Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи роблять надбання цивілізації нас щасливішими?

Психологія та стосунки 27420 переглядів

Опубліковано - 9.10.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Чи роблять надбання цивілізації нас щасливішими?
Звичайно, сперечатися про те, що цивілізація є благо і надбання людства, - безглуздо. Наприклад, житель Судану, що вимушений пити воду з калюжі, знає ціну водопроводу. Але яка чудасія: навіщо вивчати таблицю множення, - а калькулятор для чого?

Навіщо йти кудись - все покажуть по телевізору. Звідси питання: чи додають надбання цивілізації не людству взагалі, а окремо взятій біологічній, соціальній, інтелектуальній істоті щастя і повноти відчуття життя? "Нєдєля" підібрала деякі з даних нам благ, на кожне з яких є як мінімум два погляди (скептичний належить історикові матеріальної культури Олексію Андрєєву). Який з них розумніший - вирішувати читачеві.

1. Телебачення

Плюси - включив і дізнався всі новини, не треба бігати по кіно і театрам, все краще покажуть. А Новий рік забули? Сидиш всю ніч перед екраном і радієш!

Мінуси - воно ж нас "зомбує"! І нав'язує липових кумирів. А в театри не ходимо - емоційно себе обділяємо. Лежимо на дивані цілодобово.

2. Автомобіль

Плюси - по-перше, це круто, всі пішки, а ти на колесах. Не треба штовхатися в метро і тролейбусах. Відчуття свободи, швидкість, комфорт.

Мінуси - в пробках втрачаєш час, а скільки нервів йде на даішників, на пішоходів. Плюс бензин, страховки, ремонт.

3. Генно-модифіковані продукти

Плюси - в них немає черв'яків, і продукти завжди виглядають апетитно і красиво.

Мінуси - ніхто поки до ладу не знає, чи не відгукнеться це якою-небудь генною мутацією, але залякують людей страшно, - а кому ж приємно, коли його залякують?!

4. Пластична хірургія

Плюси - Майкл Джексон тепер білий, а у Памели Андерсон груди - ого!

Мінуси - однією операцією, як правило, справа не обмежується, доводиться знову лягати під ніж, щоб приховати сліди попереднього втручання. Та й взагалі, натуральне, навіть старіючи, все одно симпатичніше штучного.

5. Інтернет

Плюси - доступність і швидкість отримання будь-якої інформації, швидкий зв'язок. Можливість легко і просто створити свою сторіночку і навіть заробити гроші.

Мінуси - та сюди ж лізуть всі кому не ліньки! Бездар тьма, і ніякої редактури і цензури. І часто достовірність інформації сумнівна.

6. Комп’ютерні/онлайнові ігри

Плюси - можливість спілкуватися зі всім світом не сходячи зі стільця.

Мінуси - в реальному житті геймери і двох слів зв'язати не можуть. А ігри затягують так, що на решту життя і часу не залишається.

7. Атомна енергія

Плюси - екологічно чиста енергія, можливість вироблення енергії в країнах і районах, позбавлених інших джерел енергії.

Мінуси - небезпека розповсюдження атомної зброї, можливість катастрофічних аварій чорнобильського типу.

8. “Кола” та інша солодка газована вода

Плюси - смачно, освіжає, продається всюди. А якщо додати в шипучку "Ментос" вийде дуже багато піни.

Мінуси - надто солодкі, і пити ще більше хочеться. Покоління "next" давно підсіло на шипучий продукт, незважаючи на небезпеку хронічного гастриту.

9. Мобільний телефон

Плюси - швидкий і зручний зв'язок з будь-якою людиною практично в будь-якій точці земної кулі.

Мінуси - різке збільшення кількості переговорів, "підсадка" на дзвінки, зменшення рівня свободи (завжди можуть зателефонувати), хакери можуть прослідкувати, де ви знаходитеся, за сигналом телефону.

10. Кулькова авторучка

Плюси - зручність використання, велика гігієнічність в порівнянні з пір'яними ручками, дешевизна.

