Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Прем'єр закордонних справ

Світ про Україну 22311 переглядів

Опубліковано - 21.09.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Прем'єр закордонних справ
Учора прем'єр Віктор Янукович через іноземні ЗМІ розкритикував курс президента Віктора Ющенка на форсоване членство України в НАТО. Того ж дня на засіданні кабінету міністрів прем'єр вилаяв за некоректну поведінку міністрів, що підтримують прозахідну лінію президента. Стає очевидним, що в Києві діють два конкуруючі центри влади - прем'єр і президент.

Підписаний на початку серпня “Універсал національної єдності” начебто зобов'язав Партію регіонів Віктора Януковича і її політичних союзників дотримуватися основних положень передвиборної євроатлантичної програми Ющенко зразка 2004 року. Проте розкол між двома політичними таборами росте день від дня.

В Ющенка “іноді бажання перевищують можливості”, заявив Віктор Янукович західним ЗМІ. Прем'єр упевнений, що при нинішньому негативному відношенні суспільства, вступити в НАТО в 2008 році, на що розраховує президент, нереально. Янукович не має наміру міняти своєї позиції із проблеми вступу в НАТО, яка для нього “так само принципова, як для президента”. “Під час останньої поїздки до Брюсселя (14 вересня. -- Ред.) ми розставили всі акценти на всіх напрямках” - підкреслив прем'єр. Саме ця поїздка виявилася каталізатором конфлікту. У Брюсселі Янукович заявив, що Україна в 2007 році не готова приступити до виконання програми дій із підготовки до членства в НАТО.

На вчорашньому засіданні уряду Янукович персонально звернувся до міністрів оборони й закордонних справ Анатолія Гріценко й Бориса Тарасюка із проханням “бути коректнішими” і перед публічними виступами “погоджувати свою позицію з іншими членами уряду”. Обидва чиновники, що ввійшли до кабінету за президентською квотою, днями виступили із критикою в адресу прем'єра за відмову від рішучого входження в НАТО. Янукович нагадав міністрам, що всі вони є членами уряду, який було затверджено широкою коаліцією парламентських фракцій. Отже, уряд у цілому й кожен міністр повинні “виконувати рішення коаліції з урахуванням позиції президента”.

Проте Анатолій Гріценко й Борис Тарасюк не відступали від позиції президента, адже Віктор Ющенко засудив брюссельську заяву Януковича як спробу “ревізії зовнішньополітичного курсу”. Услід за ним міністри підтвердили, що Київ як і раніше рухатиметься до євроатлантичної інтеграції, а заява Януковича була “помилковою”. Вони поскаржилися, що прем'єр не проводить із ними консультацій перед своїми зарубіжними поїздками.

Віктор Янукович наполягає, що за формування зовнішньої політики в рівній мірі відповідають президент і прем'єр. Це загрожує Віктору Ющенку втратою контролю над цією сферою. Учора уряд ухвалив підтримати позицію Януковича щодо членства в НАТО “як таку, що відображає загальний підхід парламентської коаліції, відповідну букві й духу “Універсала національної єдності”, і таку, що враховує домінуючі настрої українського суспільства й стан його інформованості”.

У понеділок депутати Ради також прийняли ухвалу, у якій підтримали позицію Януковича щодо неготовності України приєднатися до плану дій зі членства в НАТО, і наказали вирішувати питання про членство в Альянсі на всеукраїнському референдумі. У секретаріаті президента заявили, що ухвалу парламенту “має політичний характер і не несе ніяких юридичних наслідків”.

“Двовладдя в Україні викликане тим, що Ющенко ніяк не може звикнути до обмеження його повноважень конституційною реформою” - заявив у бесіді з журналістом “ВН” український політолог Володимир Малінковіч. Експерт уважає, що “Янукович виграє в Ющенка, оскільки на стороні прем'єра законодавчі переваги”. Зокрема, відповідно до конституції зовнішньополітичний курс визначає не тільки президент, але й Рада. Але прем'єра обирає парламентська більшість, і тому “він також впливає на формування зовнішньої політики”. Після конституційної реформи, яка вступила в силу з 1 січня, Ющенко став заручником парламенту навіть у тих сферах, за які відповідає Президент. Наприклад, Рада має право відправити у відставку міністрів, які призначені за президентською квотою. Призначити нових міністрів Ющенко не зможе без згоди депутатів. Тому “міністри оборони й закордонних справ, працюючи в команді прем'єра, вимушені будуть погоджувати з ним свої позиції” - уважає Малінковіч.

“У нинішніх політичних умовах Ющенка навряд чи вдасться виконати негласну місію, з якою він переміг на президентських виборах 2004 року - привести Україну в НАТО до кінця свого першого президентського терміну” - заявив “ВН” глава українського Інституту глобальних стратегій Вадим Карасєв. Зовнішньополітичний курс уряду Януковича “буде направлений на інтеграцію в ЄС, але без членства в НАТО й без розриву тісних відносин із Росією”. Як уважає пан Малінковіч, той факт, що Янукович заморозив процес інтеграції в НАТО, “дасть Україні можливість отримати прийнятні ціни на російський газ”.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.