Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Україні астрономія є! або деякі секрети з життя зірок

Наука й освіта 35820 переглядів

Опубліковано - 11.04.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Андрушівська астрономічна обсерваторія
Андрушівська астрономічна обсерваторія
Небо - таке загадкове й завжди різне. Людей, які полюбляють на нього дивитись зазвичай називають романтиками, але ті, для кого спостереження за небом є роботою, кажуть, що астрономія аж ніяк не романтична професія.

Зокрема, до такої думки схиляється директор Андрушівської астрономічної обсерваторії Юрій Іващенко. Справжнє знайомство з космосом сталось у десять років, коли мама, вчителька астрономії та фізики показала йому зоряне небо та розповіла про нього багато цікавого. Вже у 12 років Юрко змайстрував свій перший телескоп. До речі, сам астроном народився 12 квітня 1961-го, на День космонавтики, саме тоді, коли у космос полетів Гагарін.

З часу першого знайомства із зірками минуло багато років й, нарешті, у 2001 р. Юрій Іващенко здійснив свою мрію - за власним архітектурним кресленням збудував у рідному містечку Андрушівка, що на Житомирщині, першу в Україні приватну обсерваторію, яка сьогодні входить до двох міжнародних програм із вивчення орбіт та фізичних властивостей малих тіл сонячної системи.

Зовсім не романтика...

Основним завданням Андрушівської астрономічної обсерваторії є спостереження за небесними тілами для того, щоб попередити їх імовірне зіткнення із Землею. Чим більше таких досліджень, кажуть астрономи, тим точніше можна визначити орбіту астероїда, а якщо він потенційно загрожує зіткненням із Землею, то й запобігти цьому, змінивши його орбіту.

- В основному, через характер клімату в Україні, для безпосереднього спостереження за космічними тілами підходять лише ясні ночі, весняні та літні, - каже науковий співробітник обсерваторії Олег Геращенко. Проте йому з колегою Дмитром Кириленком і в інші пори року роботи в обсерваторії вистачає - необхідно роздивитись та оцінити всі зафіксовані об'єкти. Отримане через телескоп зображення передається кабелем у лабораторію для обробки на комп'ютері. Далі спеціальні рапорти в електронній формі через мережу Інтернет направляються у Центр малих планет Міжнародної астрономічної спілки, що знаходиться у Гарварді.

До речі, силами саме андрушівських дослідників світові стало відомо про існування ще шістдесяти трьох малих планет, і їх перелік постійно поповнюється. Трьом із яких вже були дані імена - Житомир, Андрушівка та Святилівка. І це при тому, що обсерваторія, збудована й утримується силами одних лише ентузіастів! Таким результатам можуть позаздрити всі 11 українських державних обсерваторій, які на сьогодні страждають від загальнонаціональної епідемії - браку фінансування.
Зліва направо: Дмитро Кириленко, Юрій Іващенко та Олег Геращенко. Фото: Ганна Варавва/Велика Епоха
Зліва направо: Дмитро Кириленко, Юрій Іващенко та Олег Геращенко. Фото: Ганна Варавва/Велика Епоха
Усі екскурсії безкоштовні

Триповерховий будинок обсерваторії водночас є звичайним жилим помешканням, у якому є все задля домашнього затишку - кухня, ванна, кімната для відпочинку. Ось тільки зовні відрізняється ця споруда незвичайним круглим дахом чи, як він правильно називається, - традиційним астрономічним куполом.

Під цим куполом і розташований головний прилад - оптичний телескоп. Окрім відповності всім професійним вимогам, цей апарат, а точніше, дзеркало, що відбиває промені, має одну магічну властивість. Якщо незаміжня дівчина, подивиться у нього на себе, то ризикує назавжди залишитися без чоловіка. Правда це чи ні - судити важко, але багато хто з дівчат, які приходять сюди на екскурсію, так і не наважуються глянути на себе у криве люстерко.

Та поєднати професійні дослідження з екскурсійною програмою на одному інструменті фактично неможливо, адже через окуляр професійного телескопа майже нічого цікавого не видно. І тому задля відвідувачів Юрій Іващенко планує відкрити другий, якраз екскурсійний павільйон. У новому приміщенні окрім потужного телескопа з окуляром мають облаштувати комфортабельні кімнати відпочинку.

- Я не міг очікувати, що буде така величезна спрага простих людей до зоряного неба, - розповідає Юрій Миколайович. Із часу заснування закладу його з екскурсійною метою відвідало понад 5000 чоловік. З жодної людини ми не взяли ані копійки. Я - учень професорів Всехсвятського та Чурюмова, академіка Яцківа, котрі виховали в мені певні традиції астронома-професіонала - дати всім бажаючим можливість доступитися до неба, до зірок. Адже саме астрономія може знайти відповідь на основні філософські питання: хто ми? Звідки? Куди рухаємось?

На останок

Ось такі незвичайні будні астрономів-дослідників, які продовжують вивчати космічні тіла. Ще вони розповідають, що в цій професії мало романтики не тільки тому, що треба працювати в той час, коли всі відпочивають, а й тому, що, як і будь-яку іншу науку, астрономію, обминає фінансування. І це не дивно, адже грошей на далеких зірках багато не заробиш. Та Юрій Миколайович не дуже засмучується з цього приводу. Він, як і завжди, продовжує вдивлятись в очі кожному, хто приходить до його обсерваторії. А раптом, це той самий допитливий майбутній дослідник, який згодом продовжить космічну справу й відкриє багато нових небесних тіл. Тільки б не пропустити такого!

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Наука й освіта»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.