Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Фізичні навантаження позитивно впливають на людський геном і жирові клітини

Охорона здоров`я 11615 переглядів

Опубліковано - 9.07.2013 03:33 | Всі новини | Версія для друку

Фізичні навантаження позитивно впливають на людський геном і жирові клітини
Фізичні навантаження позитивно впливають на людський геном і жирові клітини
Навіть невелике тренування може змінити ДНК людини, знизивши, тим самим, ризик ожиріння і діабету.

Такі висновки шведських вчених, пише Zee News. Фахівці розповіли, що відбувається на епігенетичному рівні в жирових клітинах, коли ми фізично активні.

Отже, тренування коригують механізм запасання жиру, говорить Шарлотт Лінг з Діабетичного центру Лундського університету.

Людина успадковує гени, які змінити не можна. Але у генів є так звані приєднані метильні групи. Вони впливають на експресію генів. Саме на ці групи можна впливати, в тому числі, через фізичне навантаження, раціон і спосіб життя в цілому. Таким чином і відбуваються епігенетичні зміни.

Фахівці досліджували даний процес в жирових клітинах 23 осіб, чия вага трохи перевищувала норму. До експерименту добровольці ніколи не тренувалися. Упродовж 6 місяців їх змусили ходити на заняття з аеробіки та тренування на велотренажері. На тиждень відбувалося по три заняття, але, насправді, середній показник відвідуваності склав 1,8 рази на тиждень.

Використовуючи технологію, яка аналізує 480000 позицій по всьому геному, дослідники побачили, що
тренування призвели до епігенетичних змін в 7 000 генах (людина має 20-25 000 генів). Зокрема, були позитивні зрушення по відношенню до генів, що пов’язані з ожирінням і діабетом 2-го типу.

"Ми виявили зміни в цих генах також, що дозволяє припустити, що метилювання ДНК, змінених в результаті фізичної активності, може бути одним з механізмів, як ці гени впливають на ризик захворювання", - повідомив Тін Ронн, молодший науковий співробітник Лундського університету, додавши, що це ніколи раніше не досліджувалося в жирових клітинах, і що у них тепер є карта метилювання ДНК в жирі.

У лабораторних умовах на клітинних культурах вчені підтвердили результати експерименту. Вони "вимкнули" деякі гени, понизивши рівень їхньої експресії. Це призвело до змін і в механізмі відкладення жиру в жировій клітині.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Всяке партійне збіговисько складається із неуків і негідників”
Наполеон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.