Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Жіноче свято і день для гостин

Календар 23065 переглядів

Опубліковано - 21.09.2006 10:51 | Всі новини | Версія для друку

Жіноче свято і день для гостин
Жіноче свято і день для гостин
Сьогодні, 21 вересня, християнська церква відзначає Різдво Пресвятої Пречистої Богородиці, яке в народі називається Другою Пречистою.

Перша Пречиста відзначається на Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня, а Третя Пречиста припадає на церковне свято Введення, 4 грудня.

Про ці три «Пречисті» мовиться в приказці: «Перша пречиста жито засіває , друга – дощем поливає, а третя снігом покриває» - на Другу Пречисту, зазвичай, йдуть дощi.

А ще в народі збереглася й така приказка: «Прийшла перша Пречиста - одягла природа намисто, прийшла друга Пречиста - взяла комара нечиста, а прийшла третя Пречиста - стала діброва безлиста».

Як після першої, так і після другої Пречистої, в народі прийнято було засилали сватів – а весілля справляти після Покрови. Звідси й поговірка: «Прийшла Пречиста - принесла старостів нечиста». В цей день до молодих, вже зiгравших весiлля, йде в гостi рiдня. Їм треба було звiтувати перед гостями, як йде їхнє життя.

Молоді також йдуть в гості: як правило, до батькiв молодої разом з свекром i свекрухою для встановлення та пiдтримки добрих вiдносин мiж невiсткою та батьками чоловiка і мiж родинами сватiв.

Свято Другої Пречистої традиційно вважається жіночим святом, коли жінку належить вшановувати як продовжувачку роду. Це свято, очевидно, успадковує давнє дохристиянське свято Рожениць.

Жiнки, в яких немає дiтей, справляють обiд i запрошують бiдних, - «щоб молилися Богородицi за її дiтей». Такi жiнки також наймають службу Божу в церквi, а пiсля богослужiння запрошують людей до себе на обiд.

Кажуть, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров’я та щастя дітей, на яких вони чекають, в цей день мають особливу силу. Так само, як особливої сили у період між двома Пречистими має приворотне зілля, яке збирають незаміжні дівчата.

На Другу Пречисту заготовляли калину, а пасічники остаточно утеплювали на зиму бджолині вулики. Власники ж овець вдруге проводили стрижку. «Внесе нечиста – не винесе і Пречиста», - казали в народі. «Прийшла Пречиста - на дереві чисто, а прийде Покрова - на дереві голо».
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.