Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Брюсселі розпочався саміт НАТО. Серед тем: Україна, Росія, Китай

Свій до свого по своє 8740 переглядів

Опубліковано - 14.06.2021 15:26 | Всі новини | Версія для друку

Єнс Столтенберг (праворуч) і Джо Байден (ліворуч) у Брюсселі 14 червня
Єнс Столтенберг (праворуч) і Джо Байден (ліворуч) у Брюсселі 14 червня
У Брюсселі відбувається саміт НАТО, перший для Джо Байдена на посаді президента США. Хоча Україну до участі не запросили, вона є однією з головних тем на саміті.

Президенти та прем’єри 30 держав НАТО розпочали свій саміт у Брюсселі, де вони обговорять, серед іншого, співпрацю з Україною, а також виклики, які становлять Росія та Китай. Єдине робоче засідання на саміті у понеділок, 14 червня, в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відкрив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент DW.

Україна на саміті НАТО

Президент України Володимир Зеленський у саміті участі не бере. Утім, на це засідання не запросили жодну з країн-партнерів. Це - перший саміт НАТО за участю президента США Джо Байдена, тож в Альянсі хочуть узгодити свою майбутню політику з урахуванням нової позиції Вашингтона.

Утім, Україна є однією з тем зустрічі. "Ми говоритимемо про ситуацію в Україні, де ми, звісно, бачимо великі виклики. А також про співпрацю НАТО з такими країнами, як Грузія та Україна", - заявила канцлерка Німеччини Анґела Меркель (Angela Merkel), прибувши на саміт.

На цьому засіданні ні Київ, ні Тбілісі не отримають плану дій щодо членства (ПДЧ) у НАТО. Утім, ця тема обговорюється. Оглядачі очікують, що Альянс підтвердить свою обіцянку 2008 року прийняти до своїх лав Україну та Грузію. На це вказав і президент Литви Гітанас Науседа: "Ми дуже вітаємо політику відкритих дверей НАТО. Передусім я маю на увазі наших сусідів і друзів Грузію та Україну. Ми маємо дотримуватися обіцянок, які ми дали".

Лідери НАТО обговорять виклики з боку Росії та Китаю
Багато лідерів, зокрема Байден і Меркель, прибуваючи на саміт, називали головними темами зустрічі виклики, які створюють для Альянсу Росія та Китай. "Ми стоїмо перед новими викликами. Росія, котра не поводиться відповідно до наших сподівань. А також Китай", - зазначив президент США.

"Все більше значення відіграють гібридні загрози та кібератаки. Ясна річ, також і кампанії з дезінформації, тут я передусім маю на увазі Росію", - зазначила канцлерка ФРН.

Після візиту до Брюсселя Байден полетить до Женеви, де він 16 червня зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним. Прем’єр Великобританії Борис Джонсон з цього приводу заявив: "Я знаю, що президент Байден принесе із собою на зустріч з президентом Путіним жорсткі меседжі".

Очікується, що цей саміт розгляне ініціативу Єнса Столтенберга "НАТО-2030" та дасть йому завдання підготувати нову стратегічну концепцію Альянсу на поточне десятиліття.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Свій до свого по своє»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.