Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Країна сауни і тисячі озер на краю Європи

Туризм і подорожі 53064 перегляди

Опубліковано - 4.06.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Кафедральний собор на Сенатській площі в Гельсінкі
Кафедральний собор на Сенатській площі в Гельсінкі
Це – Фінляндія. Хоча фіни її називають Суомі. Найбільше місто – Гельсінкі з населенням трохи більше півмільйона мешканців. Це столиця Фінляндії, якій 450 років.

69% території Фінляндії покрито лісами. В лісах центральної та південної Фінляндії мешкає близько 300 тисяч лосів. Лосі – улюбленці фінів. М’яка іграшка лося – типовий подарунок з Фінляндії. Найменша коштує 6 євро. Іграшкові лосі одягнені в светрик з національним прапором Фінляндії. На білому полотнищі – блакитного кольору хрест.

З Фінляндії в подарунок також можна привезти трикутної форми подушку у вигляді дорожнього знаку “Уступіть дорогу”. В середині трикутника зображений лось. Подібні подушки різного розміру коштують від 9 до 16 євро. На заміських дорогах Фінляндії можна побачити такі справжні дорожні знаки.

На території Фінляндії – 187888 озер. Там можна круглий рік рибалити на окуня, щуку, сигу, озерну форель, райдужну форель, лосося, американську палію, арктичну форель. Тур “Риболовля у Фінляндії” на 4 дня і 3 ночі пропонується одним з київських туроператорів за 1545 євро. Це разом з перельотом Київ-Гельсінкі-Івало-Гельсінкі-Київ. Івало знаходиться в північній частині Фінляндії – за полярним колом. Всі крупні міста розташовані на півдні країни.

Найбільше місто – Гельсінкі з населенням трохи більше півмільйона мешканців. Це столиця Фінляндії, якій 450 років. Раніше головним містом країни було Турку. Воно було засновано на березі річки Аура у 1229 році. Зараз там живе близько 175 тисяч жителів. В іншому “великому” місті Фінляндії – Тампере – близько 200 тисяч жителів. Тампере – це саме “озерне” місто Фінляндії. Тут озера не тільки оточують місто з усіх боків, але й розташовані в самому його центрі! Влітку на всіх 200 водних шляхах Тампере – безліч круїзних теплоходів, катерів, човнів і вітрильників.

Гельсінкі розташоване на самісінькому березі Фінської затоки. Неподалік берега – мальовничі острови. Вздовж 98-кілометрової берегової лінії їх не менше 315! На одному з таких островів – Коркеасаарі – розташувався міський зоопарк Гельсінкі. На іншому острові – Суоменлінна – одна з найкрупніших морських фортець світу. Вона була побудована в першому десятилітті 18 століття. А з 1991 року внесена у перелік пам’яток світового значення ЮНЕСКО. Щоб відвідати Суоменлінну з її виставками, музеями, а також відпочити в якомусь кафе чи пообідати в ресторані, знадобиться щонайменше півдня. Діти зможуть дослідити багаточисельні підземні ходи фортеці. “Річкові трамвайчики” та пароми влітку 3 рази на годину ходять до Суоменлінни від Ринкової площі. А поїздка займає всього 15 хвилин.

Міські пароми в Гельсінкі – це такий самий громадський транспорт, як автобуси і трамваї. Одна поїздка в міському автобусі Гельсінкі коштує 2,20 євро. В трамваї – 2 євро. Тому вигідно одразу купити проїздний. На 1 день для 1 дорослого він коштує 6 євро. По ньому можна їздити на міському автобусі, метро, трамваї, приміському поїзді і паромі. Для дітей від 7 до 16 років такий проїздний коштує 3 євро. На три дні проїздний дорослому туристу обійдеться в 12 євро, дитині – 6 євро. На 5 днів – 18 і 9 євро відповідно.

На острові Суоменлінна є недорогий хостел на 40 місць. Там кімнати на 2-10 осіб. Туалет і душ в коридорі. На першому поверсі є кафе, де можна поснідати за 5 євро. По фінських мірках це зовсім недорого. 5 євро коштує бокал пива або сідера в гельсінському кафе. Ціна ліжка в двомісному номері коштує в цьому хостелі 30 євро за добу. В шестимісному номері – 25 євро. Тут добре зупинятися групі туристів. Можна зняти весь будинок за 1000 євро.
Країна тисячі озер
Країна тисячі озер
Подібних недорогих хостелів у Гельсінкі більше десятка. В них номера в 3-4 рази дешевше, ніж в готелях. Одномісний номер в хостелі “Фенно” коштує від 56 або 72 євро за добу. У вихідні ціни зменшуються до 50 і 65 євро. Двомісний номер коштує у будні 88 євро, в суботу-неділю – 77 євро. Номери там маленькі, але чисті.

В номері за 72 євро окрім ліжка є телевізор, телефон, шафа, холодильник і електороплита. Отже можна самому собі щось приготувати. Звісно, якщо привезете з собою якусь каструльку. В номері є тільки одноразова посуда. Туалет, умивальник і душ – також в номері. У вартість проживання в “Фенно” входить сніданок і відвідування сауни. Але в сауну безплатно можна піти тільки з 6 до 10 ранку в будні і з 7 до 12 ранку – у суботу і неділю. В інший час сауна тут коштує 2 євро – півгодини. В кафе-самообслуговування з 7 до 10 ранку можна поснідати.

