Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Найпотужніший землетрус за всю історію Японії та десятиметрове цунамі призвели до значних руйнувань і жертв в країні (відео)

Стихія 15736 переглядів

Опубліковано - 11.03.2011 14:21 | Всі новини | Версія для друку

Найпотужніший землетрус за всю історію Японії та десятиметрове цунамі призвели до значних руйнувань і жертв в країні (відео)
Найпотужніший землетрус за всю історію Японії та десятиметрове цунамі призвели до значних руйнувань і жертв в країні (відео)
У Японії стався землетрус: потужні поштовхи зафіксовано поблизу північно-східного узбережжя країни. Дані про магнітуду стихійного лиха різняться - за одними даними, сила поштовхів становила 7,9, водночас Геологічна служба США повідомляє про землетрус магнітудою 8,9. Це найпотужніший землетрус за всю історію Японії.

Ще один землетрус магнітудою 7,4 пізніше стався на території префектури Міягі. Десятиметрове цунамі досягло префектури. Є численні потерпілі, є жертви, передають провідні світові ЗМІ.

Епіцентр надпотужного землетрусу перебував у 373 кілометрах на північний схід від Токіо. Джерело землетрусу - на глибині 23 км під дном Тихого океану поблизу префектури Міягі на північному сході головного японського острова Хонсю, повідомляє NEWSru.ua.



Кількість жертв землетрусу в Японії досягла 26 осіб і далі зростає, достеменне число поранених і потерпілих поки що невідоме. Влада попереджає про небезпеку подальших поштовхів.

Удар стихії відчули в столиці країни. У місті розхитувалися будинки, в квартирах сипалася штукатурка. В центрі японської столиці, зокрема, розвалився відомий у країні будинок прийомів "Кудан кайкан" - місце проведення багатьох офіційних заходів.

Дані про руйнування надходять з багатьох районів, включно з Токіо і прилеглого портового міста Йокогами, над яким стоять чорні клуби диму від пожеж. Одразу ж після землетрусу в Токіо на якийсь час припинив діяти мобільний зв'язок - ймовірно, через перевантаженість серверів.

Повітряне і залізничне сполучення перервано на значній частині території Японії. Морські судна, побоюючись цунамі в тихоокеанській зоні, поспішно заходять в безпечну зону за хвилерізами.

Роботу токійського міжнародного аеропорту "Наріта" тимчасово припинено. Всі пасажири найбільшої в Японії повітряної гавані терміново евакуювалися за межі терміналів. У префектурі Тіба, на території якої розташований аеропорт "Наріта", зруйновано будівлі, горить сталеливарний комбінат.

Викликане потужним землетрусом цунамі накрило аеропорт "Сендай" в японській префектурі Міягі. Злітна смуга аеропорту залита водою. Місто Сендай - адміністративний центр префектури Міягі. В аеропорту міста побудовано сучасну злітно-посадкову смугу завдовжки більше трьох тисяч метрів.



Прем'єр-міністр Японії у зв'язку з потужними підземними поштовхами, що тривають, оголосив найвищий ступінь готовності для сил самооборони. У всіх міністерствах створено штаби з моніторингу ситуації і надання екстреної допомоги. Помітні коливання ґрунту ще й дотепер відчуваються в Токіо.

Міністерство оборони Японії надіслало військові вертольоти для огляду з повітря і оцінки руйнувань в районах, що зазнали ударів землетрусу. А також кораблі морських сил самооборони йдуть у район узбережжя префектури Міягі, що постраждала від землетрусу і цунамі заввишки до десяти метрів.

Після землетрусу на учнів обвалилися дахи в школах, а автомобілі змило з доріг у море

Землетрус магнітудою 8,9 балів в Японії 11 березня 2011 року став сьомим за силою землетрусом у світі. Найсильніший землетрус стався 1960 року в Чилі.

Землетруси в Японії спричинили великі руйнування. Так, швидкісна магістраль в японській префектурі Івате частково обвалилася в море - десятки машин з людьми впали у воду. Телебачення закликає водіїв терміново покинути узбережні ділянки швидкісних доріг і припаркувати машини в безпечних місцях.



Десятки учнів потерпіли в Токіо в результаті викликаного землетрусом обвалення даху навчального закладу, повідомляє з посиланням на пожежну службу і медиків агентство France-Presse. Дах обвалився під час урочистої церемонії вручення дипломів. Дані про кількість потерпілих уточнюються.

Крім того, дах спортзалу впав у японській префектурі Тотігі, під завалами перебувають 26 людей.

Багатоповерховий житловий будинок загорівся на острові Хоккайдо після землетрусу, є небезпека розриву газових труб.

Пожежа виникла в турбінному залі японської АЕС Онагава, що розташована в постраждалій від руйнівного землетрусу префектурі Міяги.

Про це повідомляє з посиланням на представників місцевої влади агентство Кіодо. За попередньою інформацією, інцидент не привів до витоку радіації. У гасінні пожежі беруть участь військовослужбовці Сил самооборони Японії.

