Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Британія та ЄС сперечаються через AstraZeneca. Що відбувається

Світ навколо нас 1433 перегляди

Опубліковано - 23.03.2021 17:37 | Всі новини | Версія для друку

Британія та ЄС сперечаються через AstraZeneca. Що відбувається
Британія та ЄС сперечаються через AstraZeneca. Що відбувається
Європейський Союз пригрозив заблокувати експорт вакцини AstraZeneca у Велику Британію. ЄС твердить, що сам недоотримує від компанії обіцяні їм обсяги препарату, це уповільнює процес вакцинації на континенті.

Суперечка стосується вакцин, які виробляються на заводі AstraZeneca в Нідерландах.

У тамтешньому уряді напередодні заявили, що хочуть уникнути ситуації, коли вироблені в ЄС вакцини експортуються в інші країні в той час, як у самому Євросоюзі їх бракує.

Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що з технічної точки зору блокування можливе, але наголосила, що ЄС готовий до діалогу.

На четвер запланована відеоконференція низки європейських лідерів та прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона.

Того ж дня можливу заборону на вивезення вакцини за межі Євросоюзу будуть обговорювати й на саміті ЄС у Брюсселі.

ЄС наполягає на тому, що AstraZeneca дала Брюсселю та Лондону різні і суперечливі обіцянки щодо поставок вакцин.

З одного боку, компанія обіцяла поставляти в країни Європи вакцини, зроблені як усередині ЄС, так і у Великій Британії. Також, запевняють у Брюсселі, представники AstraZeneca переконували їх у тому, що не мають інших контрактів, які могли б завадити компанії виконати свої обов’язки перед ЄС.

"Водночас AstraZeneca, схоже, пообіцяла Великій Британії пріоритет щодо перших мільйонів вакцин - з використанням виробничих потужностей у Європі. Тобто обіцянки для ЄС і для Лондона суперечать одна одній", - каже європейський дипломат, з яким поспілкувалася кореспондент BBC Катя Адлер.

Він наголосив, що претензії Брюссель має передусім саме до компанії AstraZeneca, а не до влади Великої Британії.

"20 мільйонів доз вакцини AstraZeneca обіцяла поставити нам іще в грудні, а до кінця цього місяця ми, за початковими домовленостями, мали б отримати загалом уже 120 мільйонів доз. Якщо зрештою ми матимемо 30 мільйонів, то будемо вважати, що нам пощастило", - додав дипломат.

Представники самої AstraZeneca тим часом заперечують звинувачення у невиконанні контракту з ЄС. В ньому, мовляв, йдеться, що компанія має докладати усіх "розумних зусиль" до виконання зобов’язань - що AstraZeneca і робить, маючи певні виробничі проблеми.

Заводи з виробництва вакцини не встигають впоратися з обсягами замовлень, і з затримками у поставках справу мають усі без виключення країни Європи.

Попри напруженість, яке виникла через можливу заборону експорту вакцин за межі ЄС, співрозмовники BBC у Лондоні та Брюсселі все ж кажуть, що жодна зі сторін не зацікавлена в нагнітанні конфлікту, шукають компроміс.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також заявив, що ЄС не має наміру запускати "війну вакцин".

"Спілкуючись із партнерами з ЄС упродовж останніх місяців, я переконався в тому, що вони не хочуть допустити блокади поставок. Це дуже-дуже важливо", - цитує Джонсона агентство Bloomberg.

Єдиної думки щодо правильності блокування експорту вакцин у керівництва країн ЄС наразі немає.

Приміром, прем’єр-міністр Ірландії Майкл Мартін у понеділок заявив, що такий захід буде "кроком назад".

Більшість лідерів ЄС також кажуть, що не хотіли б іти на блокування експорту і зацікавлені у вирішені проблеми шляхом перемовин.

Подальший розвиток подій має прояснитися після запланованих на четвер перемовин Лондона і Брюсселя.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.