Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Руки, які нічого не крали. Перезавантаження

Політологія 19420 переглядів

Опубліковано - 11.10.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Руки, які нічого не крали. Перезавантаження
Народу знову рекомендували довіритися моральності влади.

Схоже, що в Україні починається другий етап трагікомедії під гаслом “руки, які не крали”. Тільки якщо Віктор Ющенко стверджував, що близькі до нього руки не можуть красти апріорі, то Віктор Янукович підходить до питання більш прагматично, за принципом “хороший індієць – мертвий індієць”.

“Наше завдання – відбити руки, які тягнуться до бюджетних грошей”, - заявив він сьогодні. Позиція вельми радикальна і, можливо, десь в азіатській деспотії і мала б ефективність.

Проте в Україні виникає питання: чи всі без винятку руки, що тягнуться до бюджетних грошей, можна відбити? Або цей захід стосуватиметься тільки рук конкурентів і неугодних?

Що ж, навіть вибірковий підхід до корупціонерів – річ вельми непогана. Але, як показує практика, від зменшення кількості фігурантів корупції суми вкрадених коштів рідко зменшуються.

Як би там не було, але заробіток на бюджетних коштах є традиційним для столичного бомонду і високопоставлених гостей міста-героя. І ніякими крайніми заходами це не можна виправити. Значно простіше і мудріше встановити зрозумілі і прозорі принципи формування того ж таки бюджету. Адже руки, що тягнуться до бюджету, належать не аморфним примарам і олігархам, а найближчим колегам Віктора Федоровича по Кабміну. І навряд чи Янукович не в курсі, що, де і скільки «закладається» так, щоб потім ці кошти можна було “поцупити”. Тому що йдеться не про якісь “жалюгідні” сотні тисяч, а про мільйони, а то й мільярди.

Ось, наприклад, кабмінівська ініціатива створити стабілізаційний фонд в розмірі 3 млрд. гривень. З якою метою будуть використовуватися ці мільярди, в яких обсягах і ким - незрозуміло. Точніше в уряді, швидше за все, це розуміють чудово, але з об’єктивних причин “прописати” це в бюджеті не можуть.

Або створення аналога почилого в Бозі банку “Україна” - “Аграрного банку”, який має поставити на ноги кредитами село. У бюджеті виписана сума 60 мільйонів гривень. Погодьтеся, для створення банку, який покриє всю Україну і зможе реально допомогти вирішити проблему, це вкрай мало. Більше того, навряд чи хтось бачив бізнес-план створення цієї структури з прорахованим кошторисом. Адже для активізації рук, які нічого не крали, подібні дії абсолютно не потрібні.

Аграрна тема взагалі окрема розмова. Сьогодні Кабінет Міністрів збільшив статутний фонд національної акціонерної компанії “Украгролізинг” з 276,1 млн. гривень до 459,1 млн. гривень для закупівлі сільськогосподарської техніки. Існують серйозні побоювання, що про долю техніки, перипетії тендеру та інші цікаві речі ніхто ніколи так і не дізнається.

Адже державні компанії, що фінансуються з бюджету, завжди використовувалися для вимивання грошових коштів. І ніякі санкції тут не допоможуть – потрібно створювати систему, в якій подібні схеми будуть просто неможливі. Але в цьому не зацікавлений жоден з учасників політичного процесу, який може підійти до бюджетних грошей. Саме тому, швидше за все, новий етап боротьби з “руками” проходитиме абсолютно з іншою метою.

По-перше, проходження бюджету в парламенті обіцяє бути вкрай складним. Тому дуже вигідно мати ідеологічне підгрунтя для тиску на депутатів, які або лобіюватимуть інтереси, або просто не погодяться з окремими положеннями документа.

По-друге, не дивлячись на регіональний моноцентризм в уряді, поки що в Україні ще працює яка-ніяка коаліція. Ну а час нині такий, що для полювання на відьом необхідне знову ж таки піар-підгрунтя.

Ну і по-третє, імідж Віктора Федоровича як “залізної руки” ніхто не відміняв. Тому така фішка виглядатиме вельми органічно, особливо на тлі розгулу корупції, який навряд чи можна буде зупинити, навіть такими радикальними методами.

Адже щастя, здавалося, так близько. Тим більше в епоху всюдисущого Інтернету. Адже потрібно всього лише кілька постанов уряду або законів, щоб зобов’язати потенційних злодіїв вивісити у Світову павутину ті цифри, які за визначенням “належать народу”, а саме:

- детальний бюджет різних відомств;

- список тендерів, які проходять в Україні, і їхні результати;

- анонси продажу конфіскованого майна тощо;

А до цього додати ще такі “дрібниці”, як списки щасливчиків від “Украгролізингу” і реєстр тих, хто отримав сільськогосподарські дотації, – і нікому вже не доведеться “ламати руки”. Їх переламають конкуренти, які раптом жахнуться від побаченого.

Але так, мабуть, занадто просто. Тим більше якщо є “час і натхнення”.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політологія»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.