Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому бачимо сни і чи варто в них вірити?

Медицина 45730 переглядів

Опубліковано - 1.12.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Чому бачимо сни і чи варто в них вірити?
Часто зранку не хочеться прокидатися, коли дзвенить будильник. Мрієш ще трошки поспати і вкотре переводиш годинник на десять хвилин вперед. А потім змушуєш себе встати з ліжка. Після цього ще годину-другу не можеш заспокоїтися, бо наснилося щось погане. Що ж зробити, щоб нарешті виспатися, відпочити?

Завідувачка психіатричного відділення центру психічного здоров’я населення Рівного Наталія Миронюк зазначила, що люди сплять для того, щоб відпочити. У цей час у нервовій системі відбуваються складні фізіологічні процеси, які перетворюють отриману під час неспання інформацію. Сон — це процес гальмування в корі головного мозку.

— Чому нам сняться сни?

— Коли порушуються процеси гальмування в корі головного мозку, сон стає неглибоким, тоді людина бачить сновидіння. Це відбувається тому, що людина не завжди може повністю відключитися від тих подій, які трапилися з нею протягом дня, або ж проблем, які взагалі існують.

— Скільки ж треба спати людині?

— З наукової точки зору треба спати 7-8 годин на добу, але все це дуже індивідуально. Комусь може вистачити й п’яти годин. Та головне — треба пам’ятати про якість, а не тривалість сну.

— Яка ж має бути гігієна сну?

— Насамперед лягати спати треба в один і той самий час. Зрозуміло, що по можливості. Ліжко, одяг мають бути зручними, провітрена кімната, чиста постіль. Бажано за півтори-дві години до сну погуляти на свіжому повітрі, прийняти ванну. Послухати спокійну музику, не перевантажувати себе думками. На ніч не варто пити тонізуючих напоїв. Ліпше випити кефіру, молока, можна зробити чай з мелісою, м’ятою, коренем валеріани.

— Часто зранку прокидаєшся з відчуттям, що так і не відпочив за ніч. Що робити?

— Звечора бажано не нервуватися, і загалом навчитися відпочивати. Тобто вміти відволікатися від проблем, розслаблятися. Наприклад, якщо у людини є улюблене заняття, окрім роботи, вона може цим зайнятися. Для жінки, наприклад, вишивання, в’язання, для чоловіка — риболовля.

— Буває, що після обіду хочеться поспати, що порадите?

— Якщо у людини є така можливість, то треба нею скористатися. Бажано з 13-ї до 14-ї години поспати хоча б 15 хвилин. За цей час організм відновить сили і ви відчуєте, що відпочили. А дітям вдень неодмінно треба спати.

— Як же поліпшити якість сну?

— Якщо людина здорова, то їй просто необхідно дотримуватися режиму сну, а коли виникають проблеми, то можна вживати й снодійні препарати. Вони продаються без рецепту, ці ліки відтворюють фази нормального сну, не затримуються в організмі та не шкодять здоров’ю. Це “Сановал”, “Івадал”, “Зопіклон”. Звичайно, що вживати довше семи днів їх не варто.

— Якщо дитина погано спить, як цьому зарадити?

— Зазначу, що для здоров’я дитини сон має дуже важливе значення. Ще змалечку треба в один і той самий час класти дитину спати. Це ненормально, коли п’ятирічна дитина, скажімо, бавиться до півночі й не хоче спати. Це все призводить до порушення сну. З’являються жахи. Це може свідчити про серйозні психологічні захворювання, а тому треба звернутися до дитячого психіатра або ж педіатра.

Перед смертю сняться пророчі сни
Юрій ВЕЛІГУРСЬКИЙ, священик:

— У Біблії не багато сказано про сни. Але я знаю, що у сни варто вірити, а от сонникам довіряти не можна. Ліпше звернутися за порадою до мудрої людини. Якщо жити у мирі та злагоді із собою, то все буде добре. Так, усім відомо, якщо сниться червоне м’ясо, то це до хвороби, так само як і гріх. Часто і перед смертю людям сняться пророчі сни.

Людмила КОВАЛЬЧУК, біоенергоінформотерапевт:

— Снам варто вірити. Якщо людина духовно розвивається, її нервова система знаходиться у стані рівноваги, тоді через сни до неї доноситься певна інформація. А от якщо людина хвора, то снам вірити не треба.

Наприклад, мені доволі часто сняться сни. Вони досить реальні. Щоб дізнатися, що означає сон, можна звернутися до фахівця. Якщо такої можливості немає, то підійде й сонник. Деякі з них правдиво відображають цю інформацію. Зауважу, що кожна людина має для себе зрозуміти і прислухатися, що ж їй наснилося.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Медицина»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.