Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Відлуння Чорнобилю. Наслідки від радіоактивного опромінення є значно серйознішими, ніж вважалося

Довкілля 11193 перегляди

Опубліковано - 11.04.2011 16:25 | Всі новини | Версія для друку

Відлуння Чорнобилю. Наслідки від радіоактивного опромінення є значно серйознішими, ніж вважалося
Відлуння Чорнобилю. Наслідки від радіоактивного опромінення є значно серйознішими, ніж вважалося
Небезпека впливу радіації на здоров’я людини є більшою, ніж вважалося раніше, переконані лікарі, які належать до антиатомного руху. Зокрема, йдеться про довготривалий вплив низьких доз радіації.

Наслідки для здоров'я від радіоактивного опромінення, навіть коли йдеться про незначні дози, одержані внаслідок аварій на АЕС, можуть бути значно небезпечнішими для здоров'я, ніж вважалося раніше. Особливо це стосується низького рівня опромінення, наголошує колишня голова Оргаізації «Лікарі проти атомної війни» (IPPNW) Анґеліка Клаусен. «Довготривалі шкідливі наслідки від постійних низьких доз радіації, котрі людина одержує упродовж тривалого часу, зокрема і з їжею, є набагато небезпечнішими, ніж припускали раніше».

Неурядова організація, котра належить до руху противників атомної енергетики, презентувала у Берліні результати нещодавнього дослідження. «Досі було відомо, що Чорнобильська катастрофа спричинила багато ракових захворювань, насамперед йдеться про рак щитовидної залози у дітей. Але також вона винна і в тератогенному впливі, зокрема йдеться про шкоду для плоду та вагітної жінки. І ця шкода є набагато більшою, ніж вважалося досі. У цьому полягає новина», - каже Клаусе.

Це стосується не лише України чи її найближчих сусідів. Експерти говорять і про такі країни, як Австрія, Італія, балканські та скандинавські держави, Туреччина та Греція, куди 1986 року вітер приніс радіоактивні хмари. Це справило відчутний вплив на статистику народжуваності, відзначає Гаген Шерб з Мюнхенського Helmholtz-Institut. За його словами, статистика свідчить, що навіть співвідношення між статями серед новонароджених змінилося: кількість народжених після катастрофи у Чорнобилі дівчаток є нижчою від середньостатистичних даних. Схожий ефект зафіксовано і у місцевостях поблизу діючих АЕС у Німеччині. Однак наукового обґрунтування щодо взаємозв'язку атомної енергетики і такої статистики поки немає.

На переконання експертів, найбільший ризик для людини приносить не короткочасне одержання високих доз опромінення, а насамперед довготривале хронічне опромінення. На думку російського науковця Олексія Яблокова, у довготривалій перспективі варто обчислювати кількість жертв катастрофи на Чорнобильській АЕС до 1,8 мільйона осіб.

Натомість у МАГАТЕ та у ВООЗ заперечують існування таких взаємозв'язків. Противники атомної енергетики мають з цього приводу власну думку. «Місія МАГАТЕ – підтримка поширення мирного використання атомної енергії. Якщо вони казатимуть, якою небезпечною є атомна енергетика, то жодна країна не захоче будувати АЕС», - переконана Анґеліка Клаусе.

Автор: Ульріке Маст-Кіршнінг/Наталя Неділько
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.