Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вибух метеорита в Росії: понад 1200 поранених і мільярд збитків

Надзвичайна подія 13261 перегляд

Опубліковано - 16.02.2013 20:25 | Всі новини | Версія для друку

Вибух метеорита в Росії: понад 1200 поранених і мільярд збитків
Вибух метеорита в Росії: понад 1200 поранених і мільярд збитків
Понад 1200 людей звернулися за медичною допомогою в Челябінській області після вибуху метеорита у п’ятницю. Більшість постраждалих порізалися розбитим склом з вікон, повідомили в МВС.

Місцева влада оцінила збиток від падіння метеорита в 1 млрд рублів (понад 33 млн доларів).

Як повідомляється, падіння уламків космічного тіла супроводжувалося вибухами, через які в безлічі будівель розбилися шибки.

Жінку, яка отримала тяжку травму при падінні метеорита, доставили на підмосковний аеродром, а звідти її госпіталізують в лікувально-реабілітаційний центр МОЗ Росії.

За даними Міністерства охорони здоров’я Росії, всього на Уралі постраждала 571 людина. МНС повідомляє, що 1142 людини постраждали, з них – 48 госпіталізовано. Серед постраждалих - 258 дітей.

За словами очевидців, протягом 20-30 хвилин ситуація в місті "нагадувала зону військових дій". Відео, опубліковане в інтернеті, показує дітей, які кричать у коридорі однієї зі шкіл, засипаному битим склом.
"Вибух був настільки сильним, що деякі вікна в нашому домі, в будинках через дорогу і в місті загалом, розбилися", - розповіла ВВс мешканка Челябінська Поліна Золотаревська.

Південно-Уральський університет евакуював своїх студентів. Також надходять повідомлення про евакуацію робітників із кількох заводів і припинення занять в школах Челябінська.

У Челябінській і сусідній Свердловській областях, які знаходяться приблизно в 1500 км на схід від Москви, розташовано відразу кілька об’єктів, які є потенційно небезпечними для мешканців у випадку падіння метеорита. Однак жодне з них не постраждало.

Серед таких об’єктів - підприємство з виробництва, зберігання і регенерації ядерних матеріалів "Маяк", великі сховища ядерних матеріалів і Білоярська АЕС.

Невелика атомна зброя

Після повідомлень про спалахи й "вогненні кулі" у низці міст на Уралі і в Західному Сибіру в п’ятницю вранці міністерство надзвичайних ситуацій Росії уточнило, що мешканці спостерігали не метеоритний дощ, а вибух одного великого метеорного тіла.

"За попередньою оцінкою, над територією Уральського Федерального округу сталося руйнування метеорита, який частково згорів в нижніх шарах атмосфери", - йдеться в повідомленні МНС Росії.

Метеорит увійшов в атмосферу Землі і розпався у 30-50 км над землею, повідомили в Академії наук Росії. При цьому метеорит вивільнив декілька кілотонн енергії, що еквівалентно невеликій атомній зброї.
Ввечері того ж дня до Челябінська прилетів голова МНС Росії Владімір Пучков.

Президент РФ Владімір Путін доручив йому "усе зробити для того, щоб об’єктивно оцінити збитки, подумати про те, щоб допомогти людям".

Президент заявив, що він вдячний Богові, що жоден з великих уламків 10-тонного метеорита не впали на густонаселений район.

За даними МНС, основна маса уламків впала на землю в 80 км від райцентру Сатка в Челябінській області. Водночас місцева влада заявляє, що на території району не впав жоден елемент.

МНС закликає населення до спокою і запевняє, що рівень радіаційного фону після метеоритного дощу в нормі.

Уламки метеору

За оцінками фахівців, 10-тонний залізний метеорит увійшов в щільні шари земної атмосфери зі швидкістю близько 30 км / сек.

"Це був болід – велике небесне тіло, фактично, великий метеор, який вибухнув під час входження в нижні, щільні шари атмосфери, обсипавши все що знаходиться внизу уламками", - повідомив на офіційному сайті Російського географічного товариства голова його регіонального відділення Сєргєй Захаров.

Він також зазначив, що інформація, оприлюднена деякими ЗМі про метеоритний дощ не є правильною. "Це не так. Метеоитний дощ практично безпечний, це роздроблені камені, що падають з космосу", - пояснив пан Захаров.

За словами експерта, орієнтовно епіцентр вибуху знаходиться на південь від Челябінська (район Еманжелінськ - Південноуральськ).

Щось подібне спостерігалося в Челябінській області у 1949 році. Тоді над Кунашакським районом регіону пройшов метеоритний дощ, після якого місцеві жителі привезли вченим близько 300 кг "небесних каменів".
У МВС Росії повідомили, що на даний момент в оперативний штаб надійшла інформація про виявлення трьох місць падіння уламків небесного тіла.

Як тільки стане відомо точне місце падіння метеорита, науково-дослідне громадське об’єднання "Космопошук" оголосить про збір добровольців для пошуків його уламків.

Уламки астероїда?

Спочатку вчені припускали, що фрагменти, які впали на Уралі, можуть бути уламками астероїда, який у п’ятницю пролетів за 27,7 тисяч кілометрів від Землі. Однак згодом з’ясувалося, що вони не мають одне до одного жодного відношення.

Астероїд, що отримав назву 2012 DA14, став першим астероїдом такої величини, що пройде настільки близько до нашої планети з часу початку регулярних спостережень за космічними об’єктами.

Відстань, на якій небесне тіло пройде від нашої планети, майже в 14 разів ближча, ніж відстань від Землі до Місяця (384,4 тис. км). Швидкість астероїда становитиме 7,8 кілометрів на секунду.

За оцінками НАСА, астероїди, подібні до 2012 DA14, пролітають повз Землю у середньому раз на 40 років, а зіткнення їх з нашою планетою відбуваються в середньому раз на 1,2 тисячі років.

Кам’яний астероїд такої величини, за оцінками вчених, не може завдати серйозної шкоди планеті, однак може вбити живих істот, якщо впаде на них
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Надзвичайна подія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.