Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Фірташа виправдали

Економіка 10369 переглядів

Опубліковано - 26.07.2006 21:47 | Всі новини | Версія для друку

Фірташа виправдали
Фірташа виправдали
Влада дала згоду на створення співвласником «РосУкрЕнерго» хімічного гіганта. Титан в обмін на газ?

Верховний Суд України визнав законність оренди Іршанського ГЗК ЗАТ «Кримський Титан». Вердикт Верховного Суду дає змогу уряду і Фонду держмайна «узаконити» процес консолідації співвласником «РосУкрЕнерго» Дмитром Фірташем українських хімічних активів.

Нагадаємо, що ЗАТ “Кримський титан” було створено в 2004 році на базі державної акціонерної компанії (ДАК) “Титан”. Держава внесла до статутного фонду ЗАТ цілісний майновий комплекс “Титану”, отримавши натомість 50% + 1 акцію. Партнером держави стала на той час нікому не відома німецька компанія RSJ Erste Beteiligungs, яка стала власником 50%-1 акція в обмін на інвестиції. Крім того, Указ Президента Кучми передав “Кримському титану” строком на п’ять років Іршанський ГЗК і Вільногорський ГМК. І на початку 2005 року новостворене підприємство розпочало роботу.

Проте на той час влада в Україні змінилася. І «Кримський титан» був занесений урядом Юлії Тимошенко до «чорного списку» реприватизації. Щоправда, Генпрокуратура спрямувала свої зусилля на заперечування законності саме оренди житомирських комбінатів кримським підприємством. Але в лютому поточного року Верховний Суд підтвердив законність присутності кримчан на Вільногорському ГМК. А трохи пізніше надійшли і рішення уряду та Фонду держмайна, які позбавили будь-яких сумнівів у результаті судового протистояння підприємства з державою.

Цікаво, що «потепління» у відносинах між «Кримським титаном» і урядом намітилося після того, як у британській газеті Financial Times з’явилося інтерв’ю Роберта Шетлера-Джонса. Ця людина є єдиним акціонером компанії RSJ Erste, якій і належить кримський завод. Проте Шетлер-Джонс запевнив журналістів, що основним власником «Кримського титану» є акціонер «РосУкрЕнерго» Дмитро Фірташ.

Сам же представник RSJ Erste зізнався, що працює над планом об’єднання підприємств Фірташа в секторі хімічної промисловості. До таких належать заводи з виробництва добрив в Україні, Естонії і Таджикистані. Окрім «Кримського титану», в Україні Фірташ володіє «Кримсодою» і «Рівнеазотом». Основою ж нового об’єднання, за запевненнями Роберта Шетлера-Джонса, і повинен буде виступити «Кримський титан».

Після цієї інформації (цікавий збіг) Кабмін проявляє несподівану поступливість у співпраці з кримським підприємством. Постановою від 19 червня уряд передав в оренду ЗАТ 400 га земель у Житомирській області для видобування ільменітових пісків — сировини для виробництва двоокису титану. Це родовище дуже важливе для Іршанського ГЗК, запаси сировини на якому, за оцінками експертів, виснажувалися. При цьому, нагадаємо, на момент появи постанови судовий розгляд по ГЗК ще не закінчився. Але це не завадило Кабміну погодитися на 20-річний термін оренди. І таким чином «натякнути» панові Фірташу про свою готовність продовжити після 2009 року умови його перебування на ГЗК.

Зі свого боку, ФДМ практично одночасно з постановою уряду оприлюднив висновки своєї робочої групи щодо виконання умов оренди «Кримським титаном». Згідно з висновками фахівців ФДМ, «фінансово-майновий стан ЗАТ “Кримський титан” в цілому характеризується як задовільний, орендоване майно цілісних майнових комплексів (ГМК) зберігається і використовується орендарем відповідно до умов договорів оренди». При цьому в звіті ФДМ відведене місце і аналізу ціноутворення на Вільногорському ГМК. І, природно, проаналізувавши експортні операції підприємства, порушень чиновники ФДМ тут не виявили.

Ці висновки були дуже своєчасні для «Кримського титану». Адже дещо раніше Мінпромполітики запропонувало Мінекономіки ввести індикативні ціни на експорт концентрату ільменіту, який вивозить підконтрольне Фірташу підприємство. Така ініціатива в міністерстві Шандри з’явилася після того, як Вільногорський ГМК підняв на 30-40% ціни на свою сировину для державного підприємства - Запорізького титаномагнієвого комбінату. У Мінпромі виявили, що нові ціни для державного підприємства значно більші від вартості сировини, що відправляється на експорт. У цій ситуації, повторимося, висновки ФДМ були дуже до речі.

Тому вердикт Верховного Суду для багатьох «зацікавлених осіб» був прогнозованим. Як сказав газеті «Дело» ініціатор порушення кримінальної справи за фактом незаконності передачі ГЗК в оренду, колишній глава Житомирської обладміністрації Павло Жебрівський, рішення суду означає «безкоштовну приватизацію ГЗК «Кримським титаном». Але, схоже, на подібну «приватизацію» уряд погодився значно раніше. Залишалося тільки її узаконити. Що і було зроблено».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.