Витоку радіації на атомних електростанціях в Японії в результаті землетрусу не сталося, повідомив прем'єр-міністр країни Наото Кан.

У районі великого міста Сендай зафіксовано витік газу. Крім того, сховище нафтопродуктів загорілося в околицях Токіо, передають телеканали. Йдеться про підприємство "Космо-секію", розташованому в префектурі Тіба, що межує з Токіо. Висота полум'я сягає 30 метрів.
Японію накрили хвилі цунамі заввишки десять метрів. Вони загрожують й іншим країнам

Цунамі, що утворилося в Тихому океані, загрожує Японії, Росії, Індонезії і Маріанським островам, оголосили в Тихоокеанському центрі попередження про цунамі. Висота хвиль може сягати кількох метрів. Жителям прибережних районів Японії наказано покинути узбережжя.

Крім того, високі хвилі можуть обрушитися і на Тайвань, Філіппіни, Науру, Папуа-Нову Гвінею, Мікронезію, Гуам, а також на Гаваї.

Десятиметрове цунамі досягло префектури Міягі, під яким був епіцентр землетрусу. У місті є численні руйнування, десятки автомобілів змило цунамі.

Шестиметрове цунамі після сильного землетрусу досягло східної частини острова Хоккайдо о 8.00 (за Києвом), передає японський телеканал NHK.

Тривога цунамі оголошена і на російському Сахаліні, під загрозою можуть опинитися узбережні частини трьох районів області, повідомили в прес-службі обласного Управління МНС. "Під дію його хвиль можуть потрапити узбережні частини населених пунктів трьох районів Сахалінської області - Південно-Курильського, Курильського і Північно-Курильського", - уточнили рятувальники. Проводиться евакуація населення в безпечні місця. Судна, що були пришвартовані в портах, виходять у відкрите море.

На Курильських островах також оголошено тривогу цунамі. "Підхід першої хвилі очікується о 17.00 (місцевого часу) до о. Шикотан (Південні Курили) і далі вище по островах Курильської гряди", - повідомили "Інтерфаксу" у Сахалінському центрі попередження про цунамі управління Сахалінгідрометслужби.

Епіцентр землетрусу був у Тихому океані, приблизно за 130 кілометрів від суші. Два дні тому приблизно в цій же зоні стався землетрус магнітудою 7,2 бала.

Японія просить допомоги в інших країн і закликає своїх громадян до спокою

Японія буде вдячна за будь-яку допомогу інших країн, заявив голова японського МЗС Такеакі Мацумото. "Вітаємо будь-яку допомогу, яку могла б надати нам будь-яка країна", - цитує міністра агентство Кіодо.

Прем'єр-міністр Японії Наото Кан в телезверненні до співвітчизників закликав населення країни до спокою після потужного землетрусу. Наото Кан просив громадян слухати повідомлення по радіо і телебаченню і діяти відповідно до отриманих вказівок.

Прем'єр доручив держслужбовцям "швидко й ефективно докласти всіх зусиль для ліквідації наслідку землетрусу, хоч яким би воно було". Він повідомив, що особисто очолив створений урядом загальнонаціональний штаб з ліквідації наслідків землетрусу.

У Японії запрацювала гаряча лінія, куди можуть подзвонити потерпілі в результаті землетрусу. В даний час влада уточнює інформацію про жертви і потерпілих у результаті розгулу стихії в різних районах країни, зокрема на узбережжі, на яке обрушилося цунамі.

Підземні поштовхи можуть повторюватися ще протягом 1-2 місяців

Сильні повторні поштовхи після могутнього землетрусу в Японії можуть статися протягом одного-двох місяців, повідомив заступник директора Інституту фізики Землі ім.Шмідта РАН Євген Рогожин.

"Це острів Хонсю, найбільший з японських островів, землетрус стався в середній частині, приблизно за 80 кілометрів від узбережжя, в морі", - сказав Рогожин. "Вже відбулося досить багато повторних поштовхів, один з них досить сильний, магнітудою 7,5, теж у морі. Після цього поштовхи можуть йти приблизно близько року, але найсильніші - протягом місяця-двох після головної події", - додав науковець.

Він підкреслив, що землетруси подібної сили трапляються на Землі украй рідко. "Магнітуда 9 на Землі буває раз на 10-30 років", - сказав Рогожин.

Проте нинішній землетрус стався лише через рік після руйнівного землетрусу в Чилі - де підземні поштовхи магнітудою майже 8,9 і цунамі в лютому 2010 року забрали життя більш як 500 людей, додав він.

Нагадаємо - у п'ятницю, 11 березня, в Японії сталося три землетруси. Магнітуда першого, найбільш сильного, склала 8,9, в той час як двох інших - по 6,4. При цьому перший землетрус почався о 7:46 (за Києвом), другий - о 8:06, а третій - о 8:07.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Стихія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.