Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вогненне село (закінчення)

Музеї та заповідники 41000 переглядів

Опубліковано - 24.09.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Вогненне село (закінчення)
Махінації із вхідними квитками – це ще одна золота жила. Цікава також доля декількох корпусів у Києво-Печерській Лаврі, які офіційно належать музею в Пироговому. Музей їх отримав для збереження фондів, після повернення лютеранської кірхи, у якій раніше зберігалися експонати, релігійній громаді. Про це відомо небагатьом. Ще менше людей здогадується, що ці корпуси можуть бути вже не зовсім музейними.

Частина приміщень займає УТОПІК, а інша частина здається в оренду комерційним структурам. Загалом, для перерахування всіх фактів зловживань та нехлюйства не вистачить місця. Варто лише згадати одну зі складних тем – земельне питання.

Музей в облозі

Згідно Закону, музей повинен мати охоронну (буферну) зону навколо своєї території. У цій зоні заборонена будь-яка господарська діяльність, оскільки мета існування зони – захистити цілісність музейного комплексу, його автентичність.

Проте, директор музею в Пироговому Микола Ходаковський якось дуже мляво намагався погоджувати план цих зон у Міністерстві культури й КМДА, щоб вони отримали офіційний статус і юридичний захист. Бездіяльність тягнеться до цих пір, «завдяки» чому структури, нібито підконтрольні депутатові київської міськради Андрію Іванову (фракція БЮТ), уже поскуповували всі землі навколо музею. А тим часом розроблені й готуються до втілення проекти із забудови прилеглих, до музею, територій котеджами, елітним житлом і розважальними комплексами.

Може скластися ситуація, що скоро й сам музей приватизують по частинах. Прецедент є – перед поворотом до музею, у його охоронній зоні, хтось уже побудував автозаправку. Ніякі пікети й репортажі в ЗМІ на будівництво не впливали. У період виборчої кампанії, коли ситуація переросла в скандал, усіх шокував екс-начальник управління культури КМДА Микола Биструшкін. Він зі здивуванням заявив, що поняття не має, хто погоджував будівництво заправки, і не вірить, що це зробило його управління (хоча тільки воно й могло, бо це його прямий обов'язок). Представляєте, завтра на прес-конференцію вийде прем'єр Янукович і скаже, що він не вірить у те, що його уряд намагався відмінити матеріальну допомогу за народження дитини. Не вірить, і все тут.
Зміна господаря

Два роки тому трапилася подія, яка зіграла ключову роль у долі музею. У 2004 р. після багаторічних складних інтриг музей забрали в УТОПІК і передали у ведення Інституту мистецтвознавства, етнографію, і фольклоризм ім. М. Рильського НАН України. Його очолює Ганна Скрипник – пані дуже амбітна, розумна й обачлива. Використовуючи свій вплив і тактичні багатоходівки, вона зуміла відбити такий ласий шматок у самого академіка Толочка.
Музейні працівники підбадьорилися, у них з'явилася надія на зміни на краще. Але марно. Бо музей, як виявилось, потрібний був Ганні Аркадіївні тільки, як засіб для досягнення кар'єрних цілей. І хвороба музею остаточно стала хронічною.

Цілі громадянки Скрипник зрозумілі – випередити всіх в академічних статусних іграх. Очолюючи могутній інститут і такий знаковий музей, член-кор. Ганна Скрипник могла стати найвпливовішим “гуманітарним генералом” в НАНУ, сміло претендувати на звання академіка, мати доступ до перших “тіл” держави (благо президент дуже любить бувати в музеї: то до пасічників зайде поспілкуватися, то пару горщиків купити), і ін.

Треба віддати належне – свого вона домоглася: у травні 2006 р. Ганну Аркадіївну обрали дійсним членом Національної академії наук України. Щоправда, в березні Скрипник не змогла стати народним депутатом – блок “Костенка-Плюща”, де вона займала почесне 5-е місце, не пройшов.

Про те, що музей був потрібний Скрипник для антуражу, стало ясно через декілька місяців після його переводу під егіду ІЕФ – новий куратор і головний начальник не виявляла до придбання ані найменшої цікавості.

