Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені виявили розпечену копію Землі

У світі науки 17089 переглядів

Опубліковано - 1.11.2013 02:19 | Всі новини | Версія для друку

Вчені виявили розпечену копію Землі
Вчені виявили розпечену копію Землі
Міжнародна група астрономів повідомила про те, що їй вдалося визначити масу раніше знайденої екзопланети Кеплер-78b розміром із Землю.

Вона має щільність, близьку до щільності нашої планети. При цьому Кеплер-78b розташований далеко за межами потенційно населеної зони, нагріваючись майже до 3000 градусів.

Як йдеться у двох статтях, опублікованих журналом Nature, знайдена екзопланета могла б претендувати на роль "двійника Землі", якби не надвисока температура на її поверхні, повідомляє ТСН.

Телескоп "Кеплер", головною метою якого є пошук екзопланет, був запущений у травні 2009 року. У травні 2013 року телескоп вийшов з ладу, а в серпні NASA відмовилося від спроб повернути його в робочий стан. Тим не менш, за час своєї роботи "Кеплер" накопичив так багато даних, що на їх повний аналіз піде ще кілька років.

Характерним прикладом цього стало відкриття планети Kepler-78b одразу двома науковими групами. Перший колектив під керівництвом Ендрю Ховарда виявив цю планету і дуже точно обчислив її масу і щільність.

Так, маса Kepler-78b перевищує земну в 1,8 рази, а радіус - в 1,2 рази. Завдяки таким габаритами, щільність цієї планети майже не відрізняється від земної - вона становить 5,3 грама на кубічний сантиметр. Висновки Ховарда і його колег були підтверджені і другою групою астрономів під керівництвом Франческо Пепе з університету Женеви.

Однак обидва наукових колективи погоджуються в тому, що, незважаючи на надзвичайну схожість Землі і Kepler-78b, життя на ній існувати не може.

Річ у тім, що ця планета робить один оберт навколо світила за неповних 9 днів і на її поверхні панують температури в 1,1-2,7 тисячі градусів Цельсія. Тим не менш, Kepler-78b все ж є "найземлеподібнішою" планетою з тих, які вченим вдалося виявити за останні роки.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.