Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вбивство Норіка Ширіна: безліч версій і жодних відповідей.

Правопорядок 22573 перегляди

Опубліковано - 22.12.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Норік Ширін
Норік Ширін
Вчора, в Сімферополі поховали Норіка Ширіна. Молодого хлопця у середу знайшли вбитим у власному гаражі. На його тілі були численні колоті та різані рани

Це вбивство відразу набуло широкого розголосу. Про нього повідомили всі центральні телеканали. Причиною такої уваги до справи було те, що загиблий був кримським татарином і активно займався громадською та політичною діяльністю. Окрім того, небіжчик ще й був видавцем газети “Голос молодьожи”, зорієнтованої на молодіжну тематику.

Інформація про те, що Норік Ширін привіз з Києва дозвільні документи на молодіжну радіостанцію у Криму, підтвреджння не знайшла. Нацрада з питань телебачення та радіомовлення категорично спростувала факти видачі ліцензії на молодіжну радіостанцію у Криму.

Як кажуть друзі вбитого, сам він не позиціонував себе як журналіст, та й журналісти не схильні говорити про журналістські мотиви вбивства Норіка Ширіна. Газета розповсюджувалася переважно безкоштовно і не містила якихось розслідувань чи гострих матеріалів. "Голос молодьожи" випускається із серпня цього року і висвітлює на своїх сторінках студентські, шкільні теми, питання молодіжної політики, спрямовані на виховання толерантності в молодіжних колах.

Норік Ширін належав до не бідної родини. Його батько – підприємець середньої руки, а, відтак, син також брав участь у сімейному бізнесі і саме з цих прибутків фінансував газету та іншу свою громадську роботу. А що таке бізнес у Криму знають всі – дуже часто там мають місце конфлікти між різним ОЗГ.

Відтак, друзі померлого не виключають, що саме підприємницька діяльність могла бути одним із мотивів його вбивства. Пор побутову версію наразі нічого не відомо, як і про конфлікти на особистому грунті. Прокуратура мовчить і жодних версій не називає взагалі, окрім того, що справа порушена за статтею 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство).

Однак, у Криму і не тільки, активно обговорюють, що могло стати причиною вбивства успішного 22-річного хлопця.

Ширін був доволі активним у політичному житті. Попри те, що за походженням він був кримським татарином, він дещо дистанціювався від кримсько-татарського руху. Молодіжна організація, яку він очолював, називалася “Бірлік” (Єдність), однак це була загально-кримська, а не кримсько-татарська організація.

Окрім того, Норік був членом ради з молодіжної політики при Голові Верховної Ради Криму. Нагадаємо, що головою ВР Криму є соратник Віктора Януковича, представник Партії Регіонів Анатолій Гриценко. Наші джерела кажуть, що він був доволі лояльним до партії влади на півострові.

"До сьогодні "Голос молодьожи" не оприлюднював якихось надто резонансних розслідувань, - повідомив нам один з кореспондентів зарубіжного радіо на півострові. - Редакційна лінія радше спрямована на підтримку уряду Януковича. Принаймні, перший номер у серпні чи не повністю був присвячений прем'єру та його сину. Я б сказав, що організація Бірлік відкрито симпатизувала лідеру партії Регіонів".

Водночас, нагадаємо, що меджліс кримсько-татарського народу є опозиційним до цієї партії та її дій у Криму.

Відтак вбивство хлопця кримсько-татарського походження, який, втім, займав відмінну, від більшості кримських татар, політичну позицію, може бути використане у політичних цілях. Про це кажуть як журналісти, так і експерти.

Лідер кримсько-татарського меджліса Мустафа Джемілев вважає складною справою коментувати загибель свого співвітчизника Норіка Ширіна.

Нині для Мустафи Джамілєва настали не легкі часи, піднімається питання про його відставку з посади глави Меджлісу, і ця ситуація може бути використана з метою зміщення Джамілєва – каже кримський експерт, який побажав бути неназваним.

Якщо висловлюватися точніше, то це вбивство при бажанні можна розкрутити і проти кримських татарів, які сьогодні борються за свої майнові права на півострові. Мовляв, ідеться про розправу зі співвітчизником за інакомислення. Такий розвиток подій міг би значно ускладнити, і без того, не просту ситуацію на півострові.

Аби зарадити можливому протистоянню, викликаному цією темою, правоохоронні органи мають найближчим часом дати прозору та оперативну інформацію про це вбивство, яка б дозволила зняти частину тих версій, які неминуче виникають у цій непростій справі. Слідство у першу чергу має дати відповідь на питання про можливість існування версії вбивства за журналістську діяльність чи за громадсько-політичну роботу.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Правопорядок»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Державне думання для українського хама чуже і незрозуміле”
В‘ячеслав Липинський

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.