Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ющенко: “Конотопська битва – одна з найбільших перемог української зброї”

Слава козацька Регіон: Сумська область 23287 переглядів

Опубліковано - 12.07.2009 16:59 | Всі новини | Версія для друку

Ющенко: “Конотопська битва – одна з найбільших перемог української зброї”
Ющенко: “Конотопська битва – одна з найбільших перемог української зброї”
Президент України Віктор Ющенко закликає не боятися власної історії.

11 липня на урочистостях з нагоди 350-ї річниці перемоги козацького війська під Конотопом, що проходять у селі Шаповалівка Конотопського району Сумської області він сказав: «Досить боятися власної історії. Суть боротьби – в одному: скинути чуже ярмо, дати свободу народу. Саме це керувало гетьманами».

За словами Президента, українське військо на чолі з гетьманом Іваном Виговським 350 років тому здобуло блискучу перемогу у Конотопській битві, яка є наступницею визвольної боротьби Богдана Хмельницького і попередницею збройного виступу Івана Мазепи.

Глава держави підкреслив, що Конотопська битва – «одна із найбільших і найславетніших перемог української зброї».

Як сказав В.Ющенко, суть і причина «національної катастрофи», яка спіткала Україну в той час і в інші століття - «нездатність проводу нашої нації постати над власними амбіціями».

«Нехай закарбованим стане кожне слово. Нація зобов’язана пам’ятати кожну свою перемогу і кожне випробування, бо за них вона рівною мірою несе свою відповідальність і за них зобов’язана робити висновки і приклади», - заявив В.Ющенко.

Президент закликав усіх присутніх на урочистостях вшанувати пам’ять усіх воїнів, загиблих на полі Конотопської битви. При цьому він висловив переконання, що усі місця перемог - у Конотопі, Шаповалівці, Соснівці, Зборові, Холодному Яру та в інших місцях - «мають бути введені в особливий реєстр під опікою нашого війська і нашого народу».

«Ми пишаємось своїм минулим, але наш погляд звернутий у майбутнє. Сьогодні ми – демократична, незалежна європейська держава. Ми прагнемо дружби і злагоди з усіма народами. Ми віримо у велике і славне майбутнє соборної української держави. Слава всім українським перемогам! Слава Україні!», - наголосив В.Ющенко.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Слава козацька»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.