Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На супутнику Сатурна виялено ознаки океану, а може й життя

Невідоме 11647 переглядів

Опубліковано - 25.06.2009 21:05 | Всі новини | Версія для друку

Викиди кришталевого льоду у космос з поверхні Енцелади
Викиди кришталевого льоду у космос з поверхні Енцелади
Зонд Cassini (Касіні), який мандрує в системі Сатурна з 2005 року, виявив ознаки існування рідкої води, а, можливо, і цілого океану під крижаною поверхнею одного із його місяця - Енцелада .

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Nature.

За словами вчених, це дає надію на існування життя.

Супутник Енцелад є шостим за величиною супутником Сатурна і являє собою космічне тіло діаметром 500 кілометрів. Гейзери на його поверхні було відкрито в 2006 році все тим же зондом Cassini. Поруч із південним полюсом цього супутника знаходяться чотири паралельних 100-кілометрові тектонічні розломи, звідки із надзвуковою швидкістю викидаються струмені пари і частинки льоду, які відлітають на тисячі кілометрів у космос.

Вчені вважають, що ці гейзери живлять одне з кілець Сатурна - так зване кільце Е (E-ring). Франк Постберг з університету Гейдельберг і його колеги вивчили дані про склад частинок цього кільця, отримані за допомогою аналізатора космічного пилу на борту Cassini.

"Ми повідомляємо про виявлення в кільці E частинок, багатих солями натрію (0,5% - 2% маси), що можливе тільки в тому випадку, якщо струмені, які викидає Енцелад, виходять з резервуара з рідкою водою", пишуть вчені.

Дані про склад кільця E були отримані Cassini безпосередньо, коли зонд пройшов на висоті трохи більше 50 кілометрів над поверхнею супутника в районі його південного полюса. У цьому регіоні розташовуються так звані тигрові смуги - тріщини в корі, через які в космічний простір вириваються потоки дрібних кристалів льоду.

Близько 6% з цих кристалів виявилися солоними - до їх складу входило близько 1,5% суміші хлориду натрію - звичайної кухонної солі, а також вуглекислого та двовуглекислого натрію - харчової соди.

Дослідники вважають, що ці частинки - замерзлі краплі води з під поверхневого океану Енцелада, де знаходяться джерела гейзерів. Солі могли потрапити у воду тільки в тому випадку, якщо їх вимиває з порід рідка вода, як це відбувається в земних океанах. Отже, на Енцеладі повинен існувати шар рідкої води, прихований крижаною поверхнею. Рідка вода, в свою чергу, розглядається вченими як головна і необхідна умова існування життя.

Разом з тим, інша група дослідників під керівництвом Ніколаса Шнейдера з університету Колорадо вивчала склад кільця E спектрографічними методами з допомогою наземних інструментів, і не отримала даних про значну присутність атомів натрію в газовій складовій.

У статті, опублікованій у тому ж номері Nature, Шнейдер і його група пишуть, що присутність натрію в кільці E і в околицях Енцелада виявилося меншою, ніж навколо супутника Юпітера ІВ, і навіть у вкрай розрідженій атмосфері комет.

"Однак, тут немає протиріччя - кількість натрію, яка вивільняється частинками льоду в кільце, з урахуванням великої кількості нейтральних частинок, може бути занадто малою, щоб виявити її із Землі", зазначає Джон Спенсер з південно-західного дослідницького інституту Колорадо у США в огляді, опублікованому в тому ж номері Nature.

Вчені сподіваються отримати більш повні дані про Енцеладу в недалекому майбутньому - до середини 2010 року Cassini ще чотири рази буде наближатися до цього супутника.

Місія Cassini є спільним проектом NASA, Європейського космічного агентства й Італійського космічного агентства. Апарат отримав своє ім'я на честь відомого франко-італійського астронома Джованні Домініка Касіно.

Запуск ракети-носія з апаратом відбувся в 1997 році. Разом з Cassini в космос відправився зонд Huygens (Гюйгенс), здійснив успішне приземлення на поверхню Титана - найбільшого супутника Сатурна.

У квітні 2008 року NASA заявило про дворічне продовження місії.

Нагадаємо, що в серпні минулого року космічний зонд Cassini передав на Землю перші дані, які він одержав під час прольоту крізь крижані гейзери супутника Сатурна Енцелада 11 серпня 2008 року, кажуть фахівці NASA.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.