Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Спалах на Сонці, який стався вночі, загрожує навіть супутникам

Довкілля 10395 переглядів

Опубліковано - 17.05.2012 18:10 | Всі новини | Версія для друку

Спалах на Сонці, який стався вночі, загрожує навіть супутникам
Спалах на Сонці, який стався вночі, загрожує навіть супутникам
На Сонці в ніч на четвер стався потужний рентгенівський спалах, потік протонів в околицях Землі значно зріс, що може загрожувати космічним апаратам на орбіті.

Про це відчать дані центру прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA).

Джерелом спалаху стала активна область 1476 − група сонячних плям, яка сформувалася на Сонці в кінці квітня. Розміри цієї області свідчили про те, що вона може стати джерелом дуже потужних спалахів і викидів плазми, а значить − у випадку, якщо ця група плям опиниться на одній лінії із Землею − і потужних магнітних бур на нашій планеті.

Проте, всупереч очікуванням, спалахів найвищого класу − класу X − область 1476 не дала. Спалахи на Сонці, залежно від потужності рентгенівського випромінювання, діляться на п’ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в десять разів.

Зараз область 1476 вже йде за сонячний горизонт. Але "під завісу", близько 03.30 за київським часом у четвер, вона "видала" спалах класу M5. Супутники угруповання GOES зафіксували різке зростання потоку заряджених частинок − в тому числі найбільш небезпечних для електронної апаратури супутників протонів з енергією більше 100 мегаелектронвольт. Кількість протонів високих енергій після спалаху зросла більш ніж в тисячу разів − від 0,1-0,01 частки на квадратний сантиметр за секунду до 100 часток.

За останніми даними NOAA, цій радіаційній бурі присвоєно клас S2 − помірний клас збурень, який проте може вплинути на високочастотні радіопередачі в полярних регіонах і призвести до одиничних збоїв апаратури супутників.

Як повідомлялося раніше, у травні прогнозували 9 магнітних бур.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.