Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Собаки здатні сприймати світ очима людини

У світі науки 7076 переглядів

Опубліковано - 13.02.2013 15:45 | Всі новини | Версія для друку

Собаки здатні сприймати світ очима людини
Собаки здатні сприймати світ очима людини
Собаки, як виявилося, більш здатні сприймати ситуації з людської точки зору, ніж вважалося раніше.

Британські дослідники виявили, що собаки крадуть їжу в чотири рази частіше, якщо в кімнаті достатньо темно для зору людини.

Це може вказувати на те, що тварини здатні змінювати свою поведінку з урахуванням особливостей поведінки їхніх господарів.

У цьому дослідженні, результати якого опубліковані в науковому журналі Animal Cognition, брали участь 84 піддослідних собаки.

Метою дослідження було спробувати встановити, чи здатні собаки розуміти те, як сприймають реальність їхні господарі.

Вчені виявили, що коли в кімнаті, де перебували собаки, гасили світло, ймовірність того, що тварини спробують вкрасти заборонену для них їжу, зростала в чотири рази.

На думку авторів статті, малоймовірно, що собаки просто забували про присутність людини в кімнаті, коли згасало світло. Натомість складалося враження, що собаки були здатні розрізняти ситуації, коли люди могли або не могли бачити їх.

Експерименти були розроблені з достатньою кількістю варіантів, аби не допустити помилкових асоціацій - наприклад, виникнення у свідомості тварин зв’язку між раптовою темрявою і годуванням.

Доктор Джуліан Камінськи, співробітниця кафедри психології Портсмутського університету, вважає, що це дослідження доводить, що собаки схильні розуміти, що люди не можуть їх бачити у темряві, а це означає, що вони здатні оцінювати ситуацію з точки зору людини.

Ці дані можуть виявитися цінними для розуміння здібностей собак, які перебувають в тісному контакті з людиною, зокрема, собак-поводирів та собак-шукачів.

Попередні дослідження свідчать, що, хоча люди часто вважають себе здатними інтерпретувати вирази, що з’являються на собачій морді, найчастіше ці інтерпретації є хибними і зумовлені швидше людськими емоціями.

"Люди постійно наділяють людськими рисами своїх улюбленців. Ми впевнені, що наша собака дуже добра чи розумна, але насправді це просто наші домисли", - говорить доктор Камінські.

"Ми не до кінця переконані в тому, що отримані результати означають, що собаки володіють справді гнучким розумінням того, що думає і як діє людина. До сьогодні вважалося, що лише людина здатна на таке розуміння", - вказує психолог.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.