Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Суд забрав мандати у Балоги і Домбровського, пославшись на Євросуд та Держдеп США

Правосуддя 8779 переглядів

Опубліковано - 14.02.2013 17:00 | Всі новини | Версія для друку

Суд забрав мандати у Балоги і Домбровського, пославшись на Євросуд та Держдеп США
Суд забрав мандати у Балоги і Домбровського, пославшись на Євросуд та Держдеп США
Рішення ВАСУ, яким було позбавлено мандатів народних депутатів Павла Балоги та Олександра Домбровського, містить численні посилання на практику Європейського суду з прав людини, Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод та коментарі західних політиків.

Це випливає з повного тексту рішення ВАСУ, включно з мотивувальною частиною, яке є у розпорядженні Тиждень.ua.

Зокрема, у судовому рішенні говориться про те, що Конвенція про захист прав людини дає кожній людині право на справедливий розгляд її справи упродовж розумного строку.

«Право на вільні вибори (у різних його проявах) є одним з основоположних прав людини, яке підлягає захисту на підставі статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод», - йдеться у документі.

На думку суддів, строки подання позову не перевищені, адже у статті 99 Кодексі адміністративного судочинства України передбачено 6-місячний термін звернення до суду.

Також судді вважають, що права ініціатора позову Юрія Кармазіна та його співдоповідачів були порушені внаслідок реєстрації Балоги і Домбровського депутатами.

При цьому суд посилається на статтю 3 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини, а також на рішення Євросуду у справі Жданок проти Латвії, Герст проти Сполученого Королівства, Ковач проти України та інші.

Обґрунтовуючи необхідність проведення повторних виборів в округах №11 та №71 судді посилаються на рішення Верховного суду України про проведення третього туру президентських виборів у 2004 році. Судді зазначають, що подібний вихід із ситуації, коли права виборців було порушено, отримав схвалення міжнародної спільноти.

«Я дуже підтримую наголос суду на необхідності підтвердження волевиявлення українських виборців», - цитують судді ВАСУ генерального секретаря Ради Європи Террі Девіса.

«Офіційний представник Держдепартаменту США Річард Баучер зауважив, що для США «є важливим, щоб за рішенням вищого судового органу України пішло «чесне справедливе голосування, що відображає волю виборців», - зазначають у мотивувальній частині рішення судді ВАСУ з посиланням на одне з українських інтернет-виданнь.

Повний текст рішення Вищого адміністративного суду про позбавлення мандатів народних депутатів Павла Балоги та Олександра Домбровського читайте тут.

Нагадаємо, 8 лютого Вищий адміністративний суд позбавив депутатських мандатів Павла Балогу і Олександра Домбровського.

Приводом для такого рішення ВАСУ став позов депутата Верховної Ради VI скликання Юрія Кармазіна, який заявив про фальсифікації виборів в округах №11 (Вінницька область) і №71 (Закарпатська область). Вищий адміністративний суд своїм рішенням зобов’язав ЦВК провести повторні вибори в цих округах.

Згодом заступник голови ЦВК Андрій Магера заявив, що не бачить легітимного законодавчого механізму для призначення перевиборів в одномандатних округах №11 і №71.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Правосуддя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.