Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Львові розкопали казани, яким понад п’ять сотень років

За межею віків Регіон: Львівська область 11827 переглядів

Опубліковано - 1.08.2011 16:10 | Всі новини | Версія для друку

У Львові розкопали казани, яким понад п’ять сотень років
У Львові розкопали казани, яким понад п’ять сотень років
У центрі Львова археологи знайшли два мідні казани, що датуються ще кінцем XIV - XV століттями. Їх викопали на глибині шість з половиною метрів під час досліджень на ділянці вул. Федорова, 23-25.

За словами фахівців Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, подібних знахідок на території нашого міста ще не було, - повідомила прес-служба НДЦ "Рятівна археологічна служба" Інституту археології НАН України.

«Казани ми знайшли у ямі кінця XIV – XV століття, яка опускалась на 2,5 метри від тогочасного рівня поверхні. Нині є два припущення – або це була господарська яма, або своєрідна схованка того часу. Тепер головне питання – що це за казани? Схожих знахідок на території Львова ще не було, адже в основному знаходили керамічні форми. Цікавим є факт, що дно приєднане до стінок казана так званим циганським швом. Припускаємо, що це могли бути не казани для приготування їжі, а світильники. Аби сказати точніше, треба провести дослідження, чим вкрите дно обох посудин», - розповів Юрій Лукомський, керівник досліджень, науковий співробітник Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.

Попри тривалий час, який казани пролежали у землі, вони дуже добре збережені і майже не окиснені. Археологи це пояснюють особливістю ґрунту, який перешкоджав доступу кисню до металевих виробів. За словами Юрія Лукомського, казани дуже добре зроблені і на той час, ймовірно, коштували не мало грошей.

Окрім цього, як стало відомо на місці розкопок також виявлено ручку від амфори 13 століття, шпору 18 століття, стару бруківку, а також монети Яна Казимира та Марії Антуанети.

Нагадаємо, розкопки на вулиці Федорова фахівці Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України проводять вже чотири роки поспіль. На території будівництва готелю археологи знайшли унікальні дерев’яні водозбірники XIV - XIX століття, чимало цілих форм кераміки, шматки шкіри, монети, а також скарб, що складався з хрестів-енколпіонів (нагрудний хрест давньокняжої доби, в якому, зазвичай, зберігали мощі святих), квадратоподібних ланок зі зображенням лику Ісуса Христа, невеликого мідного горщика та двох маленьких (до 1 см) хрестиків.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.