Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Гормон окситоцин підтримує моногамні стосунки і робить кохану привабливішою для чоловіка

Він і Вона 25683 перегляди

Опубліковано - 28.11.2013 05:04 | Всі новини | Версія для друку

Гормон окситоцин підтримує моногамні стосунки і робить кохану привабливішою для чоловіка
Гормон окситоцин підтримує моногамні стосунки і робить кохану привабливішою для чоловіка
Окситоцин - гормон, який сприяє виникненню і розвитку почуття прихильності, посилює роботу «системи заохочень» мозку чоловіка і підвищує в його очах привабливість коханої, заявляють американські вчені.

Яким чином людям вдається довго утримуватися у моногамних стосунках? Вчені з медичного центру Боннського університету (Universität Bonn) виявили біологічний механізм, який може пояснити довгостроковий потяг між закоханими.

Головний помічник у взаєминах - так званий «гормон вірності» окситоцин. Як з’ясувалося, він здатний стимулювати центр задоволення в головному мозку, збільшуючи суб’єктивне сприйняття привабливості партнера і сприяючи зміцненню моногамних стосунків.

Моногамія - не надто поширене явище серед ссавців. Люди ж здебільшого нехай і не одразу, але утворюють пари на все життя. Упродовж тривалого часу наука намагалася виявити таємничі сили, які змушують закохані пари бути вірними одне одному.

"Біологічні механізми, що лежать в основі тривалих стосунків між людьми, незрозумілі. Окситоцин пов’язаний з формуванням партнерських зв’язків у різних видів завдяки взаємодії із "системою заохочення" (відділом мозку, який виробляє сигнали задоволення). Але досі ми мало знали про те, які нейробіологічні фактори відповідають за вірність, особливо у людини", - зазначає в прес-релізі доктор Рене Гурлеманн (René Hurlemann), старший лікар кафедри психіатрії та психотерапії медичного центру Боннського університету.

Команда вчених, що працюють під керівництвом професора Гурлеманна, за сприяння дослідників з Рурського університету в Бохумі (Ruhr-Universität Bochum) і університету Ченду (University of Chengdu) (Китай) досліджували вплив "приворотного гормону" докладніше.

Вчені довели, що окситоцин змушує чоловіків триматися на відстані від привабливих жінок: гормон "вмикає" почуття прихильності до партнерки.

В експерименті взяли участь 40 гетеросексуальних неодружених чоловіків, що знаходяться в моногамних стосунках упродовж декількох років. Вчені показували їм фотографії їхніх партнерок, а також фотографії інших жінок - для порівняння. Спочатку піддослідним ввели дозу окситоцину у формі назального спрею, а пізніше - плацебо. Крім цього, вчені вивчали активність мозку чоловіків за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії .
Коли чоловік бачить фотографію коханої дівчини, окситоцин в його мозку впливає на систему, що відповідає за винагороду
Коли чоловік бачить фотографію коханої дівчини, окситоцин в його мозку впливає на систему, що відповідає за винагороду
Коли люди отримували дозу окситоцину, система, що відповідає за винагороду в головному мозку, була вкрай активна. Чоловіки сприймали своїх жінок найпривабливішими", - говорить провідний автор наукової статті психолог Дірк Шив (Dirk Scheele).

В іншій серії експериментів дослідники постаралися зрозуміти, чи підвищує окситоцин активність системи винагороди тільки від споглядання зображення романтичного партнера або ж подібний ефект станеться з фотографіями просто знайомих жінок і колег по роботі.

"Активація системи винагороди за допомогою окситоцину виявилася надто вибірковою - вона відбувалася тільки під час споглядання світлин коханих жінок, - продовжує Шив. - Ми не виявили, щоб подібний ефект спрацьовував з фотографіями давніх знайомих".

На підставі цих результатів напрошується висновок, що простого знайомства недостатньо, щоб стимулювати ефект "зв’язування" - подібне можливо лише із закоханими парами.

"У плині взаємин цей гормон діє подібно наркотику, - вважає професор Гурлеманн. - І в коханні, і в наркотичній залежності людина отримує задоволення від стимуляції "системи винагороди" в головному мозку. Цим можна пояснити, чому люди впадають в депресію після розставання зі своїм партнером: без окситоцину система винагороди перестає стимулюватися і настає синдром відміни".

Проте, терапія з використанням гормону вірності може тільки погіршити справу: введення окситоцину збільшить страждання, тому що посилиться туга за коханою людиною. Детальніше про дослідження і його результати розповідає стаття, що вийшла в журналі PNAS.

Вчені відзначають, що, на перший погляд, моногамія - безглузда примха еволюції. З точки зору класичної біології, самець буде мати перевагу, поширюючи свої гени наскільки це можливо через безліч різних партнерок. Але досить важливий ще один аспект.

"Окситоцин не тільки зміцнює романтичний зв’язок; він збільшує шанси на виживання потомства і підвищує стійкість особин, що забезпечують харчування, - говорить професор Гурлеманн. - І гени людини, в свою чергу, передаються далі його дітям ".
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Він і Вона»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.