Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи вперше побачили, як виглядає осінь на Титані

У світі науки 7550 переглядів

Опубліковано - 29.11.2012 18:18 | Всі новини | Версія для друку

Модель збраження поверхні Титану, отрмана на базі тривимірного знімку “Кассіні”
Модель збраження поверхні Титану, отрмана на базі тривимірного знімку “Кассіні”
Астрономи, які працюють із зондом “Кассіні”, вперше отримали дані про осінні зміни атмосфери супутника Сатурна Титану. Як виявилося, вчені недооцінили товщину атмосфери як мінімум на 150 кілометрів.

Короткий виклад статті наводиться на сайті Брістольського університету.

Атмосферні явища на Титані становлять для вчених значний інтерес, оскільки на даний момент в Сонячній системі відомо всього 4 тіла з повноцінною атмосферою - крім Титану це Марс, Венера і Земля. На Титані також є власний кругообіг води в природі, аналогічний земному, в якому роль води грає метан з домішкою етана. Нічого подібного про інших тілах, відмінних від Землі, невідомо.

У рамках нової роботи вчені спостерігали атмосферу Титану в інфрачервоному діапазоні. В результаті їм вдалося встановити, що настання осені, яка приходить на сатурнианский супутник раз на 30 років (саме стільки йде у Сатурна на повний оборот навколо Сонця) і недоступна для спостереження з Землі, супроводжується серйозними змінами в атмосфері.

Процеси, про які йде мова, відбуваються на висотах до 600 кілометрів. Це означає, що вчені недооцінювали протяжність атмосфери щонайменш на чверть - до недавнього часу вважалося, що нічого істотного на висотах понад 450 кілометрів не відбувається.

"Ми чекали, що з настанням осені концентрації деяких газів в атмосфері зміняться, але ми не очікували, що ці зміни настільки масштабні. Зміст деяких речовин в атмосфері виріс на три порядку всього за кілька місяців. Особливо примітно, що ці процеси відбувалися на висотах понад 450 кілометрів, набагато вище, ніж ми очікували", - наводить Брістольський університет слова одного з авторів роботи доктора Ремко де Кока.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.