Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Більшість старовинних замків Тернопільщини - в жахливому стані

Туризм Регіон: Тернопільська область 14629 переглядів

Опубліковано - 5.12.2006 10:59 | Всі новини | Версія для друку

Чортківський замок
Чортківський замок
В управлінні туризму Тернопільської ОДА хочуть налагодити систему збереження історичної архітектури шляхом залучення до відродження пам'яток місцевих підприємців.

Лише руїни залишились від замку 17-го століття у місті Чортків на Тернопільщині. Щоправда, любителі старовини ще можуть побачити загальні обриси споруди. Кілька століть тому це була міцно укріплена фортеця, з п'ятьма вежами на кутах. У дворі були палац та господАрський корпус, а зовнішні стіни використовувалися як оборонні мури. Товщина замкових стін сягала метра, висота становила від 6-ти до 12-ти метрів. Фортеця пам'ятає і визвольну війну під проводом Богдана Хмельницького, і захоплення цих земель турками.

Досі тут збереглись унікальні підземні ходи, що пролягають на кілометри. Нині ж ця споруда завалена сміттям і занедбана. Єдине, що нагадує про її унікальність - це табличка “пам'ятка архітектури, охороняється державою, пошкодження карається законом.” Сюди лише час від часу навідуються місцеві жителі. Ванджалізм людей непокоїть місцеву владу.

Віктор Шепета, депутат облради:
"Такє ставлення, тобто засмічення, просто так сказати тут проводяться і можна сказати м'яким словом п'янки по вихідних молодими людьми. Тобто сприймається це не як туристична пам”ятка, а якєсь забуте, покинуте- і його треба вже донищити."

На Тернопільщині було понад 150 замків. Нині залишилося 34. Більшість - у жахливому стані, подекуди зберігся лише фундамент. Багато країн поповнюють свій бюджет саме за рахунок уцілілих пам’яток історії, говорить начальник управління з питань туризму тернопільської облдержадміністрації Михайло Лисевич. І додає - "у нас же фактично нічого не робиться у сфері інвестування туризму. Тож до відродження пам'яток архітектури необхідно залучати підприємців".

Михайло Лисевич, начальник управління з питань туризму тернопільської ОДА:
"Не потрібно боятися передати замки у приватні руки, або принаймні в довгострокову аренду. Іншого виходу немає. Ви самі розумієте, що в державі немає стільки грошей, щоб вкласти мільйони доларів в їх реставрацію."

Ледь не єдиний замок, на реставрацію якого у держави віднайшлись кошти – Збаразький.
Коли під стіни міста 1474-го року підійшла татарська орда, захисники Збаража згоріли разом із фортецею - але не підкорилися. У ХХ столітті, після двох світових воєн, від замку лишилися лише уламки. Із замкового каміння зводили ферми, палац був відданий піонерській організації. І тільки в 1994 році було уиворено історико-архітектурний заповідник. Нині тут доволі активно ведеться реконструкція. Ось уже два роки каменяр Іван Камінець укріплює стіни Збаразького замку.

Іван Камінець, реконструктор:
"Ось бачите, вже найшли діру, вже лізли туди - може щось лишилось в тій дірці, тут все цікаво, старовинність вся цікава. То ж історія, то ж наше коріння, ми повинні знати, що було колись."

Скільки ще вестиметься реконструкція - невідомо. Головне, кажуть будівельники, що цей замок незабаром заговорить новою мовою.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Туризм»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Є речі, котрі неможливо пояснити. Є голос, що керує нами...”
Микола Гоголь

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.