Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені визначили дату найпотужнішого спалаху на Сонці

У світі науки 6337 переглядів

Опубліковано - 26.12.2012 17:38 | Всі новини | Версія для друку

Вчені визначили дату найпотужнішого спалаху на Сонці
Вчені визначили дату найпотужнішого спалаху на Сонці
Астрономи з’ясували, що суперспалах на Сонці у 774 році у кілька разів могутніший за попереднього рекордсмена, “події Каррінгтона” 1859 року, здатного знищити всі електронні прилади та електромережі на Землі.

Раніше вважалося, що найбільш потужний спалах стався у 1859 році під час так званої "події Каррінгтона". Під час цього найпотужнішого спалаху виділилося приблизно 10 йоттоджоулів (10 у 25 ступені) енергії, що у 20 разів більше енергії, що виділилася під час падіння метеорита, який знищив динозаврів і морських рептилій.

Вчені з університету штату Канзас у Лоуренсі і дослідники з університету Уошберн у Топеці (обидва - США) вивчали "суперспалах" на Сонці у 8 столітті нашої ери, сліди якого були нещодавно знайдені в річних кільцях японських кедрів.

Вчені спробували вирахувати точну кількість енергії, яка могла виділитися під час суперспалахів у 774 році.

Провівши обчислення частки радіоактивного вуглецю-14 у річних кільцях кедрів, дослідники з’ясували, що потужність спалаху була на два порядки нижче максимальних значень, які передбачали їхні колеги.

Тим не менше, це не позбавляє подію 774 року статусу "суперспалаху". За розрахунками дослідників, під час сплеску 774 року на Сонці виділилося близько 200 йоттоджоулів (2*10 у 26 ступені) енергії, що у 20 разів більше потужності "події Каррінгтона".

Учені наголошують, що аналогічний катаклізм сьогодні призвів би не лише до знищення електроніки на бортах супутників і поверхні Землі, але й до появи інших аномалій. Це призвело б до погіршення здоров’я рослин і тварин в усьому світі, і збільшення кількості випадків раку шкіри.

Тим не менше, масове вимирання флори і фауни малоймовірне, що додає ще один аргумент на користь реалістичності подібних спалахів.

За словами авторів статті, такі "суперспалахи" можуть відбуватися один раз на 1250 років.

Як повідомлялося раніше, на початку жовтня відбулася одна з найпотужніших у цьому році магнітних бур.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.