Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Народження “пахана” Януковича?

Політмаразми 30437 переглядів

Опубліковано - 13.03.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Народження “пахана” Януковича?
На передсвятковому засіданні уряду не тільки вітали жінок із більшовицьким святом. Під шумок, у суто більшовицькій манері, були ухвалені поправки до Регламенту уряду, згідно із якими, ухвалити рішення можна без засідання й стенограми...

Відтепер Кабмін зможе ухвалювати рішення, не збираючись на засідання.

Тепер процес ухвалення Кабміном своїх розпоряджень проходитиме в ще більш конфіденційній обстановці.

Уряд затвердив вельми цікаву норму, згідно з якою рішення можуть ухвалюватися не тільки на засіданнях, але і шляхом опитування, рішення про яке прийматиме особисто Віктор Янукович .

Звичайно, офіційно така практика стосуватиметься лише рішень, зволікання з ухваленням яких може створити загрозу життю і здоров’ю громадян, завдати шкоду державним інтересам, призвести до порушень громадського порядку тощо. Але очевидно, що розпорядження Кабміну, сформовані на основі телефонного опитування міністрів, з’являтимуться досить часто. Адже, під офіційне формулювання можна «підігнати» що завгодно - було б бажання. І, думається, за бажанням справа не стане.

Існує легка підозра, що подібна практика приведе до збільшення рівня непрозорості дій уряду. Адже, крім усього іншого, інформація про позицію членів Кабміну щодо ухвалення розпорядження є конфіденційною. Тобто виразних обґрунтувань і дискусій з приводу рішень, що приймаються таким чином, ніхто не почує.

Звичайно, поява цієї норми збільшить ефективність управління в режимі цейтноту. Де-факто вона надасть Віктору Януковичу розширені права і можливість значного збільшення швидкості реагування. Адже, по суті, телефонне або особисте опитування членів уряду є фікцією, процедурою, якою можна і не скористатися. Адже якщо інформація про позицію членів уряду є секретною, то ніхто так і не дізнається, скільки міністрів було проти і чи опитував їх хоч хтось.

Подібні нововведення логічні не тільки тому, що відображають стиль роботи уряду, але і свідчать про формування Кабміном системи захисту(від народу?- ред.).

Очевидно, в уряді серйозно почали побоюватися дій опозиції, в першу чергу, пов’язаних із масовими акціями протесту. Введення норми, яка дасть можливість фактично одноособово, «в тиху» ухвалювати рішення, зокрема про застосування сили в найкоротші терміни, - це своєрідна відповідь Віктора Януковича тактичним маневрам опозиційних сил. Недарма в документі окремо винесена норма про можливість застосування опитування в разі дій, які можуть призвести до порушення громадського порядку.

Судячи з усього, зміни в регламенті Кабміну викличуть критику з боку опозиції. Та що не говорили б у Секретаріаті і як би не протестував БЮТ, навряд чи знайдеться хоч один політик в Україні, який на місці Віктора Януковича відмовився б від подібної лазівки, що розширює повноваження.
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 7 березня 2007 р. № 395

Київ

Про внесення змін до розділу VI
Тимчасового регламенту
Кабінету Міністрів України

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до розділу VI Тимчасового регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 р. № 915 (Офіційний вісник України, 2000 р., № 24, ст. 994; 2002 р., № 36, ст. 1700, № 51, ст. 2298; 2003 р., № 27, ст. 1323; 2004 р., № 15, ст. 1038, № 42, ст. 2763; 2005 р., № 9, ст. 475, № 25, ст. 1438, № 43, ст. 2711; 2006 р., № 22, ст. 1655, № 27, ст. 1952, № 35, ст. 2460, ст. 2465, № 49, ст. 3257), зміни, що додаються.

2. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2006 р. № 1226 “Про доповнення розділу VI Тимчасового регламенту Кабінету Міністрів України” (Офіційний вісник України, 2006 р., № 35, ст. 2460).

Прем’єр-міністр України В. ЯНУКОВИЧ

Інд.30

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 7 березня 2007 р. № 395

ЗМІНИ,
що вносяться до розділу VI Тимчасового регламенту
Кабінету Міністрів України

1. Абзац третій пункту 26 виключити.

2. Доповнити розділ підрозділом такого змісту:

“Підготовка та прийняття розпоряджень шляхом опитування

31. Розпорядження Кабінету Міністрів України може бути прийнято шляхом опитування членів Кабінету Міністрів.

32. Процедура прийняття розпорядження шляхом опитування застосовується у період між засіданнями Кабінету Міністрів. Рішення про її застосування приймає Прем’єр-міністр з власної ініціативи або за пропозицією інших членів Кабінету Міністрів.

33. Член Кабінету Міністрів, який ініціює прийняття розпорядження шляхом опитування, подає Прем’єр-міністрові відповідний проект та пояснювальну записку з обґрунтуванням необхідності його невідкладного прийняття виходячи з того, що зволікання з його прийняттям може створити загрозу життю та здоров’ю громадян, призвести до порушень громадського порядку, матеріальних втрат, заподіяти шкоду державним інтересам тощо.

Якщо прийняття розпорядження ініційовано Прем’єр-міністром, його проект та пояснювальну записку невідкладно (не пізніше ніж протягом двох годин) готує та подає Кабінетові Міністрів центральний орган виконавчої влади, до компетенції якого належить порушене питання, або Секретаріат Кабінету Міністрів.

34. Секретаріат Кабінету Міністрів невідкладно надсилає всім членам Кабінету Міністрів внесений центральним органом виконавчої влади або підготовлений ним самим проект розпорядження та протягом двох годин з моменту його відправлення проводить їх опитування з метою з’ясування позиції стосовно прийняття акта.

Опитування проводиться шляхом доведення до відома членів Кабінету Міністрів змісту проекту розпорядження з використанням телефонного зв’язку, електронної пошти, факсу чи в будь-який інший спосіб.
35. Член Кабінету Міністрів відразу або не пізніше ніж протягом однієї години після ознайомлення із змістом проекту акта у зазначений спосіб усно чи письмово повідомляє Секретаріатові Кабінету Міністрів про свою позицію щодо прийняття розпорядження.

З урахуванням результатів опитування Секретаріат Кабінету Міністрів оформляє проект розпорядження в установленому порядку для підписання Прем’єр-міністром.

36. За результатами опитування оформлюється протокол, який підписує Міністр Кабінету Міністрів.

У протоколі зазначається позиція членів Кабінету Міністрів щодо прийняття розпорядження (прізвище та ініціали членів Кабінету Міністрів, які висловилися за або проти прийняття розпорядження, утрималися, висловили окрему думку), а також вказується, хто з них не був опитаний з поважної причини.

Інформація про позицію членів Кабінету Міністрів щодо прийняття розпорядження є конфіденційною.

37. Проект розпорядження Міністр Кабінету Міністрів подає Прем’єр-міністрові разом з протоколом опитування не пізніше ніж протягом п’яти годин з моменту прийняття рішення Прем’єр-міністром про застосування процедури опитування.

38. Розпорядження Кабінету Міністрів України вважається прийнятим з моменту завершення процедури опитування, якщо більшість посадового складу Кабінету Міністрів висловилася за його прийняття.

39. Про розпорядження Кабінету Міністрів України, прийняте шляхом опитування, Міністр Кабінету Міністрів інформує членів Кабінету Міністрів на наступному його засіданні.”.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.