Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Президент Ющенко ініціює ухвалення нової редакції Конституції на референдумі

Подія дня 9902 перегляди

Опубліковано - 27.06.2007 17:07 | Всі новини | Версія для друку

Президент Ющенко ініціює ухвалення нової редакції Конституції на референдумі
Президент Ющенко ініціює ухвалення нової редакції Конституції на референдумі
Ближчим часом Президент України Віктор Ющенко представить для широкого обговорення концептуальні засади нової редакції Конституції. Після сформування її тексту - Глава держави пропонує прийняття Основного Закону на референдумі.

«Суспільна думка має стати вирішальною. Нова редакція Конституції України має бути схвалена на всенародному референдумі вже найближчим часом. Це є принципова позиція», – сказав Президент, виступаючи сьогодні на урочистому засіданні з нагоди Дня Конституції.

Глава держави назвав ряд пріоритетів, які мають бути відображені у новій редакції Конституції. Перш за все, йдеться про необхідність досягти якісно вищого рівня конституційного захисту прав і свобод людини і громадянина, а також поставити крапку в дискусіях про організацію державної влади та закріпити засади європейської інтеграції України, як надійної основи для її розвитку.

Говорячи про необхідність конкретизувати фундаментальні положення Основного Закону про політичні і соціально-економічні права, Президент сказав: «Я ініціюю запровадження інститутів конституційної скарги і народної законодавчої ініціативи – механізмів, які ширше дозволять відстоювати права і вимоги людей у Конституційному Суді і Верховній Раді». Він також наполягатиме на чіткому гарантуванні належного судового захисту прав громадян.

Щодо організації державного механізму, сказав Президент, «Україні потрібна сильна влада» з чіткою і збалансованою системою конкретної відповідальності Глави держави, Верховної Ради, Уряду, а також ефективними запобіжниками проти будь-яких замахів на узурпацію влади.

«Я виступаю за посилення засад парламентаризму», – зазначив В. Ющенко. Водночас Президент наголосив, що категорично вимагає скасування необмеженої депутатської недоторканності та вважає доцільним «предметно розглянути пропозиції щодо скорочення строку повноважень парламенту та його чисельності».

Глава держави також не виключив доцільності повернення до теми формування в Україні двопалатного парламенту. На його думку, «це дозволить зміцнити представництво регіонів у законодавчому органі і підвищити відповідальність та якість законотворення».

Торкаючись теми закріплення у новій редакції Конституції засад євроінтеграції України, Глава держави відзначив: одночасно з цим «вкрай важливо» створити юридичні передумови для докорінної адміністративно-територіальної реформи і реформи місцевого самоврядування, які відповідатимуть європейським стандартам.

Президент назвав безумовним досягненням незалежної України прийняття Конституції 28 червня 1996 року, водночас відзначивши – втручання в Основний Закон у 2004 році «завело країну в глухий кут і створило життєву загрозу українській демократії».

Фактична зміна конституційного ладу була здійснена без участі і врахування думки народу, а порушення Конституції стали нормою на фоні масштабної парламентської корупції, ревізії волі виборців і деградованої політичної культури, констатував Президент.

«Як Глава держави я зобов’язаний зупинити і, безумовно, зупиню цей хаос», – наголосив В. Ющенко. – «Нам потрібна Конституція як єдиний суспільний договір.»

Глава держави закликав все українське суспільство долучитися до дискусії на тему конституційної реформи, яка повинна відбуватися прозоро та публічно.

На урочистому зібранні Президент вручив державні нагороди з нагоди Дня Конституції, який відзначатиметься завтра, 28 червня.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.