В готелі “Кумулус олімпія” за ніч в одномісному номері треба заплатити 160 євро. В готелі “Sokos” – 175 євро. Це достатньо дорогий, але і не найдорожчий готель в Гельсінкі. Він розташований у центрі міста. Оформлений в елегантному історичному стилі. В готелі “Scandic Marski” одномісний номер коштує 225 євро, двомісний – 280 євро. Цей готель також розташований в центрі – на головній вулиці міста Mannerheimintie, 10. Один з готелів відомої мережі “Holiday Inn” розташований в 500 метрах від льодового палацу “Гартвал-арена”. Там проходили всі концерти цьогорічного Євробачення – півфінал, фінал, костюмовані репетиції. Фіни дуже пишаються цією спорудою, що вміщає до 15 тисяч глядачів. Тут виступають зірки світового масштабу, відбуваються чемпіонати національної хокейної ліги. Одномісний номер в “Holiday Inn” коштує 260 євро, двомісний 295 євро.

Скромно поїсти в кафе Гельсінкі обійдеться не менше, як в 15-20 євро. Стакан апельсинового соку в Хельсінкі коштує 2 євро, кава – від 2 до 2,70 євро. Печиво-пряник 1,5 євро, карельський пиріг – 3-4 євро. Найдешевший гамбургер в Гельсінкі – гесбургер – коштує 2,75 євро, хот-дог – 5-6 євро. 1 яблуко або 1 банан коштує 0,90 евро. Пачка цигарок “Мальборо Лайтс” – від 4 до 5 євро. В кафе “Урсула” сендвіч з шинкою та сиром коштує 6 євро, м’ясний стейк зі смаженою картоплею – 9,50 євро. Холодний кремоподібний суп з копченою сьомгою – 12 євро, а смажена сьомга зі спаржею та яйцем в сметанно-хріновому соусі – 17,50 євро.

Це кафе розташовано прямо на березі Фінської затоки. Там специфічний, але приємний запах повітря. Як у нас найпоширеніший птах – це голуб, у Хельсінкі – це чайка. Вони поважно ходять по берегу і кричать. Доїдають за туристами гамбургери та хот-доги. Також на березі можна побачити качок з блискучим зеленуватим пір’ям. Якщо дозволяє час, приємно посидіти на березі і помилуватися теплоходами і поромами, які пливуть до Таллінна або Стокгольма. Коли ясна погода, можна навіть побачити береги Естонії. Її столиця – Таллінн – розташована також на березі Фінської затоки. Тільки з іншого боку.

Дістатися до Гельсінкі можна літаком, поїздом та автобусом. Можна їхати автомобілем через Білорусь, Латвію та Естонію. З Таллінна до Хельсінкі ходять пороми. Ви перепливете Фінську затоку за 100 хвилин. За 1 людину такої подорожі заплатите 15 євро. За невелике авто – 52 євро з понеділка по суботу і 32 євро – в неділю. Дешевше коштуватиме переправити з собою мотоцикл і велосипед – 12 і 4 євро відповідно. Переправити транспортні засоби назад з Хельсінкі до Таллінна на поромі – трохи дорожче.

Найшвидший, але і найдорожчий шлях – літаком. Переліт туди і назад обійдеться щонайменше в 600 доларів. Летіти треба буде через Прагу або через Варшаву, а вилетіти з Києва можна кожного дня. Прямий переліт Київ – Гельсінкі здійснюють Міжнародні авіалінії України. По понеділкам, середам і п’ятницям виліт з Борисполя о 13:50. В 15:50 ви уже в аеропорту Вантаа, що в 15 км від Гельсінкі.

Їхати в Гельсінкі можна поїздом – через Москву або Санкт-Петербург. Через Москву буде дорожче, але трохи швидше. Проїзд в купейному вагоні до Москви коштує 335 гривень, 92 євро – у вагоні 2-го класу фірмового поїзду “Лев Толстой” сполученням Москва – Гельсінкі. Він відправляється з Ленінградського вокзалу Москви о 22:50 і прибуває в Хельсінкі об 11:35 наступного дня. Проїзд у вагоні першого класу обійдеться майже на 40 євро дорожче. Але різниця тільки в тому, що у вагонах 2-го класу – купе на 4-ох пасажирів, а у вагонах 1-го класу – на 2-ох. Їхати до Санкт-Петербурга поїздом забере цілий день, ніч і ранок. Проїзд в купе поїзда Київ – Санкт-Петербург коштує 330 гривень.

З Санкт-Петербурга до Хельсінкі регулярно ходять комфортабельні автобуси “Finnord” і “Sovavto”. Проїзд в них коштує 32-35 євро. Хоча можна поїхати і маршруткою – це буде значно дешевше. Вони відправляються від готелю “Октябрьська” між 20 і 22 годинами. Проїзд там коштує 12-15 євро. Але їхати не так комфортно, як поїздом або великим автобусом. До того ж маршрутки приїздять у Хельсінкі дуже рано – в 4-5 ранку, коли громадський транспорт ще не ходить. А ще паспортний і митний контроль може забрати більше години. Якщо їдеш поїздом, це робиться під час руху. Залізничний вокзал у Гельсінкі на ніч зачиняється. Його відкривають тільки о 5-ій ранку. Але там немає крісел або лавок. Втомлені люди і молодь «під газом» сідають або лягають прямо на підлогу.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Туризм і подорожі»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.