Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Урочистості з нагоди 140-річчя від дня народження першого Президента України

Календар Регіон: Вінницька область 17852 перегляди

Опубліковано - 1.10.2006 14:32 | Всі новини | Версія для друку

Урочистості з нагоди 140-річчя від дня народження першого Президента України
Урочистості з нагоди 140-річчя від дня народження першого Президента України
На Вінниччині тривають урочистості з нагоди 140-річчя від дня народження першого Президента України Михайла Грушевського. 29 вересня на малій батьківщині видатного діяча (у селі Сестринівці Козятинського району Вінницької області) урочисто відкрито музей Михайла Грушевського.

У музеї немає оригінальних речей, яких торкалась рука Михайла Грушевського. Експозицію складають переважно копії фотознімків, документів та творів видатного вченого і політичного діяча.

Про Михайла Грушевського вже написано понад 2 тисяч робіт, у науці навіть є напрямок - грушевськознавство. В одній з нових книг автори Ігор Верба і Юрій Шаповалов - звертають увагу на першого президента як сім'янина, друга, на його відому родину. Найбільший український історик та інтелектуал зі світовим ім'ям був конфліктною людиною, яка прагнула завжди досягти своєї мети. Його особистим життям донині мало хто цікавився, а воно контрастує зі сталим образом розумного старця.

Маркіян Лубківський, радник голови держави:
- Заплановане відкриття музею першого президента України. Орієнтовна дата відкриття цього музею - 20-е жовтня 2006 року. Крім того, зараз вирішується питання про встановлення меморіальної дошки в Казані (РФ), де Михайло Сергійович провів частину свого життя. Також вирішується питання й ведуться переговори з польською стороною про те, щоб встановити пам'ятник Михайлу Грушевському в місті Холм, де він, власне, народився.

Як повідомляють у президентському секретаріаті, обіцяне відкриття музею Грушевського по вулиці Паньківській, 9 перенесли на кінець жовтня, тому що більшість ініціатив голови держави загрузли в міністерських кабінетах.

Виставка "Перший президент незалежної України", присвячена 140-річчю від дня народження Грушевського, відкрилася в приміщенні Одеського історико-краєзнавчого музею. Серед експонатів - документи, телеграми, гроші того часу, матеріали листування Грушевського з професорами Новоросійського університету Маркевичем та Лініченко, а також книги "Михайло Грушевський й Український народ", "Книга й слово", різні газети та ін.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.