Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Бути Батурину туристичним?

Туризм Регіон: Чернігівська область 11671 перегляд

Опубліковано - 12.09.2006 16:16 | Всі новини | Версія для друку

Бути Батурину туристичним?
Бути Батурину туристичним?
Селище Батурин Чернігівської області стоїть на місті гетьманської столиці. Місто козацької слави було улюбленим куточком гетьмана Івана Мазепи.

У 1708 році гетьман вступив у таємні переговори зі шведським королем Карлом Х11 і перейшов на бік шведів під час війни. У ніч з 1 на 2 листопада 1708 року російські солдати за наказом Петра 1 жорстоко помстилися батуринцям. Більше 20 тисяч людей знищили, а місто спалили.

Вдруге відбудував Батурин останній гетьман України Кирило Розумовський. Зачарованим називають палац, який він тут побудував. Після смерті гетьмана палац уже 200 років не має власника, а шоста за його історію реставрація ніяк не може закінчитись навіть під патронатом чинного Президента.

Зачарованим його називають місцеві мешканці. Шоста реконструкція закінчилась нічим. Люди подейкують – реставрації поклала край нечиста сила. Ночами в палаці бачили світло. Місцеві кажуть, покійний гетьман давав бал.

Нині існуючий Батурин стоїть на місці гетьманської столиці. Як у Х1-Х111 ст., так і у ХV111 (аж до спалення військами Меншикова) це було укріплене містечко, компактне. Сьогодні Батурин – селище міського типу з населенням 3 тисячі чоловік. Великих промислових підприємств тут немає. Є музей і заповідник „Гетьманська столиця”. Приїздять і туристи. Але їм потрібен комфорт, а його в Батурині немає.

А в 2008 році – трьохсотріччя Батуринської трагедії. Чи стане до цього часу Батурин туристичним – невідомо. Потрібні великі кошти.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Туризм»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.