Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кохання, як наркотик, притупляє фізичний біль

Він і Вона 11647 переглядів

Опубліковано - 14.10.2010 13:20 | Всі новини | Версія для друку

Кохання притупляє фізичний біль. А як щодо душевного?
Кохання притупляє фізичний біль. А як щодо душевного?
Група американських вчених з Медичного центру Стенфордського університету дійшла висновку, що палке і всепоглинаюче почуття кохання, яке виникає в перші місяці романтичних відносин, знижує чутливість до болю, подібно до опіоїдних аналгетичних засобів і наркотичних речовин.

Відкриття навряд чи зробить закоханість популярним болезаспокійливим засобом, однак воно, ймовірно, дозволить розробити нові лікарські препарати, що допомагають боротися з гострим хронічним болем у пацієнтів і не викликають побічних ефектів, вважають автори статті, опублікованій в журналі PLoS ONE.

"Пристрасне почуття всепоглинаючого кохання істотно позначається на стані духу, настрої людей, що в підсумку призводить до змін у сприйнятті болю. За цей ефект відповідають давні з еволюційної точки зору структури головного мозку, що функціонують за участю дофаміну - нейромедіатора, що відповідає за настрій, задоволення і мотивацію людини", - сказав один з керівників дослідження, професор Шон Макі (Sean Mackey).

"Нам вдалося показати, що думки про кохану людину активізують ділянку мозку, що відповідає за зниження болю у разі прийняття анальгетиків, приємні відчуття від вживання кокаїну або радісні емоції від виграшу великої суми в лотерею", - додав його колега Артур Аарон (Arthur Aron), співавтор публікації з Нью-Йоркського університету.

Ідея провести подібне дослідження прийшла до вчених, один з яких займався вивченням кохання, а другий - фізичного болю, після тісного спілкування на одній з конференцій. У ході докладного обговорення вчені несподівано зрозуміли, що досліджувані ними об'єкти пов'язані з активністю одних і тих же областей головного мозку.

"Ми розповсюдили оголошення по кампусу Стенфордського університету і протягом декількох годин знайшли 15 добровольців, що знаходилися, за їхніми словами, у першій, найбільш яскравій і ейфорічній стадії романтичних стосунків зі своїми коханими. Це було дуже просто: коли ви кохаєте, ви хочете, щоб всі про це знали", - додав Макі.

У ході експерименту восьми дівчатам і семи хлопцям потрібно було дивитися на принесені з собою фотографії коханих, а також гарних знайомих друзів і подруг. При цьому до їхніх долонь був прикріплений термостимулятор, що викликає відчутний біль при нагріванні. У ході перегляду знімків і одночасного нагріву термостимулятора вчені проводили сканування активності головного мозку добровольців.

Вчені оцінювали болезаспокійливий ефект від перегляду фотографій з коханими людьми за ступенем нагрівання термостимулятора, при якому біль ставав нестерпним. При цьому в ході контрольного експерименту вчені порівняли болезаспокійливий ефект від почуття кохання зі зниженням больових відчуттів, що викликаються відволіканням свідомості людини. Наприклад, учені просили підопічних думати про види спорту, в яких не використовуються м'ячі, поки відбувалося нагрівання термостимулятора.

Виявилося, що почуття сильної закоханості і відволікання думок від відчуття болю однаковою мірою дозволяють знизити ці больові відчуття. Однак, як показало сканування головного мозку, нейронні механізми цих двох ефектів зовсім різні.

"Відволікання задіє області головного мозку, що відповідають за свідомість, тоді як почуття кохання пов'язане з активацією так званих центрів задоволення - більш примітивних структур мозку, які блокують больові відчуття на рівні спинного мозку так само, як опіоїдні анальгетики", - прокоментував роботу анестезіолог Джарред Янгер (Jarred Younger), ще один співавтор публікації.

"Однією з ключових ділянок головного мозку, що беруть участь у вгамуванні болю за допомогою почуття кохання, є так зване прилегле ядро, яке відповідає за звикання до опіодів, кокаїну і інших речовин. Цей центр ніби говорить решті мозку, що йому слід продовжувати вживати їх", - підсумував він, повідомляє РІА "Новості" .
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Він і Вона»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.