Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Нафтогаз» виграв арбітраж у «Газпрому»

Газоват 6349 переглядів

Опубліковано - 1.03.2018 13:31 | Всі новини | Версія для друку

«Нафтогаз» виграв арбітраж у «Газпрому»
«Нафтогаз» виграв арбітраж у «Газпрому»
Вчора Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив рішення на користь НАК «Нафтогаз України» щодо більшості важливих питань в спорі з ПАТ «Газпром».

Про це повідомив Департамент з корпоративних комунікацій Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Трибунал підтвердив порушення Газпромом зобов’язань щодо обсягів транзиту та присудив компенсацію в розмірі 4,63 млрд дол. Це рішення означає, що Газпром має сплатити Нафтогазу близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 та 2015 роках.

«Ми задоволені тим, що виграли арбітраж по ключовим питанням. Це важливий день для українського народу та майбутнього європейських газових ринків», — сказав голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Грошові вимоги Нафтогазу у цій справі складали 15 млрд дол. за недопоставки та недоплату за транзитним контрактом плюс відсотки, в той час як Газпром висунув зустрічні вимоги на 0,05 млрд дол., виходячи зі зниженої ціни на газ, яку цей самий трибунал встановив у травні та грудні 2017 року у арбітражному провадженні за контрактом купівлі-продажу газу. Тоді ж арбітри відхилили вимоги Газпрому на більш ніж 56 млрд дол. згідно з положенням «бери або плати», яке було визнане недійсним. Мінімальний річний обсяг газу, який Нафтогаз зобов’язаний купувати протягом 2018-2019 років, зменшено з 41,6 млрд куб. м до 4 млрд куб. м, що зекономить Нафтогазу 21,2 млрд дол.

Рішення арбітражу за контрактом купівлі-продажу також дозволяє Нафтогазу заплатити на 1,8 млрд дол. менше за газ, придбаний у 2014 та 2015 роках, порівняно зі старою контрактною ціною. За підрахунками Нафтогазу на основі поточних цін перегляд контрактної ціни дозволить також скоротити витрати на закупівлю газу в 2018 та 2019 роках на понад 0,5 млрд дол.

За оцінкою фінансового ефекту всіх первинних і зустрічних вимог сторін в обох справах, який становить 125 млрд дол., цей спір є найбільшим в історії комерційним арбітражем.

«Ці гроші слід спрямувати на збільшення видобутку газу в Україні та інвестувати в підвищення енергоефективності на рівні українських споживачів. Такі кроки підвищать безпеку постачання та забезпечать українців доступною енергією», — зазначив Коболєв.

«Це рішення відповідає нашим очікуванням. Воно означає, що Нафтогаз може успішно розвиватися далі на благо народу України», — пояснив головний комерційний директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко.

Арбітражне рішення підтвердило юридичні зобов’язання Газпрому щодо поставок за транзитним контрактом, що зміцнить позиції Нафтогазу в майбутньому. Транзитний контракт було укладено на період з січня 2009 року до 2019 року включно. Погоджений контрактний обсяг транзиту складає значну частину потреб Європи в газі, тому цей контракт має велике значення для європейських покупців і споживачів. Нафтогаз розраховує, що транзит до Європи продовжуватиметься, як і раніше.

Трибунал не підтримав вимогу Нафтогазу щодо перегляду тарифу на транзит, оскільки заявка на перегляд, подана Нафтогазом у 2009 році, не відповідала процесуальним вимогам. Трибунал також не задовільнив вимогу Нафтогазу переглянути транзитний контракт відповідно до європейського та українського енергетичного й конкурентного законодавства, зауваживши, що впровадження регуляторної реформи на території України є справою української влади і не входить до компетенції Трибуналу в цій справі.

«Тепер треба переглянути транзитний контракт з урахуванням арбітражного рішення та вимог європейського й українського законодавства. Нафтогаз має намір найближчим часом запропонувати Газпрому розпочати переговори щодо цього питання. Нафтогаз очікує, що після арбітражного рішення реформа ринку газу в Україні прискориться», — підкреслив очільник Нафтогазу Андрій Коболєв.

«Нафтогаз докладе всіх зусиль, щоб добросовісно виконати рішення трибуналу. Україна є і буде надійним енергетичним партнером Європи», — додав він.

Невдовзі Нафтогаз надасть більш детальний аналіз арбітражного рішення та повідомить про подальші кроки.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.