Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Знецінення гривні: не лише сезонні фактори

Економіка та фінанси 19133 перегляди

Опубліковано - 16.01.2018 | Всі публікації | Версія для друку

Знецінення гривні: не лише сезонні фактори
Починаючи від середини грудня минулого року, спостерігається знецінення гривні. Які причини такого розвитку і коли ця тенденція зупиниться? У НБУ говорять про сезонні фактори. Експерти звертають увагу й на інші нюанси.

Головна інтрига нині полягає в тому, чи проб’є українська національна валюта психологічний бар’єр у 29 гривень за долар. І хоча в державному бюджеті був закладений курс на рівні 29,3 гривні за долар, Національний банк України (НБУ) запевняв: йшлося не про прогноз, а радше про технічний показник для розрахунків - щось на кшталт "подушки безпеки". У понеділок, 15 січня, офіційний курс гривні до долара становив 28,53 гривні.

Сезон коливань

Щоразу, як тільки курс гривні починає помітно падати, НБУ намагається пояснити причин такого явища. Торік у грудні головним збудником здешевлення гривні НБУ називав затримку з отриманням траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ). Тепер регулятор пояснює, що девальваційний тиск на курс гривні на початку року обумовлений сезонними факторами.

"Вже третій рік поспіль у перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, - йдеться у заяві заступника голови НБУ Олега Чурія. Водночас, за його словами, у цей час, як правило, спостерігається сезонний спад ділової активності в аграрному секторі, що призводить до відчутного зниження валютних надходжень. Адже впродовж року саме аграрії забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанку.

Гривні привалило

З сезонністю знецінення погоджується й керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concord Capital Олександр Паращій. Але сюди він ще додає традиційний для України залишок рекордних статків на казначейських рахунках під кінець року та їхнє швидке освоєння в останній місяць року.

"Так, у грудні залишки коштів на єдиному казначейському рахунку зменшилися на 49 мільярдів гривень - ці гроші накопичували впродовж року й перейшли на рахунки підрядників за контрактами від органів державної та місцевої влади лише у самому кінці року", - пояснює Олександр Паращій.

Підрядники почали ці гроші активно освоювати: щось витратили, щось вирішили перевести в іноземну валюту. І це також вже традиційно спричинило додатковий попит на валюту.

На МВФ не сподівайся...

А от керівник аналітичного підрозділу підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен воліє не списувати все на сезонність на фінансових ринках, а звернути увагу також на інші фактори як всередині України, так і за її межами.

"Нещодавнє послаблення гривні є відображенням негативних очікувань щодо внутрішних факторів. По-перше, страх бюджетних витрат. По-друге, зміна деталей операцій НБУ з комерційними банками щодо надання їм у кредит резервних грошей. І врешті, нешвидке отримання наступного траншу від МВФ", - каже Олександр Вальчишен.

Остання причина, на його думку, пов’язана з тим, що за рік до виборів політика автоматично ускладнюється й просування ліберальних реформ гальмується. Тому, на його думку, отримати транш найближчим часом малоймовірно.

Дотягнути до весни

У Нацбанку заспокоюють: причин для паніки, мовляв, нема. З початку року НБУ продав іноземної валюти на суму 53,5 мільйона доларів, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. У відомстві говорять, що мають достатньо ресурсів і для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку у разі потреби. Адже міжнародні резерви на початок січня становили 18,8 мільярда доларів США.

Прогнози експертів здебільшого збігаються: падіння гривні впродовж ще кількох місяців, а потім, з весни, рух вгору. Такої думки дотримується й Олександр Вальчишен. "Тренд на поступове послаблення долара триватиме наступні шість місяців щонайменше, - говорить Вальчишен. - Більше того, НБУ подає сигнали, що готовий й далі підвищувати ключову ставку, що буде підсилювати привабливість гривні".

На думку керівника управління ділінгових операцій банку "Південний" Олега Ропняка, динаміка курсу в парі долар/гривня цьогоріч залежатиме від кількох факторів. "Від ситуації на глобальних ринках, попиту на основні позиції українського експорту, а також від відсоткової та курсової політики НБУ. Якщо орієнтуватися на прогнози МВФ, то темпи росту світової економіки набиратимуть обертів, а це означає, що попит на українську продукцію залишиться сильним", - підсумовує Ропяк.

Курс після стрибків

Питання зараз в тому, як низько впродовж наступних місяців ще впаде гривня, і на якому рівні потім стабілізується. Адже традиції валютних коливань в Україні демонструють, що після різких стрибків гривня ніколи не повертається на той же рівень.
Більшість опитаних експертів сумнівається, що українська національна валюта таки перетне бар’єр у 29 гривень за долар. На думку ж Олександра Паращія з Concord Capital, це не виключено, і українці можуть побачити курс і 29,3 за долар. Потім він стабілізується і швидше за все зміцниться до рівня 28 гривень.

За найкращими прогнозами інших експертів, українська національна валюта дотягне до 27 гривень за долар. Щоправда станеться це не раніше середини весни - початку літа.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.