Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Рівень олігархізації української економіки перевищує 70%

Зона економічного дива 17800 переглядів

Опубліковано - 27.06.2011 17:06 | Всі новини | Версія для друку

 Рівень олігархізації української економіки перевищує 70%
Рівень олігархізації української економіки перевищує 70%
За 20 років Україна досягла критичного рівня олігархізації. З країни вивезли коштів у 4-5 разів більше, ніж вклали інвестицій.

Однією з основних економічних і структурних диспропорцій, які накопичилися в українській економіці ще до початку світової фінансової кризи і лише загострилися в 2009-2010 роках, екс-міністр економіки, академік НАН України Богдан Данилишин називає критичний показник рівня олігархізації економіки.

Про це він пише у своєму матеріалі в газеті "Дзеркало тижня. Україна".

За його словами, критичний показник рівня олігархізації економіки України (концентрації основних структуроформуючих сфер під контролем кількох ФПГ) перевищує 70%.

"Такого немає у жодній цивілізованій країні світу. За роки незалежності з України у чотири-п'ять разів більше вивезено коштів, ніж вкладено в неї різними шляхами", — пише Данилишин.

Як показують дослідження вчених НАН України, відзначає екс-міністр, за останні 15 років відбулася стрімка стратифікація в минулому однорідного суспільства.

"Хибний шлях приватизації викликав формування власника, націленого на примноження багатства не внаслідок відтворювального виробничого процесу, а в результаті нових перерозподільних актів, у тому числі з джерел державного бюджету", — підкреслює Данилишин.

Нечисленна група привласнила значну частину суспільного багатства, а більшість змушена працювати за мізерну заробітну плату, яка не тільки не дозволяє придбати житло, автомобіль тощо, але і не забезпечує нормального відтворення робочої сили, а отже, не зацікавлює у результатах праці, констатує екс-міністр.

"Отже, поряд з неефективним власником став неефективним працівник", — резюмує він.

У той же час, заробітна плата не стала рівнем оцінки праці, а її продуктивність далека від існуючих потреб. Сформовані стереотипи поведінки власника і робітника, дуже далекі від потреб налаштування ефективного виробництва. Це є однією з найбільш фундаментальних проблем організації економіки, яка вкрай важко піддається вирішенню, пише Данилишин.

Нагадаємо, 13 січня колишній міністр економіки Богдан Данилишин отримав політичний притулок у Чеській Республіці.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Зона економічного дива»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.