Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Енергоатом хоче підтопити Січовий острів: екологи проти

Довкілля Регіон: Миколаївська область 14734 перегляди

Опубліковано - 6.06.2006 10:52 | Всі новини | Версія для друку

Ні - Ташлицькій ГАЕС
Ні - Ташлицькій ГАЕС
В Україні загострюється конфлікт між екологами та Національною компанією „Енергоатом”. Науковці та низка політичних і громадських організацій назвали злочинним та протизаконним затоплення територій південного гранітно-степового Прибужжя у Миколаївській області, яке може статися у разі добудови Ташликської гідроакумулюючої електростанції.

Науковці кажуть, що ця територія є унікальною як ландшафтна пам’ятка.

Поруч з цим, Національна Компанія "Енергоатом" вважає добудову станції, у будівництво якої вкладено вже значні кошти, доцільним і необхідним.

Саме на Миколаївщині, поблизу Южноукраїнська, як твердять науковці, зосереджено понад сто біологічних видів, занесених у Червону книгу та численні види-ендеміки. На цій території у руслі Південного Бугу знаходяться пороги та острів Гард, що тісно пов’язаний з історією Запорізької Січі.

Говорить представник Українського Товариства охорони пам’яток історії та культури Микола Біляшівський:

"Для вольностей Запорізьких козаків це був другий такий адміністративний центр. Перший – була сама Січ. І на Бузі центр запорозьких вольностей адміністративний — це знамените урочище Гард. З островом Гардовим, де стояла козацька церква. Поруч скелі знамениті, оспівані у піснях, легендах, думах!"

Микола Біляшівський також наголошує, що саме що саме острів Гард має пряме відношення до творення історичної Української Державної символіки, а історичні події, які відбувалися в урочищі, що підлягає затопленню, мали ключове значення для процесу державотворення України:

"Це – унікальне місце. І на Дніпрі їх уже не залишилось. А пороги тут, на Бузі — залишились. І залишилось місце, котре бачило усіх наших гетьманів, усіх кошових і полковників. Церква в Гарді була другою за значенням у Запорозьких вольностях. А вольності запорозьких козаків і покозачення всієї України дало поштовх і державотворенню".

Заяви про необхідність недопущення затоплення острову, порогів та прилеглих територій підтримують і спортсмени-водники, які називають цей відрізок Південного Бугу єдиним в Україні, на якому можлива організація водних походів вищої категорії складності. Говорить представник Спортивного клубу водного туризму Антон Федоренко:

"Структура рік, порогів настільки різна! Те, чому можна навчитися на Гарді – цьому більше ніде не можна навчитися. В усьому світі будують штучні канали з вируючою водою. Тому що у них немає таких ресурсів, які є у нас. І цей ресурс просто щезає. МОЖЕ щезнути. Якщо ми з цим нічого не вдіємо."

Підтримуючи ці заяви, заступник голови Української Народної Партії і колишній міністр екології Іван Заєць вважає, що винуватцем назріваючого втручання в екологічний баланс регіону та знищення ландшафтної пам’ятки є і Кабмін, який, для підвищення потужності Ташлицької ГАЕС, минулого тижня затвердив затоплення парку „Гранітно-степове Побужжя”.

"Те, що ми спостерігаємо на рівні Кабінету Міністрів, я інакше як чиновницьким волюнтаризмом назвати не можу. Абсолютно нульовий рівень екологічної свідомості у більшості членів Кабінету Міністрів і у представників енергетичного відомства. Ми сьогодні стаємо свідками – це реанімація старих проектів, які морально і фізично уже б давно мали відійти у вічність. Цьому проектові Ташлицької гідроакумулюючої станції вже десь років 30-40 щонайменше".

Іван Заєць припускає що у завершенні проекту зацікавлені певні ділові кола, що мають намір таким чином здійснити сумнівні фінансові оборудки:

"Я говорив із дуже поважними енергетиками на предмет чи є потреба сьогодні у цій Ташлицькій гідроакумулюючій станції. Чи справді у наших енергомережах такі пікові навантаження, що ми не можемо їх зняти якимось іншими шляхами. І мені досить серйозні енергетики казали що немає такої потреби. Тобто, ми повинні шукати сьогодні тут інтерес - приватний, інтерес, якщо хочете, особистий. Це - мільярдні витрати, тим більше, пов’язані із землею, бетоном. І це, я думаю, сьогодні головний інтерес людей, які ведуть цей проект".

Поруч з цим, „Енергоатом” вважає добудову станції, у будівництво якої вкладено вже значні кошти вкрай необхідним. Там твердять, що розширення Ташлика дасть змогу регулювати потужності станції упродовж доби і дозволить стабілізувати напругу у електромережі та щороку економити до 5 млрд. кіловат годин електроенергії.

При цьому „Енергоатом” запевняє, що повного затоплення Гардового острова теж не відбудеться. Проект передбачає лише часткове підтоплення острова, твердять енергетики.

Пуск другої черги Ташлицької ГАЕС запланований на двадцять дев’яте червня. Екологічні організації обіцяють активну протидію безпосередньо біля станції.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.