Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Віце-адмірал Володимир Безкоровайний: “Утримання Росією маяків є окупацією”

Національна безпека 24894 перегляди

Опубліковано - 26.01.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Віце-адмірал Володимир Безкоровайний: “Утримання Росією маяків є окупацією”
“Україна нічого не проводить і нічого не вирішує, ми просто проявляємо відсутність волі, політичної волі. Політичні угоди, які були підписані у 1997 році Росією прицільно не виконуються. Утримання виконується силовим методом без юридичного оформлення права на оренду.”

Чергове загострення суперечки навколо українських маяків - Міністерство закордонних справ вимагає від російського Чорноморського флоту, повернути Україні станцію радіонавігаційної системи в Генічеську.

Раніше Господарський суд Херсонської області, де знаходиться маяк, ухвалив рішення, вилучити його з ведення російського флоту, аргументуючи це незаконністю його оренди.

Проте росіяни не пустили судового виконавця на станцію. Подібна ситуація спостерігалася раніше й з маяками в районі Севастополя, які мали бути повернуті Україні за рішеннями судів.

Росіяни називають їх несумісними з угодою про базування Чорноморського флоту в Криму.

Тепер обидві сторони покладають сподівання на вирішення проблеми на найвище керівництво України та Росії.

Кореспондент Бі-Бі-Сі запитав колишнього командувача ВМС України віце-адмірала Володимира Безкоровайного як оцінювати ситуацію, що склалася?

- Ми повертаємось знову-таки до підставових моментів. По-перше, об’єкти, які утримуються Росією по частині гідрографічної служби, в основних підписаних угодах не прописані, і тому це утримання є протизаконним, воно ніяким документом, ніякою угодою не дозволено Україною. Друге – не існує документа, згідно з яким цей об’єкт утримується Росією. Тобто в даному випадку потрібно застосовувати навіть не рішення суду, а підрозділи МВС для наведення законного порядку на території України.

В угодах є об’єкти Кача, Севастополь, під Феодосією, в самій Феодосії, точніше, і більше там нічого нема. Що стосується об’єктів гідрографії, то їх в жодному документі немає, не існує легітимного переліку цих об’єктів. Єдиний пункт, який існує легітимно, це в основній угоді написано, що сторони домовились про підписання окремої угоди щодо цього питання. Більше ніякого тексту ніде не існує.

- Чи не повертаються у нас до питання інвентаризації об’єктів Чорноморського флоту, тоді би було зрозуміло все і одній і іншій стороні?

- Я хочу сказати, що це питання принципове для Росії. У 1997 році, коли готувались базові угоди до підписання, представники Росії просили, вимагали, намагалися всіма силами вилучити із документів три слова: тимчасове перебування і оренда. Тоді утримання цих об’єктів перетворювалось в утримання власних об’єктів. Тобто, це було б визнання власності Російської Федерації.

Сьогодні ми маємо політичний документ – базові угоди. Виконавчі документи відсутні. Тобто інвентаризація цих об’єктів не проводиться цілеспрямовано, щоб не узаконювати в законодавстві України факт оренди. Тобто факту оренди у нас узаконеного не існує. Тому росіяни праві з тої точки зору, що наша сторона не може пред’явити Росії, суду легітимний документ про утримання тих чи інших об’єктів. Ми не маємо юридичних відносин на цих об’єктах, ми маємо окупацію.

- За таких обставин Україна, здається, поводиться цивілізовано і вирішує ці проблемні питання через суд, але Росія не визнає рішень суду.

- Україна нічого не проводить і нічого не вирішує, ми просто проявляємо відсутність волі, політичної волі. Політичні угоди, які були підписані у 1997 році Росією прицільно не виконуються. Утримання виконується силовим методом без юридичного оформлення права на оренду.

- Який реальний вихід ви бачите з такої ситуації?

- Реальний вихід тільки один – Конституційний суд має дати правову оцінку виконання угод і на основі цієї правової оцінки треба ставити питання про денонсацію угод як таких, що односторонньо не виконуються російською стороною. Це і буде політична воля.

Ну, а другий шлях, той, який МЗС пропонує – це звертатись в інституції за кордон. Але я хочу вам сказати, що є шлях сильної натури і є шлях "попрошайки". Тому якщо ми почнемо звертатись у міжнародні всякі організації – це шлях слабкої сторони.

- Наскільки, на вашу думку, політична еліта України готова до такого сильного кроку з огляду на брак політичної волі, знаючи апріорі, що Росія дуже вороже поставилася би до такого кроку?

- Вона так і поставиться. Сьогодні політична воля працює на російську сторону.

- Дуже песимістично.

- Реалії такі. Ми почали інвентаризацію фондів, і ми її не закінчили, і не закінчимо. Ніколи не закінчимо.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.