Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Податки на інвестиції треба відміняти

Економіка та фінанси 26709 переглядів

Опубліковано - 29.09.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Податки на інвестиції треба відміняти
Камен Захарієв, директор ЄБРР в Україні, говорить, що із приходом уряду Януковича інвестори роздумують — чи виходити на український ринок.

Як ви оцінюєте нинішню макроекономічну ситуацію?

– Величезні зміни відбулися, коли почалося збільшення доходів населення. Ці тенденції почалися ще до президентських виборів, при уряді Януковича, і продовжилися із приходом Тимошенко. Звичайно, усе це робилося “під вибори”. З одного боку, масштабне збільшення доходів привело до стрибка в інфляції, але були й позитивні зрушення.

Адже, якщо останні чотири роки головним макроекономічним двигуном був експорт, то зараз, коли люди почали більше споживати, збільшився імпорт, зменшилося позитивне сальдо, і із часом стало негативним. Крім того, зростання ВВП більше не визначається тільки важкою індустрією й експортом. Сьогодні ВВП багато в чому залежить від оптової торгівлі, частково, навіть, роздрібної торгівлі всередині країни, розвитку сфери послуг.

– Ці тенденції продовжуватимуться?

– Ми не знаємо. Новий уряд, який обраний на якийсь тривалий термін, починає проводити непопулярні заходи. Тому зараз ми украй здивовані тим, як Верховна Рада заморозила комунальні тарифи — це нам абсолютно незрозуміло. Проте інші макроекономічні показники, я думаю, покажуть подальшу тенденцію до стабілізації й повільного, але хорошого зростання ВВП — ми чекаємо, на рівні 5-7%. Це буде в найближчі три роки.

– На основі чого ви робите такі прогнози?

– По-перше, на мою думку, ціна на газ вплине не так драматично на ситуацію, як багато хто побоюється. І, по-друге, я вважаю, що бізнес на ці два роки відірвався від держави, і почав ухвалювати рішення самостійно. Це означає, що й інвестиційні рішення ухвалюватимуться так чи інакше. Економіка стабілізується й не буде так безпосередньо залежати від змін в уряді.

– Який вплив «регіоналів» на бізнес-атмосферу?

– Справжній уряд, який сформувався, — це “пробізнес-уряд”. Якщо він підтримує місцевий бізнес, підтримує експортерів — а це, у якійсь мірі, повинно вплинути на економічні показники.

– Яким чином?

– У позитивному сенсі — є тенденції до зниження оподаткування, створення певних преференцій для експортерів. Ми сподіваємося, що буде відмінений ПДВ на ввезення капітальних інвестицій у країну. Усе це полегшує залучення інвестицій, і, зрештою, веде до підйому промисловості.

– Як відреагують інвестори на прихід Януковича?

– Поки що важко сказати. Поки ми чекаємо, що цей уряд захищатиме місцевий бізнес. Отже, зрушення будуть якраз у цю сторону.

– Що може привернути інвесторів у даній ситуації?

– З боку уряду потрібний сигнал — він повинне визначитися, які основні напрями економічної політики — яку підтримку він подаватиме іноземним інвесторам, а яку — місцевим інвесторам.

Поки єдине, що ми побачили — це бюджет, який украй суперечливий і не показує чітко виражену економічну політику.

– По яких інвестиційних проектах у даний момент ведуться переговори?

– Я чекаю, що наступного тижня, під час переговорів на вищому рівні між президентом ЄБРР і керівництвом країни, ми визначимося з основними пріоритетами інвестиційної політики на майбутнє.

Я особисто чекаю, або, швидше, сподіваюся, що ми встигнемо вперше зробити інвестиції в, генеруючи потужності гідроенергетики. Я чекаю, що ми відновимо співпрацю, яка було припинено кілька років тому, по нафтогазовому сектору. Там є великі потреби в інвестиціях. Адже це питання й національній енергетичній безпеці України. Тут ми щиро хочемо допомогти.

– Про які суми йде мова?

– Суми залежатимуть від проектів. По попередніх розмовах, які ми вели з колишнім керівництвом «Нафтогазу», мова йшла об 300 млн. євро на наступні два роки. Плюс ще 300 млн. — від Європейського інвестиційного банку.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чим обмеженішим є світогляд людини, чим менше вона знайома з історією, природою і філософією, тим щиріша її прихильність до своєї релігії ”
Людвіг Фейєрбах

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.