Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені виявили на астероїді Веста загадкові канали

У світі науки 6553 перегляди

Опубліковано - 7.12.2012 15:02 | Всі новини | Версія для друку

Вчені виявили на астероїді Веста загадкові канали
Вчені виявили на астероїді Веста загадкові канали
Американський зонд Dawn виявив на астероїді Веста загадкові звивисті яри - канали, що прорізають деякі кратери. Вчені відзначають, що вони дуже схожі на сліди потоків води.

За словами Дженніфер Скаллі з університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі, прямі западини не здивували дослідників, адже подібні зустрічалися і на Місяці, - вони є прикладом роботи потоків сухого матеріалу, такого як пісок.

"Але ці звивисті яри - це щось незвичайне, ми не очікували їх знайти, і все ще намагаємося зрозуміти їх природу", - зазначила вона.

На зроблених зондом знімках видно два типи вузьких каналів - одні схожі на прямі жолоби, а інші більш звивисті, і закінчуються конусами виносу породи.

"На Землі схожі утворення, наприклад, в кратері Метеор в Арізоні, створені потоками рідкої води. На Марсі питання про механізми виникнення таких ярів все ще залишається дискусійним. Нам потрібно дуже ретельно проаналізувати дані про ці яри на Весті, перш ніж виразно говорити про їх походження", - відзначає науковий керівник проекту Dawn Крістофер Рассел.

Наразі учені пропонують різні гіпотези виникнення марсіанських ярів. Деякі вважають, що вони виникли на місці потоків води, інші вважають, що це сліди вуглекислоти, марсіанського "сухого льоду". Одне з досліджень 2010 року показало, що вуглекислотний іній міг призводити до появи струмків піску на червоній планеті.

Нагадаємо, у вересні поточного року в журналі Geophysical Research Letters була опублікована стаття, в якій йдеться про дивні поглиблення, виявлені на Весті в 2011 році зондом Dawn.

Ці канави є геологічними утвореннями - грабенами, що виникли при розтягуванні пластів порід при зіткненні Вести з іншим небесним тілом, що наближає її до "справжніх" планет.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.