Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Челябінський болід прилетів із сузір’я Пегаса

У світі науки 9443 перегляди

Опубліковано - 18.02.2013 17:41 | Всі новини | Версія для друку

Челябінський болід прилетів із сузір’я Пегаса
Челябінський болід прилетів із сузір’я Пегаса
Фінські вчені з проекту з радіозондування атмосфери KAIRA визначили радіант Челябінського боліда - місце на небесній сфері, звідки з точки зору земного спостерігача летіло космічне тіло.

Як з´ясувалося, воно знаходиться в сузір´ї Пегаса, повідомляється на сайті проекту.

Як повідомлялося раніше, 15-го лютого жителі ряду регіонів Уралу спостерігали політ боліда - вогненної кулі з димним хвостом. Падіння завершилося яскравим спалахом і потужним вибухом, ударною хвилею було пошкоджено будівлі, вибито скло, більше тисячі людей звернулися по медичну допомогу.

Цього ж дня ввечері в 27 тисячах кілометрах від Землі пролетів астероїд 2012 DA14, тому відразу виникли припущення про зв´язок цих двох подій. Проте астрономи заявляли, що це два різних космічних тіла, ніяк не пов´язані між собою. Це підтверджують і розрахунки, виконані фахівцями KAIRA (Kilpisjärvi Atmospheric Imaging Receiver Array), які займалися радіолокацією астероїда.

«Астероїд 2012 DA14 наближався до Землі з півдня, пролетів повз Землю та пішов на північ. Однак Челябінський болід прийшов з іншого напрямку, з точки зору спостерігача, що знаходиться в місті, його радіант був вище і лівіше висхідного Сонця», - йдеться в повідомленні.

За оцінками фінських вчених, радіант Челябінського боліда мав пряме піднесення (довгота на небесній сфері) 22 години і схилення (широта) - +20 градусів. Ця точка знаходиться в сузір´ї Пегаса, правіше від сузір´я Лебедя.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.