Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Помер Євген Марчук

Втрата 1489 переглядів

Опубліковано - 5.08.2021 10:40 | Всі новини | Версія для друку

Помер Євген Марчук
Помер Євген Марчук
На 81-ому році життя помер Євген Марчук — український державний діяч, четвертий Прем’єр та генерал армії України. У різні роки він був головою СБУ і міністром оборони.

Про смерть через зупинку серця повідомила його дружина Лариса Івшина у Фейсбуці.

"Чорний день....помер ЄК ...зупинилося серце", - написала вона.

чорний день....помер ЄК ...зупинилося серце

Опубликовано Івшиной Ларисой Среда, 4 августа 2021 г.


Євген Марчук народився 28 січня 1941 р. в с. Долинівка Гайворонського району Кіровоградської області у селянській родині.

У 1963 р. закінчив філологічний факультет Кіровоградського педагогічного інституту ім. О. С. Пушкіна за спеціальністю учитель української мови і літератури, німецької мови.

Від 1963 р. працював у Комітеті державної безпеки УРСР: 14 років був на оперативній і 17 років на керівній роботі в системі розвідки та контррозвідки. Пройшов усі службові щаблі КДБ УРСР: від молодшого лейтенанта до генерала. Генерал армії України (звання присвоєно указом Президента України 23 березня 1994 р.).

5 червня 1991 р. був призначений Державним міністром з питань оборони, національної безпеки і надзвичайних ситуацій УРСР.

За поданням Голови Верховної Ради України Леоніда Кравчука 6 листопада 1991 року Є.Марчук конституційною більшістю (307 — «за») Верховної Ради першого демократичного скликання на конкурсній основі був призначений першим Головою Служби безпеки України (1991–1994).

1 липня 1994 року Є.Марчук призначається віцепрем’єр-міністром в Уряді В.Масола, відповідальним за організаційно-правове, фінансове і соціальне забезпечення всієї оборонної і правоохоронної системи держави, а через три місяці – Першим віцепрем’єр-міністром України, головою Координаційного комітету при Президентові України по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю.

У зв’язку із тим, що Прем’єр-міністр В.Масол подав у відставку з посади керівника Уряду, Президент Л.Кучма Указом від 3 березня 1995 року призначив Є.Марчука виконувачем обов’язків Прем’єр-міністра на період відпустки В.Масола.

Під час підписання Конституційного договору між президентом і парламентом (08.06.1995) Указом Президента Л.Кучми Є.Марчук призначений Прем’єр-міністром України.

Згідно з тодішнім законодавством, Марчук, будучи державним службовцем, мав право балотуватися до Верховної Ради України. У грудні 1995 р. на довиборах до Верховної Ради по Миргородському виборчому округу був обраний народним депутатом у першому турі (його підтримали 83,71% виборців при шести претендентах). У парламенті був обраний до Комітету з питань оборони і державної безпеки, а у жовтні 1996 року очолив фракцію «Соціально-ринковий вибір».

Розбіжності у поглядах із Президентом і його оточенням на подальший розвиток держави все більше давалися взнаки, і Л.Кучма своїм Указом від 27 травня 1996 року увільнив Марчука «з посади Прем’єр-міністра України у зв’язку з виконанням ним функцій і повноважень народного депутата України на постійній основі». Пояснення Адміністрацією Президента Л.Кучми такого рішення в публічному дискурсі набуло фольклорного виразу: «за створення власного політичного іміджу».

У березні 1998 року на чергових виборах до Верховної Ради став народним депутатом України.

Євген Марчук, маючи відповідну підготовку і цілісну систему поглядів на подальший розвиток держави і суспільства, заявив про участь у президентських виборах 1999 р. Попри шалену дискредитаційну кампанію з боку діючої влади і технічних кандидатів у президенти, Марчук у першому турі набрав 2 138 356 голосів (8,13%), посівши 5 місце з 13 претендентів. Президент Л.Кучма, прагнучи гарантувати свою перемогу у другому турі, для чого була необхідною підтримка електорату Марчука, запропонував йому обійняти посаду Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ).

Указом Президента Л.Кучми від 10 листопада 1999 Євген Марчук був призначений Секретарем Ради національної безпеки і оборони України.

З червня 2003 р. по вересень 2004 р. — Міністр оборони України.

19 травня 2008 р. призначений радником (поза штатом) президента Ющенка.

10 грудня 2014 року очолив Міжнародний секретаріат з безпеки та цивільної співпраці між Україною та НАТО і ЄС.

Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ст. (27 січня 2001) — за визначні заслуги у зміцненні національної безпеки України, плідну державну і політичну діяльність, орденом Трудового Червоного Прапора, Командорським Хрестом із зіркою за заслуги перед Республікою Польща, 7-ма медалями, іменною вогнепальною зброєю.

Лауреат Міжнародної української премії ім. Г.Сковороди (1997). Кандидат юридичних наук. Володів англійською та німецькою мовами.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Втрата»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили один одного!”
Біблія

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.