Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Про популізм, тарифи і спікера-терориста

Думка українця 22153 перегляди

Опубліковано - 6.10.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Про популізм, тарифи і спікера-терориста
Що сталося? 22 вересня Верховна Рада України конституційною більшістю голосів заборонила уряду збільшувати тарифи на житлово-комунальні послуги.

За це рішення голосували мало не в повному складі і депутати від антикризової коаліції – регіонали, соціалісти й комуністи. Президент пообіцяв, що підпише закон і навіть “щиро побажав” Кабінету Віктора Януковича його виконати.

Однак, уже за кілька днів, ця більшість раптово “прозріла” - поінформовані стверджують, що це відбулося відразу по тому, як прем'єр Янукович віч-на-віч поговорив зі спікером Морозом - і заявила, що цілком законне і легітимне рішення слід переглянути. Тобто – скасувати.

Олександр Мороз відмовився передати прийнятий парламентом закон на підпис до секретаріату президента, хоча мав це зробити відразу і автоматично.

Парламентську опозицію, яка твердо наполягає на тому, що прийнятий закон має діяти у повному обсязі, коаліціянти (які ще вчора раділи як діти, коли подолали вето президента) звинуватили у популізмі та свідомій шкоді, завданій економіці та уряду.

Більше того, поки учасники коаліції в парламентських кулуарах розповідають своєю “пташиною мовою”, як вони помилилися у питанні тарифів, деякі мої ліберальні колеги з Верховної Ради кажуть, що рішення про встановлення заборони на підвищення цін пахнуть популізмом, а тому слід зайняти якусь більш конструктивну, прагматичну та виважену позицію.

Однак, до чого тут популізм? Здається, сам цей термін в українській політиці знівельовано виснажливими виборчими битвами, що з невеликими перервами точаться в країні вже третій рік.

Популізмом величають будь-які рішення та ідеї. Його іменем називають навіть щирі прагнення сільских рад заасфальтувати дороги та повкручувати лампочки у вуличних ліхтарях.

Здається, вся країна, і політикум у тому числі, забули, що таке справжній популізм. Популізм – це коли пенсіонерам збільшують пенсії за місяць до президентських виборів 2004 року і відверто обманюють людей, обіцяючи подальші надбавки, хоча в бюджет для цього не закладають ані копійки.

Популізм – це коли обіцяють “покращення вашого життя вже сьогодні”, а насправді – лише піднімають тарифи.

Популізм – це коли клянуться, що вже перший візит до Москви лояльно налаштованого прем'єра принесе країні дармовий газ, а потім (після повного провалу переговорів) ніяково пояснюють, що цей прем'єр їздив до Білокам'яної чи то лікуватися, чи то роздивлятися експозиції Третьяковської галереї.

Встановлення ж заборони підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги до того часу, поки уряд бодай трохи не розбереться у новій ситуації – це не популізм. В країні, де за одними даними 75, а за іншими - всі 90 відсотків живуть на межі бідності – це оптимальна державна політика. Принаймні, в тих країнах, де править своя влада, а не окупанти.

Висновки, які можна зробити з ситуації, що склалася у тарифній політиці уряду, цілком однозначні: ціни на житлово-комунальні послуги сьогодні піднімати не можна.

По-перше, на світових ринках за останній місяць, за даними аналітиків k2kapital, ціна на газ впала на 32%, а на нафту – на 18%. А чому ж тоді у нас ціни ростуть в 2-3 рази, а не падають? Чи ми не частина світу?

По-друге, цілком ясно, що сьогодні ситуація з тарифами абсолютно вийшла з-під контролю уряду Януковича, як в центрі, так і в регіонах. Уряд абсолютно не керує процесом. Ціни встановлюються спонтанно та інтуїтивно.

В жодній області України, жоден фахівець не зможе обґрунтувати встановлені тарифи. Бо вони (тарифи) сьогодні залежать не від світових тенденцій, не від відносин з Російською Федерацію, не від настрою Сапармурата Ніязова і не від ситуації на Близькому Сході. А лише – від масштабу тіньових апетитів господарів підприємств житлово-комунального господарства та їхніх покровителів у владних коридорах.

По-третє, внаслідок збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги, ціни піднялися в 2-3 рази, тоді як сама ціна газу зросла тільки на 80%. То де в цьому логіка? І куди, до чиїх кишень пішла тіньова маржа з цих операцій?

