Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Євробляхи” стануть дешевшими. Що ухвалила Рада

Економіка та фінанси 12692 перегляди

Опубліковано - 8.11.2018 | Всі публікації | Версія для друку

“Євробляхи” стануть дешевшими. Що ухвалила Рада
Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового Кодексу, які знизили вартість легалізації авто із “єврономерами”.

"За" проголосували 250 депутатів.

Депутати також ухвалили зміни до Митного Кодексу, які посилюють контроль за тим, що відбувається із авто на іноземних номерах, що ввезені в Україну у режимі транзиту чи тимчасового перебування. Ці зміни підтримали 245 депутатів.

Голосування відбувалося на тлі акції, яку другий день поспіль проводили біля парламенту власники таких авто і активістів ГО "Авто-Євро-Сила". Вони кажуть, що прагнуть зробити авто насправді доступними для пересічних українців, які порушують правила розмитнення авто "не від хорошого життя", а від того, що вартість розмитнення є зависокою.

Разом із тим, такий підхід критикують власники офіційно імпортованих авто, які сплатили усі визначені законом податки.

Що ухвалили депутати?

Згідно із ухваленими депутатами змінами до Податкового кодексу, вартість розмитнення авто, що завозяться для особистого використання, визначатиметься залежно від базової ставки і двох коефіцієнтів - об’єму двигуна і віку авто.

Нові базові ставки акцизу будуть такими:

- 50 євро за авто з двигуном до 3000 куб. см на бензині
100 євро за авто з двигуном понад 3000 куб. см на бензині
- 75 євро за авто з двигуном до 3500 куб. см на дизелі
150 євро за авто з двигуном понад 3500 куб. см на дизелі
- 1 євро за 1 кВт-годин ємності авто з електричним акумулятором.

Наприклад, акциз на нове авто на бензині із об’ємом двигуна у 1,6 тис. куб см становитиме 80 євро (50*1,6*1=80). Якщо цьому авто 5 років, то акциз становитиме 400 євро.

При цьому тимчасові пільги на ввезення уживаних авто будуть скасовані.

Крім змін у ставках акцизів, пропонується надати пільговий коефіцієнт 0,5 для автомобілів, які будуть розмитнені протягом 90 днів після вступу закону в силу. Тобто, у разі, як реєстрацію буде завершено впродовж трьох місяців після набуття законом чинності, власник авто сплатить лише половину необхідних платежів. Цю поправку ухвалили з голосу буквально за кілька хвилин до фінального голосування за законопроект.

Для реєстрації таких авто треба буде сплатити штраф у 8,5 тис. грн за порушення режиму перебування в країні.

Платежі, отримані у 2018-2019 роках від легалізації авто на єврономерах, підуть у Пенсійний фонд.

Разом із лібералізацією платежів депутати посилили відповідальність за недотримання правил реєстрації завезених до України авто.

Зміни до Митного кодексу передбачають підвищення штрафів за порушення правил реєстрації авто, а також скасовано норму, яка дозволяла порушувати митні правила протягом року і бути притягненим до відповідальності лише один раз.

Закон також передбачає запровадження автоматизований обмін інформацією щодо авто на іноземних номерах між фіскальними органами, Державною прикордонною службою та Національною поліцією.

Чи досягнуто компромісу?

Одним із завдань двох законів було "зняти соціальну напругу" довкола існування в Україні сотень тисяч авто із іноземною реєстрацією.

Разом із тим, ухвалені депутатами закони не враховують вимоги власників авто на єврономерах щодо скасування коефіцієнту віку авто у формулі, що, на думку активістів, дозволило б знизити вартість оформлення до 40% від вартості авто. Ці вимоги оприлюднило ГО "Авто-Євро-Сила", яке ініціювало протести, які паралізували центр Києва.

Після ухвалення закону депутатами, учасники мітингу під прапорами "Авто-Євро-Сили" заявили, що їх не влаштовує цей варіант закону, і що вони вимагатимуть від президента заветувати його. Крім того, активісти закликали до проведення загальноукраїнського страйку із вимогами до депутатів ухвалити закон, що передбачав би "нульовий акциз" або "акциз близький до нульового" за рахунок скасування вікового коефіцієнта авто.

"Коротко. Закон ухвалили із правками автоолігархів, проти народу. Всі області готуються до всеукраїнської акції протесту для ветування цього закону президентом", - написали згодом активісти "Авто-Євро-Сили" на своїй сторінці у Facebook.

Водночас голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна, яка представляла обидва законопроекти, заявила, що парламентарі "зробили все, що могли", шукаючи компроміс із власниками ато на іноземних номерах. "Можливо, колись м зможемо знизити акциз до нуля, але це буде точно не зараз", - заявила пані Южаніна. Вона також твердить, що за два роки переговорів щодо врегулювання ситуації довкола авто на єврономерах вимоги їхніх власників зводилися до того, аби легалізація таких авто коштувала не більше 500 євро, а екологічні вимоги щодо ввезення таких авто були скасовані. Ці вимоги були дотримані, каже голова парламентського комітету, особливо, якщо зважити на пільговий період, коли авто можна зареєструвати удвічі дешевше.

З іншого боку, до законодавчих змін критично ставляться й імпортери нових авто. Наприклад, рішення депутатів про те,ащоб надати "пільговий" період розмитнення авто із єврономерами, тоді як "українці, які закони не порушували, платитимуть за розмитнення по повній", означатиме, що вимоги активістів можуть і далі розширюватися - вважає генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів Олег Назаренко.

"Прогнозую, що завтра активісти будуть перекривати шляхи з вимогами до НБУ встановити курс по 8 для євробляхерів на місяць", - написав Олег Назаренко у Facebook.

Суперечка є частиною довгої саги про те, як українці можуть отримати доступне "народне авто". У попередні роки держава робила кілька безуспішних спроб підтримати "вітчизняного виробника". Згодом була зроблена спроба зробити ставку на дешевші уживані імпортні авто.

Влітку 2016 року набули чинності зміни до Податкового кодексу, які сильно знизили мита на ввезення вживаних легкових авто. Зміни є тимчасовими їхня дія спливає 31 грудня 2018 року.

Автори законопроекту сподівалися, що це дозволить прибрати корупційні схеми на ринку авто і зробить їх доступнішими для українців. Одночасно були запроваджені екологічні обмеження, які мали запобігти ввезенню в Україну відвертого "металобрухту".

Проте виявилося, що цього недостатньо і що "сірі" схеми лишаються привабливішими для деяких покупців, адже при легалізації імпортного авто в Україні покупець має сплатити митний збір, ПДВ і акциз, які можуть "заважити" на половину первинної вартості авто.

Водночас власники "білих" імпортних авто, які сплатили усі податки, зауважують, що крім несправедливості того, що водії на єврономерах вимагають для себе окремих умов оподаткування, завезення "дешевих" імпортних авто загрожує погіршенням екологічних умов. Якби в Україні були запроваджені європейські екологічні обмеження, стало б зрозуміло, чому у Європі деякі авто коштують так дешево, наполягають імпортери "білих" авто.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.