Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Віктор Ющенко: Я не використовуватиму танки, щоб вирішити парламентську кризу

Світ про Україну 22636 переглядів

Опубліковано - 27.04.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Віктор Ющенко: Я не використовуватиму танки, щоб вирішити парламентську кризу
Криза, що паралізувала зараз Україну, не є загрозою для демократії – за умови, що його противники незабаром здадуться, сказав Президент Віктор Ющенко.

«Сьогодні нарешті відбулися переговори між правлячою коаліцією й опозицією», – повідомив Ющенко в інтерв'ю Times. Він з оптимізмом дивиться на можливість подолання конфлікту з парламентом щодо позачергових виборів шляхом переговорів. Він також сподівається переконати український народ не втрачати надії на вступ до Євросоюзу, який дотепер зустрічав їх крижаним душем.

«Мій обов'язок як Президента – допомогти країні зрозуміти, що прийняття європейських політичних стандартів для нас є дуже важливим, – сказав Ющенко. – Не слід розглядати політику як конвеєр зі складання автомобілів. Потрібно досягати сердець людей».

Однак, будь то автомобільний конвеєр або завоювання сердець, послужний список Ющенка досить неоднозначний. Два з половиною роки тому його «помаранчева революція» змусила мільйони людей вийти на вулиці Києва із протестом проти підтасованих виборів, у результаті яких президентом став проросійський суперник Ющенка Віктор Янукович. Сам Ющенко в ході цієї кампанії ледь вижив після отруєння діоксином.

Його тріумфальний прихід до влади в результаті мирного перевороту й прагнення вести Україну в напрямку Європи й геть від контролю Росії зробило його міжнародним символом, і адміністрація Буша зустріла його обіймами, визнавши еталоном просування демократії в колись авторитарних країнах.

Зараз на обличчі Ющенка майже розгладилися шрами від отруєння діоксином, але його політичне здоров'я залишає бажати кращого. Партії «помаранчевого» табору борються один з одним, а їхній суперник Віктор Янукович торік став прем'єр-міністром, коли його партія виграла вибори, набравши третину голосів. Після цього Янукович переконав багатьох членів парламенту перейти на його бік і вступити до його правлячої коаліції. Загроза, що його блок перетягне на себе більшу частину президентських повноважень, крім тих, що вже були передані парламенту в ході «помаранчевої революції», змусила Ющенка розпустити парламент і призначити повторні вибори на 27 травня. Деякі депутати відмовилися залишити будівлю парламенту.

«Це перший випадок в історії, коли конституція виявилася ефективним інструментом для наведення порядку в парламенті України», – заявив Ющенко. Він наполягає, що будь-яка домовленість із прем'єр-міністром має виключати можливість переходу депутатів з однієї партії до іншої та повинна гарантувати повторні вибори, хоча він згоден, що травень – нездійсненний ранній термін.

Однак попри всю його заявлену впевненість в силі конституції його табір стурбований майбутнім рішенням конституційного суду, чи був розпуск парламенту законним. Це викликає в пам'яті ситуацію в Росії в 1993 році, коли президент Єльцин розпустив парламент і направив танки, щоб забезпечити виконання свого указу. Однак радник президента Ющенко з міжнародної політики Олександр Чалий сказав учора, що «президент чітко дав зрозуміти, що ніколи не буде використовувати силу для вирішення цієї проблеми».

Коріння конфлікту лежить у протистоянні між східною – російськомовною й православною – частиною України, і західною, україномовною і католицькою. «Дехто хоче бачити розвал країни, – сказав Ющенко. – Багато років ці люди хотіли розколу України на регіони з різними мовами й різною релігією». Він спробував переконати обидві сторони в тому, що їхнє майбутнє пов'язане із вступом до ЄС і заявив, що «з великим оптимізмом» ставиться до цієї ідеї. Коли він починав, тільки третина українців підтримувала членство в ЄС, але тепер на його боці дві третини, каже він.

Він у захваті від спільного успіху України й Польщі, обраних країнами проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року. «Люди повернуться з цієї поїздки з новими знаннями про нову Україну».

Така неоднозначна країна завжди буде уразливою для політичних конфліктів і тиску з метою залучення її до різних альянсів. Якщо Ющенко хоче врятувати свою революцію, він має переконати більше українців у перевагах західного напрямку перед східним.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.