Картера (на фоні потужної демонстрації військової міці Росії, якою стали ракетні удари по цілях у Сирії з Каспійського моря) викликала справжній сплеск обурення у безпекових та бизькосхідних експертів.

"Тож США кажуть Росії у чому полягають її справжні інтереси, і якою має бути стратегія їх досягнення. А Росія посміхається у відповідь і рухається далі. Це просто жалюгідно", - пише Еміль Гокаєм, близькосхідний аналітик дослідницького центру International Institute for Strategic Studies.

"Можна сміятись, чи плакати, або робити все це разом", - коментує заяву очільника Пентагону Джон Шиндлер, автор популярного безпекового блогу 20committee.com.

До хору критиків приєднався і сам Збіґнєв Бжезінський. Відомий теретик та практик геополітичних протистоянь вже зараз бачить у Сирії передумови до розгортання світової війни. Про це він пише на сторінках поважного Financial Times.

"На кону зараз і майбутнє регіону і авторитет США серед країн Близького Сходу", - пише Бжезінський.

Удари по підготовлених та підтримуваних американцями повстанцях у Сирії - у жодному разі не можна лишити без відповіді - переконаний аналітик.

"У кращому випадку, це (знищення сирійських повстанців) є проявом військової некомпетентності росіян; у гіршому - доказ небезпечного бажання росіян показати політичну імпотенцію США", - пише Бжезінський.

Вже зараз у США лишився лише один варіант дій - каже Бжезінський - поставити перед Москвою ультиматум.

"У цих швидкоплинних обставинах США мають лише один реальний варіант дій, якщо реально прагнуть захистити свій вплив у регіоні: пред’явити Москві вимогу негайно припинити дії, які спрямовані проти ресурсів США у регіоні. Росія має право підтримувати Асада, якщо хоче - але будь-яке повторення ударів по повстанцях - має потягнути негайну відповідь США", - пише Бжезінський.

Такою відповіддю на думку експерта має стати "роззброєння" флоту та авіації Росії у Сирії. Вони, на думку Бжезінського, є вразливими та знаходяться надто далеко від дому.

Бжезінський пропонує не лише "батіг", але і "пряник" для Росії.

У якості призу за поступливість, він пропонує зробити Росію одним із ключових елементів нової архітектури безпеки Близького Сходу. У ній Росія та Китай, вважає Бжезінський, здатні зайняти місце європейців, які більше не здатні брати на себе роль лідера у регіональній політиці.

"Франція та Велика Британія більше не здатні відігравати вирішальну роль на Близькому Сході. США все важче грати таку роль самотужки. Регіон поділений релігійно, політично, етнічно та територіально і все більше занурюється у насильство. Це вимагає допомоги ззовні, але не у формі неоколоніалізму", - пише Бжезінський.

Якщо Збіґнєв Бжезінський вимагає негайної реакції США на події у Сирії, то інший безпековий аналітик, професор університету Нью-Йорка Марк Ґалеотті вважає, що Путіна варто просто ... ігнорувати.

"Рося, врешті-решт, має сильні сторони і здатна відправити кілька десятків бомбардувальників до Сирії, одночасно із провокативними діями щодо власних сусідів. Але давайте це не перебільшувати", - пише аналітик на сторінках The Moscow Times.

Ґалеотті переконаний - найбільша сила Росії полягає у тому, що вона раз за разом заскочує Захід зненацька і викликає у останнього гарячкову реакцію.

При цьому у якості адекватної відповіді аналітик радить Заходу банально ігнорувати все, що робить Москва.

"Подумаєш, Ту-95 залітають у повітряний простір НАТО... Зрозуміло ж, що вони не скинуть бомби, то хай Росія витрачає пальне та зношує техніку"

"Подумаєш, Путін погрожує перекинути ядерну зброю до Калінінграду. Теж мені. Ми ж не очікуємо реальної війни - значить байдуже, де вони. То нащо смикатись щоразу? Навіщо тішити Путіна?"

"Ну і що, що Росія вже у Сирії? ... Справжня мета тут - примусити Захід змінити політику щодо Москви. Давайте, натомість, дозволимо росіянам поглибше залізти у цю маленьку заплутану війну, хай на власній шкурі дізнаються, як воно тягатись із "Ісламською державою", а ми побачимо, чи зміниться їх бажання підтримувати Асада ціною російської зброї та військових, щойно стане зрозуміло, що Захід не заковтнув наживку", - пише аналітик.

Ґалеотті резюмує: саме повна пасивність Заходу у відповідь на будь-які провокації з боку Путіна нібито дозволить перехопити у нього ініціативу.

Наслідки подібної політики Заходу, ймовірно, можуть бути не менш неоднозначними, ніж спроба "роззброїти" росіян.

Із діаметрально протилежних пропозиції Ґалеотті та Бжезінського очевидно лише одне - на Заході усерйоз задумались над тим, як відповісти Путіну. При чому на даному етапі запит на дипломатичне вирішення (підтримане власною демонстрацією сили) переважає.

Така відповідь, якої форми вона б не набрала, має бути сформульована оперативно, адже нові і нові провокації Росії - чи то обстріли сирійської опозиції, чи то порушення повітряного простору Туреччини - роблять все реальнішою перспективу ймовірності військового зіткнення.

"Провокації - це основа сили Росії. Інша - нездатність зрозуміти, коли і де варто зупинитись. Їх поєднання створює реальну небезпеку. Одного дня, і ймовірно він настане вже скоро, чергова російська провокація проти НАТО перейде межу. А тоді буде цікаво, тобто страшно", - твітує сьогодні Джон Шиндлер.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Є речі, котрі неможливо пояснити. Є голос, що керує нами...”
Микола Гоголь

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.