Показовий факт – при переході з одного відомства (УТОПІК) в інше (НАНУ) у музеї не була зроблена бухгалтерська передача майна з балансу на баланс, що в нормальній організації (й, відповідно до чинного законодавства – Аратта) неможливо в принципі. Але тут “прокатало”. УТОПІК передав – “музей, одна штука”, а Інститут прийняв - “музей, одна штука”. Усе зійшлося. Скільки експонатів, грошей, майна “не дійшло” - залишиться таємницею.

За два роки Ганна Скрипник була в музеї три рази (останній раз – після пожежі) і в справи директора не втручалася, не дивлячись на неодноразові звернення співробітників. Особливо, тих, хто будував музей в 1970-х і дуже важко переживає його сьогоднішній занепад. Для цих людей розвал музею – особиста трагедія. Усе, чим відповіла на їхні заклики про допомогу академік Скрипник – декілька критичних висловів в адресу Миколи Ходаковського, а також участю в безплідних пікетах проти будівництва згаданої заправки. Підкреслимо: усе це було під час виборів. Зараз – спокій та порозуміння.

Тактика цілком прогнозована – не виключено, що музей для керівника ІЕФу вже зробив свою справу й “може йти”. Директор музею з поганою репутацією дуже влаштовує академіка Скрипник. Якщо почнуться претензії, Ганна Аркадіївна чесно скаже, що вона не причому. І звинуватити її в бездіяльності буде дуже складно, оскільки, згідно статуту, музей – організація із внутрішнім самоврядуванням, директора обирає колектив, а НАНУ його тільки затверджує. Проте, організувати вибори – набагато складніше, ніж їх виграти. Коли були останні вибори в музеї, ніхто не пам'ятає. Можливо, “на папері” вони й проводяться.

Усі ці неподобства можливі тільки в організаціях із незламними бюрократичними традиціями. НАНУ в цьому розумінні – просто заповідник. Багато разів писалося, що сірий непримітний апаратник, який ніколи не мав відношення до науки, може мати колосальний вплив, і перед ним тріпотітимуть наукові світила.
Слідство веде дільничний

Авторові доводилося чути версії, що позиції Миколи Ходаковського непохитні, оскільки його підтримують академік Петро Толочко і якийсь Віктор Анастасієвич Бурбела, що є вченим секретарем відділення літератури, мови, і мистецтвознавства НАН України. Хто хоч трохи знайомий із науково-бюрократичною ієрархією, зрозуміє, що це за “кадр”. “Прикриття” функціонує за повною програмою: рік тому в музеї працювала перевірка КРУ. “Напрацювала” матеріалу на декілька томів кримінальних справ, про це писали ЗМІ. Але справа якось сама собою розсмокталася.

Із причини всього викладеного складається враження, що й директор музею Микола Ходаковський, і його куратор в академії наук Ганна Скрипник домовилися й хочуть тільки одного – тиші, відсутності скандалів. Тому всіляко присікаються просочування інформації про крадіжки, усі розслідування спускаються на гальмах. Навіть справа з недавньою пожежею (між іншим – збиток в особливо крупних розмірах, юрисдикція прокуратури) спочатку була передана в Голосіївський РОВД, а потім… - дільничному інспекторові.

Цікаво було спостерігати за реакцією пані Скрипник, коли вона оглядала попелище. Приїхавши наступного дня після пожежі, вона дала команду нікого не пускати в експозицію “Карпати” і спробувала заборонити знімати згорілі будови групі УТ-1. Знадобилося 20 хвилин, щоб пояснити академікові, що вже всі канали все показали, газети написали, і сотні туристів сфотографували, тобто, приховувати факт пожежі марно.
Директор музею від зустрічі з начальником ухилився. Точно також він не став супроводжувати й міністра культури Ігоря Лихового, який приїхав розібратися в ситуації.

Зате Микола Степанович у минулий вівторок хлібосольне приймав засновника музею – академіка Тронька. Не дивно, якщо днями з'явиться який-небудь відкритий лист Петра Тимофійовича, скажімо, до президента, із проханням захистити музей від нападок недоброзичливців, або повернути його в лоно УТОПІК. І звинуватити Тронька в упередженості язик не повернеться, адже він дійсно любить цей музей і хоче допомогти.

Але все залишиться як і раніше. Хатини горітимуть і гнитимуть, ресторани – процвітати, а Віктор Ющенко – смакувати мед і милуватися вишиванками.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Музеї та заповідники»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.