Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Смертельна небезпека багатоквартирних будинків

Довкілля 19417 переглядів

Опубліковано - 26.06.2019 | Всі публікації | Версія для друку

Київський масив Позняки
Київський масив Позняки
Вчені Литовського університету медичних наук дійшли висновку, що забруднення повітря і проживання в багатоквартирних будинках можуть підвищувати ризик хвороб серця, інсульту і діабету 2-го типу.

Про це повідомляється в прес-релізі на MedicalXpress.

Серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті в країнах, що розвиваються. Гіпертонія і метаболічний синдром є важливими причинами серцево-судинних захворювань. Метаболічний синдром додатково пов’язаний з абдомінальним ожирінням, підвищеним артеріальним тиском і більш високим рівнем глюкози (цукру) в крові. Ці умови пов’язані з більш високим ризиком для різних проблем зі здоров’ям. Причини цих розладів є складними і пов’язані з генетичними факторами, способом життя, дієтою та факторами навколишнього середовища, - включаючи забруднення повітря, транспортний шум, житлове будівництво та наявність зелених насаджень.

Дослідники досліджували зв’язки між тривалим впливом на навколишнє повітря, забрудненням і відстанню до зелених насаджень і магістральними дорогами з розвитком гіпертензії та деяких компонентів метаболічного синдрому. Ці асоціації оцінювалися серед людей, що живуть у приватних будинках або багатоповерхових будинках у місті Каунас, - з населенням числом 280 тис. осіб, - другим за величиною містом Литви.

У даному дослідженні дослідники досліджували зв’язок між тривалим впливом забруднення навколишнього повітря та віддаленістю до зелених просторів і великих доріг з розвитком гіпертензії та деяких компонентів метаболічного синдрому. Ці компоненти включали: високий рівень тригліцеридів, знижений холестерин ліпопротеїнів високої щільності, більш високий рівень глюкози в крові й ожиріння. Асоціації оцінювалися серед людей, які жили в приватних або багатоквартирних будинках.

Результати показують, що рівень забруднення повітря вище медіани пов’язаний з більш високим ризиком скорочення ліпопротеїнів високої щільності. Експозиція, пов’язана з дорожнім рухом, була пов’язана з частотою гіпертензії, більш високим рівнем тригліцеридів і зниженням холестерину ліпопротеїнів високої щільності. Проте негативний вплив забрудненого повітря спостерігався лише в учасників дослідження, що проживали в багатоквартирних будинках.

Оскільки поблизу багатоквартирних будинків більш щільний дорожній трафік, це може бути пов’язане з частотою гіпертонії. Крім того, висока щільність забудови, вуличний рух та його конфігурації є додатковими факторами, пов’язаними з соціальними взаємодіями та підтримуючими зв’язками, які також можуть впливати на серцево-судинне здоров’я.

Відзначено, що наявність зелених насаджень, розмір і тип (діяльність) доступних відкритих громадських просторів обернено пов’язані з оціненими факторами ризику. Дослідники додатково виявили позитивний вплив природного середовища і підкреслили позитивний вплив таких просторів на серцево-судинне здоров’я.

«Результати наших досліджень дозволяють сказати, що ми повинні максимально регулювати житловий простір для однієї людини в багатоквартирних будинках, поліпшити шумоізоляцію квартир і сприяти розвитку зелених насаджень навколо багатоквартирних будинків», - наголосив провідний автор дослідження.
Аматціемс - сучасне еко-селище в Латвії
Аматціемс - сучасне еко-селище в Латвії

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Довкілля»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.