Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Психологи підтвердили думку, що схожим людям складно уживатися разом

У світі науки 8782 перегляди

Опубліковано - 12.03.2013 20:03 | Всі новини | Версія для друку

Річард Бертон та Елізабет Тейлорі обидва були ексцентричними та запальними натурами
Річард Бертон та Елізабет Тейлорі обидва були ексцентричними та запальними натурами
Дослідники з Колумбійського університету (Columbia University) підтвердили тезу, що партнери, які психологічно схожі, далеко не завжди відчувають себе комфортно одне з одним.

Вчені наводять приклад голлівудських акторів Річарда Бертона та Елізабет Тейлор, які обидва були ексцентричними та запальними натурами. Психологи вважають, що саме це стало причиною їхнього розриву, підтвердивши давню істину, що подібні полюси відштовхуються, а різнознакові - притягуються.

Дослідження, результати якого опубліковані в журналі Personality and Social Psychology Bulletin проводилося протягом трьох років, участь у ньому взяли понад 700 чоловіків і жінок. Їм ставилися питання щодо спільного життя, рівня близькості, загальної задоволеності відносинами, думок про розставання, спільних цілей та інтересів.

З’ясувалося, що найбільш щасливими та міцними були ті пари, де партнери були не надто близькі один одному, але і не дуже різнилися. Психологи стверджують, що треба знайти золоту середину в емоційній близькості зі своїм партнером (власне, з точки зору одного з напрямків психології - соціоніки, передумовами надійного союзу є єдність інтересів, світогляду, однакового рівня соціального виховання та протилежність психологічного типу особистості, - прим.«Аратти»).

За словами провідного автора дослідження Девіда Фроста, пари можуть бути щасливі разом, не зважаючи на деяку психологічну дистанцію між ними. "Неважливо, чи багато ви проводите часу разом, чи мало, чи захоплюєтеся одним і тим самим чи ні, головне, щоб вам було комфортно. Якщо ви будете прагнути до більшої близькості або, навпаки, віддалятися, у вас є шанс зіпсувати відносини", - зазначив учений.

Дослідники наголошують, що ця концепція описує не лише стосунки закоханих, але й відносини між дітьми та батьками, колегами і просто друзями.

Власне, такий тип міжособистісних стосунків описала Аушра Аугустінавічуте, у своїх працях по соціоніці.

Раніше французькі вчені дійшли висновку, що чоловіки віддають перевагу жінкам, які схожі на них зовні. Зокрема, про це свідчать результати дослідження, проведеного вченими Інституту наук про еволюцію в Монпельє.

Тотожні стосунки, - як їх описує СОЦІОНІКА

Відносини між однаковими соціотипами. Між тотожними партнерами складаються стосунки повного розуміння, але й наявне невміння допомогти одне одному. Тотожні типи особистості однаковими очима дивляться на світ, аналогічним чином осмислюють інформацію, що надходить, роблять майже одні й ті ж висновки, а також стикаються з одними і тими ж проблемами. Бачачи це, у кожного виникає співчуття до іншого.

Партнера хочеться підтримати, виправдати тим чи іншим чином, так як відчуваєш, що в цій ситуації сам зробив би так само. З іншого боку, тотожне спілкування швидко набридає. Не отримуючи нової інформації від партнера, бачиш усю непотрібність такого спілкування. Неінформативний партнер здається нудним, нецікавим. Згодом встановлюються або нейтральні, або прохолодні стосунки. Це й не дивно, адже після обміну інформацією її вже нецікаво обговорювати, знаючи наперед, що до таких висновків можна дійти самому.

Виняток становлять випадки великої різниці у досвіді та знаннях. Тоді виникає великий інтерес і потяг одне до одного, оскільки йде швидке й ефективне навчання - перекачування інформації. Такі відносини є ідеальними для пари "вчитель-учень".

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.