По-четверте, щоб зупинити хаос у тарифній політиці, уряду слід дати короткий часовий термін щоб взяти ситуацію під контроль та встановити чітку і прозору технологію встановлення тарифів.

Терміново розробити закон про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги не політиками, шляхом голосування, а Національною комісією регулювання енергетики, розширивши її повноваження. В іншому випадку, призначення нових високих цін при абсолютній неконтрольованості ситуації з тарифами схожа на спроби встановити буйки під час цунамі.

По-п'яте, якщо зараз не ввести мораторій на підвищення цін, то хаотично визначені тарифи неодмінно призведуть до несплати громадянами житлово-комунальних послуг - за даними опитування Центру Разумкова від 03.10.06, лише 5,5% населення України не вважають, що підвищення цін на житлово-комунальні послуги призведе до проблем із сімейним бюджетом, а 31,3% опитаних заявили, що взагалі платити не зможуть.

Це, своєю чергою, неодмінно призведе до накопичення катастрофічних боргів підприємств житлокомуненерго та паливно-енергетичного комплексу перед постачальниками газу та електроенергії.

Внаслідок цього, вже за 2-3 місяці ці підприємства опиняться в глибочезній борговій ямі перед компанією (як тут її не згадати) "РосУкреЕнерго" з подальшою тіньовою приватизацією через процедуру банкрутства. Гадаю, це і є справжнім планом уряду Януковича та власників "РосУкренерго".

Не буду здивована, коли внаслідок цієї операції власність на збанкрутілих підприємствах паливно-енергетичного комплексу України спільно з'їдять люди клану Януковича та засновники "РосУкрЕнерго".

Причому, газотранспортна система піде, як салат перед основними “стравами”. І це не один з можливих сценаріїв. Це – єдиний можливий варіант газового лібрето у виконанні віртуозів “РосУкрЕнерго”.

Як у комп'ютерній “стратегії”, де найвищий рівень гри запрограмовано від самого початку, є велика загроза тільки одного фіналу: тотальна монополія “РосУкрЕнерго” на українському енергетичному ринку,

За кілька місяців до відставки екс-президент Леонід Кучма, який разом з Януковичем та тодішнім міністром Бойком якраз і створював тіньові структури “РосУкрЕнерго”, казав, що Україна ще довго про нього згадуватиме. І дійсно так, адже через покровительство та заснування новітніх тіньових схем у газовій сфері про Кучму, Януковича та Бойка пам'ятатиме, мабуть, не одне покоління.

В результаті цього апокаліптичного (але від того не менш реального) сценарію, на банкрутів перетворяться вже не тільки підприємства ПЕК, але й всі громадяни України. В країну може прийти енергетичне кріпосне право від “РосУкрЕнерго”.

Чи не занадто високу ціну доведеться заплатити за задоволення апетитів господарів цієї компанії та її височайших покровителів у владних коридорах України?

Втім, Уряд цим не переймається. Замість того, щоб визнати очевидне й виправити свої помилки, урядовці шукають винних поза Кабінетом міністрів.

Так, наприклад, Віктор Янукович у Луганську заявив, що за підвищення цін на житлово-комунальні послуги повинна відповідати Тимошенко (тут мушу пригадати, що коли я очолювала уряд, люди платили по 17 копійок за газ, а не по 40, як сьогодні). Я вже передала позов до суду і, клянуся Анною Ахметовою, прем'єр буде відповідати за цю неправду в суді.

Втім, народ не такий простий, як комусь видається. Вже за згаданими даними Центру Разумкова, 48,5% населення України вважають винним у підвищенні тарифів на житлово-комунальні послуги та газ уряд України на чолі з Януковичем. А 72% вважають, що підвищення цін і тарифів є абсолютно необґрунтованими.

Окрім всього, тарифні скандали яскраво висвітили ще одну проблему, яку замовчати сьогодні було б неправильно.

Це – поведінка голови Верховної Ради Олександра Мороза. Ще ніколи в історії незалежної України жоден спікер не дозволяв собі так брутально нехтувати законами, Конституцією, регламентом роботи Верховної Ради. Адже мова йде не просто про “робочий момент” в діяльності парламенту.

Справа значно небезпечніша, ніж видається з першого погляду.

