Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


IV Всесвітній форум українців звершив роботу

Українці в світі Регіон: м.Київ 13326 переглядів

Опубліковано - 21.08.2006 13:50 | Всі новини | Версія для друку

Дмитро Павличко - новообраний Голова Української Всесвітньої Координаційної Ради.
Дмитро Павличко - новообраний Голова Української Всесвітньої Координаційної Ради.
Вчора у Києві завершив роботу IV Всесвітній форум українців. В останній день роботи відбувалися пленарні засіданні, на яких було заслухано звіти голів 21 секцій, які проводили секційні слухання напередодні.

Як зазначали практично всі виступаючі, практично всі ці засідання проводилися без участі представників української влади, за виключенням МЗС та Міністерства культури.

Вельми здивувало делегатів від світового українства, що на засіданні військово-оборонної секції були українські військові-вчені, але не було жодної офіційної особи від Міністерства оборони України, як на жаль й представників діаспори.

Повністю проігнорували форум в Міністерстві освіти України, яке очолює соціаліст Ніколаєнко.

Проігнорував доручення президента Ющенка й прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Він, попри анонсовані прес-службою наміри, так і не наважився з’явитися на закритті Всесвітнього форуму українців. Як і «помаранчеві» міністри уряду проффесіоналів, які так полюбляють публічно, при кожній нагоді чи без неї підкреслювати свою персональну прихильність до людських цінностей та світового українства зокрема.

Натомість на заключному пленарному засіданні уряд презентували Міністр Культури й туризму Ігор Ліховий та заступник міністра закордонних справ Микола Маймескул.

Форум, за підсумками слухань прийняв низку ухвал, зокрема щодо відзначення 75-роковин Голодомору 1932-33 років і звернувся до народних депутатів України, представників демократичних партій аби вони активізували свій вплив та переконали своїх колег із інших парламентських фракцій у необхідності прийняття парламентської резолюції про визнання Голодомору актом геноциду українського народу.

Форум вперше ухвалив доручення до Президії розробити та про лобіювати в парламенті України та уряді концепцію повернення в Україну українців діаспори, яка повинна набути форми владного рішення.

У своєму Зверненні до Верховної Ради України учасники Форуму запропонували:
  • розробити та запровадити на міждержавному рівні систему викладання українознавчих дисциплін, зокрема української мови, у закордонних навчальних закладах для українців та для іноземців;

  • активізувати термінове укладання з країнами перебування українських громадян двосторонніх угод про їхнє тимчасове працевлаштування;

  • запровадити в складі уряду посаду віце-прем’єр-міністра з питань українців за кордоном;

  • пришвидшити прийняття Закону України «Концепція національної політики щодо українців за кордоном», проект поданий на розгляд Верховної Ради України.

Форум ухвалив подання до Президента України про присвоєння звання Героя України Почесному голові Координаційної Ради, політв’язню комуністичного режиму Михайлові Гориню.

Форум сформував нові керівні органи: Координаційну Раду, Президію Координаційної Ради, Контрольну комісію.

На Голову Української Всесвітньої Координаційної Ради обрано всесвітньовідомого українського письменника, народного депутата України кількох скликань Дмитра Павличка. Всього було висунуто три кандидатури - Дмитра Павличка, Павла Мовчана і західна діаспора висунула кандидатуру 44-річного Михайла Ратушного. Кожний із кандидатів виступив перед делегатами форуму. Павло Мовчан і Михайло Ратушний взяли самовідвід.

IV Всесвітній форум українців завершився рок-маніфестацією «Спільна дія», яка відбувалася просто неба, на Співочому полі столиці.

Учасниками Форуму стали українці з 43 країн світу: майже 400 делегатів, понад 300 гостей з-за кордону та понад 1000 з України.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Українці в світі»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Всяке партійне збіговисько складається із неуків і негідників”
Наполеон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.