Мінуси, - а як же мистецтво каліграфії?! Писати, зрозуміло, простіше і швидше, зате писемності це не додає (думати ніколи!), а, швидше, навпаки.

11. Ліфт

Плюси - зручність і фізичний комфорт, особливо у разі мешкання на верхніх поверхах.

Мінуси - ми позбавляємо себе можливості підніматися пішки, хоч би на нижні поверхи, що надзвичайно корисно. Є небезпека застрягти на декілька годин.

12. Купальники бікіні

Плюси - в наявності вся (майже вся) краса жіночого тіла. А яке відчуття свободи від забобонів і розкутість!

Мінуси - ну і куди тут заховаєш в жінці "якусь загадку"? Оголене часто менш еротичне і привабливе, на відміну від прикритого. Та і потім, ще питання - чи прогрес це або просто повернення до первісного стану?
Рай в курені

Науково-технічний прогрес почався раптово, десь в середині XIX століття, - донині побутове життя людства навіть в цивілізованих країнах практично не відрізнялося від староєгипетського, якщо не рахувати використання вогнепальної зброї. Як і дві тисячі років назад, орали тваринами, їздили в кінних екіпажах - тих же колісницях, потребу навіть в Зимовому палаці справляли в нічні горщики, хатини освітлювали лучиною і масляною лампою, спали на соломі. Потім раптом за 50 років винайшли паровоз, каналізацію, водопровід, електрику, газове освітлення, радіо, літак і автомобіль. До цього часу історики науки і техніки не можуть пояснити цей загадковий викид інтелектуальної енергії.

Проте про співвідношення прогресу і моральності замислювалися і раніше. Першу премію у французькому конкурсі щодо впливу прогресу на мораль отримав Жан-Жак Руссо, який несподівано відповів негативно. Нині, після не тільки Гагаріна, але і Хіросіми, ми сказали б точніше - ні "так", ні "ні". Зв'язку немає, наука і прогрес аморальні - не в поганому, а в буквальному розумінні слова.

Але набагато дивовижніше, що можна відповісти і "ні" на питання, чи поліпшив технічний прогрес власне матеріальне, побутове життя людини. Свого часу був інший конкурс - англійська газета запропонувала читачам подумати, який найпомітніший позитивний ефект викликала поява автомобіля. Перше місце зайняла відповідь - "значно скоротилося конокрадство".

Здавалося б, ось воно, - поліпшення долі! Проте, читаючи повідомлення наших газети про викрадання в Москві не просто пари-сотень застарілих "Жигулів", але і вже восьмого, жахливо дорогого і такого, що ретельно охороняється, "Бентлі", приходиш все до того ж висновку - ні, нічого нового.

Адже як було б чудово - жити в скляних палацах з алюмінієвими рамами, опалюватися сонячною енергією, літати на роботу в індивідуальних гвинтокрилах з надлегких наноматеріалів і нікому не заздрити. На жаль, "люміній" зіпруть і здадуть в утильсировину, а сусідський супергвинтокрил з баром і плазмовим телевізором викликатиме виключно бажання розламати його до бісової матері.

У Австралії є така гора, що складається майже цілком з оксиду урану, саме завдяки цій горі країна - одна з перших за видобутком ядерного палива. Все б добре, але в горі живе Велика Ящірка, тотемна тварина аборигенів, і щоб вона і вони не турбувалися, австралійському уряду доводиться перераховувати на рахунки племен купу мільйонів доларів. По суті всі аборигени давно вже могли б жити в п'ятизіркових готелях з "Олл інклюзів", проте вони продовжують ловити і живцем їсти черв'ячків і ящерів, жити в куренях, ходити в пов'язках на стегнах і пити дощову воду. Науково-технічний прогрес їх якось не зацікавив. І якщо з питанням про вплив прогресу на моральність ніби все ясно, то взаємозв'язок прогресу і щастя до цих пір залишається таємним.

Переклад українською - “Аратта. Вікно в Україну”

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Мале знання віддаляє від Бога, велике - приводить до Нього знову ”
Ф. Бекон, англійський філософ

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.