Голова вищого законодавчого органу влади йде на скасування рішення парламенту, прийнятого конституційною більшістю голосів тільки через те, що це рішення не сподобалося його партнеру по коаліції - Януковичу. Та він хто – емір, хан, імператор?

Поведінка Мороза у питанні закону про тарифи – це знущання над законодавчим процесом. Це – парламентський тероризм в дії.

Якщо так піде далі, то можна буде скасувати, скажімо, складання депутатських повноважень міністрами від партії регіонів і СПУ та відновити, при нагоді, їхній депутатський статус.

Можна скасувати присягу народного депутата України, зокрема в тій частині, де він зобов'язується служити народові України, зрештою – підправити Біблію і (спеціально для учасників антикризової коаліції) вилучити заповідь “Не вкради”.
Я вже не говорю про морально-етичну оцінку мотивації депутатів з більшості, які сьогодні переглянули рішення Верховної Ради. В ненормативних написах на паркані більше логіки та змісту, ніж у програмних засадах антикризової коаліції.

Подивіться, як самі “коаліціянти” оцінюють власне голосування. Василь Цушко, перший секретар СПУ: ми проголосували, бо думали, що регіони не проголосують, а вони взяли й проголосували.

Євген Кушнарьов, народний депутат, речник Партії регіонів: я голосував за це рішення, але допустив помилку, яку треба виправити.

Раїса Богатирьова, лідер фракції Партії регіонів: ми прийняли таке рішення, але це рішення популістське.

Комуністи: ми скасуємо заборону на підвищення тарифів, коли це призведе до зниження ціни газу (?). І це говорять люди, які взяли на себе відповідальність за ситуацію в країні!

Та подібним діячам не можна доручити прибирання сміття на подвір'ї, вже не кажучи про державну політику. Для цілісності картини слід додати, що скасований сьогодні закон, з яким так палко боровся головний комуніст країни Петро Симоненко, - це... його власний закон. Без коментарів, як кажуть.

Я розумію, що дуже хочеться втримати владу, зберегти посади. Я також розумію, що для того, щоб уже “намертво” вчепитися за своє крісло, Олександр Мороз легко проведе через раду рішення про дво- три- чи й десятикратне збільшення тарифів, як того забажає Янукович.

Але не можна ж так відверто і нахабно знущатися над парламентом, над людьми, над здоровим глуздом.

Пригадую, як під час виборчої кампанії “Сільські вісті ”надрукували вірша Мороза. Зміст його такий: зайшов лідер соціалістів до хлібного магазину. А там маленький хлопчик просить у жадібної та недоброї тітки шматок хліба. Вона ж його проганяє.

І так Олександру Олександровичу стало гірко та прикро за всіх нас жорстоких, що він купив хлопчині пряника і пішов від того сорому та ганьби “куди очі бачать”. Загалом, душевно написаний вірш.

Видно, що писав “умнєйший, опитнєйший человек”, як говорив Лесь Подерев'янський. А от сьогодні, Олександру Олександровичу, ви взяли й забрали у людей мільйони пряників. Хто про це напише вірша?

Як лідер парламентської опозиції я не зловтішаюся з того, що Уряд Януковича і антикризова коаліція цілком провалилися. Бо, зрештою, їхня невдача - невдача країни.

Втім, необхідно визнати: вже сьогодні Янукович може сміливо подавати у відставку як прем'єр-рекордсмен - його уряд наробив найбільше лиха та помилок за найкоротший термін.

Міф про професіоналізм уряду Януковича та кризової коаліції розвіяно остаточно. Як показала історія з тарифами, ця команда насправді ні на що не здатна. Єдиний їхній рецепт порятунку нації це підвищення цін.

Що поробиш, коли у людей, які сьогодні прийшли до влади, даруйте, руки ростуть не з того місця, щоб навести в країні порядок?

Днями інформаційні агентства надрукували висновки експертів, що досліджували причини страшної авіаційної катастрофи літака ТУ-154. Ця оцінка, здається, може бути застосована й відносно Уряду Януковича: вони не розуміли, що вже не просто знижуються, а падають.

І на закінчення: 3 вересня Верховна Рада проголосувала за збільшення розміру мінімальної заробітної плати. Фракція прем'єр-міністра, фракція Партії регіонів не дала за це рішення жодного голосу. “Покращення вашого життя вже сьогодні”?

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.