Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені ретельно досліджують екзопланету, яка, можливо, заселена

У світі науки 7210 переглядів

Опубліковано - 19.12.2012 13:28 | Всі новини | Версія для друку

Вчені ретельно досліджують екзопланету, яка, можливо, заселена
Вчені ретельно досліджують екзопланету, яка, можливо, заселена
Біля зірки тау Кіта астрономи виявили п’ять планет, у тому числі одну потенційно населену, які вчені ще півстоліття тому “слухали” в пошуках сигналів позаземних цивілізацій.

Зірка тау в сузір’ї Кита (HD 10700) видніється на небі як зірка третьої зоряної величини. Вона розташована в 11,9 світлових років від Землі і дуже схожа за своїми параметрами на наше Сонце.

Група астрономів з Британії, Чилі, США і Австралії під керівництвом Мікко Туомі з університету Хертфордшира (Великобританія) вирішила випробувати в спостереженнях за цією зіркою новий високоточний метод вимірювання променевих швидкостей - швидкості руху зірки до спостерігача і від нього.

Астрономи використовували дані про тау Кіта відразу з трьох спектрографів - спектрографа HARPS, встановленого на 3,6-метровому телескопі в Європейській південній обсерваторії в Чилі, UCLES на англо-австралійському телескопі в Сайдинг-Спрінг (Австралія) і HIRES, встановлений на 10-метровому телескопі обсерваторії Кека на Гавайях.

Проаналізувавши дані, вчені виявили періодичні коливання променевої швидкості зірки, які свідчили про присутність планетної системи.

Якщо отримані дані підтвердяться, то система тау Кіта стане другою планетною системою, найближчою до Сонячної - після планетної системи біля однієї з зірок потрійної системи альфа Центавра.

Крім того, одна з п’яти планет тау Кіта - та, період обертання якої складає 168 днів, а маса 4,3 земної - виявилася в "зоні життя" - області, де вода може існувати у рідкому стані, а значить, є умови для існування живих організмів.

Водночас, вчені наголошують, що потрібні додаткові незалежні вимірювання, щоб підтвердити присутність планет біля зірки тау Кіта.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Уряди, в яких висловлюються протилежні міркування, придатні, доки царює мир”
Наполеон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.