Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Культурні відмінності виявляються на рівні клітин мозку

Психологія та стосунки 33446 переглядів

Опубліковано - 19.07.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Культурні відмінності виявляються на рівні клітин мозку
Відмінності в культурі і культурних цінностях виявляються навіть на органічному рівні - клітини мозку по-різному реагують на “своїх” за національністю, культурою і рівнем виховання - і на всіх інших.

Учені з'ясували, що культурні відмінності можуть виявлятися навіть на рівні клітин мозку. Так звані «зони емпатії» - дзеркальні нейрони - реагують з різним ступенем активності на дії представників своєї культури, і людей іншої національності та виховання.

Дзеркальні нейрони по-різному реагують на певні дії, або на зорові і слухові сигнали, проведені самою людиною, і якщо дана дія здійснюється кимось іншим. Причому цей інший може бути як людиною, так і представником іншого виду; важливо, щоб дію можна було чітко інтерпретувати. Багато учених вважають, що в імпульсах дзеркальних нейронів закодовані шаблони певних дій, що дозволяє людині вмить розуміти інших людей або тварин без необхідності логічного мислення.

Дослідницька група з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі під керівництвом Іштвана Молнара-Чакача (Istvan Molnar-Szakacs) провела експеримент, метою якого було визначення реакції дзеркальних нейронів на дії представників своєї і чужої культури. В ході одної з експериментальних серій декілька американців дивилися на жестикулюючих акторів, один з яких був американцем, а інший - жителем Нікарагуа.

Обидва актори робили жести, прийняті в американському культурному середовищі, латиноамериканському середовищі, а також безглузді. Одночасно мозок випробовуваних досліджували методом транскраніальной магнітної стимуляції з метою визначення рівня кортіко-спінальної збудливості, яка використовувалася як показник активності дзеркальних нейронів.

Виявилось, що активність «зон емпатії» американців при спостереженні за американським актором була набагато вища, ніж при спостереженні за нікарагуанським, у тому числі і тоді, коли нікарагуанський актор показував жести, прийняті в американському середовищі. «Дане дослідження було одним з перших, що показали нейро-біологічну реакцію на культурно-специфічні стимули. Ми визначили, що національність і культурні відмінності впливають на нейронну активність мозку», - заявляють автори дослідження.

Можливо, глибше сприйняття представників своєї культури закладене в людині для того, щоб він міг швидко адаптуватися до локального середовища.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки люди розумом убогі, особливо недоумки та ідіоти, позбавлені національних прикмет”
Арсен Річі

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.